Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Belgian Ale Yeast is an exceptional top-fermenting yeast creating highly characterful beers with spicy, fruity and peppery notes ideal for Belgian Saison or farmhouse style beer. Suited for brewing all Belgian ales, including Quadruples of up to 14% ABV. Attenuation: Very High Flocculation: Medium Usage Directions: Sprinkle contents directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F) Belgijske drożdże ale to wyjątkowy szczep górnej fermentacji tworzący piwa o wyjątkowym charakerze z charakterystycznymi nutkami pikanterii, owoców i pieprzu, do belgijskiego Saison lub piw w stylu wiejskim. Polecane do piw wszystkich belgijskich ale. Poradzą sobie również przy piwie w stylu Quadrupel o wysokiej zawartości alkoholu - do 14%. Atenuacja: Bardzo wysoka Flokulacja: Średnia Użycie: Zawartość rozsypać bezpośrednio na 23L brzeczki (6US GAL). Aby uzyskać najlepsze wyniki, fermentować 26-32C (79-90F). Edytowane 11 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Rehydratowane ruszyły w brzece ok 13blg po ok 6 godzinach. zibi666 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Właśnie przed chwilą zadałem je do mojego Belgian India Pale Ale 14BLG ciekaw jestem efektów ich pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Szatany nie drożdże! Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 min Gęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 przy zacieraniu 66-67* Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja właśnie posiałem je na ok 20blg... dam wam znac w ile mi zeżarły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Szatany nie drożdże! Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 minGęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 przy zacieraniu 66-67* Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie A czapa z drożdży jest duża ? Lubią wyjść z fermentora? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Szatany nie drożdże! Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 minGęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 przy zacieraniu 66-67* Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie A czapa z drożdży jest duża ? Lubią wyjść z fermentora? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Brzmi nieźle. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne Jeśli są tak dobre jak mówisz to trzeba je będzie wykorzystać do Blond Ale które jest w planach bo zasmakowało mojej LP tyle że wersja pierwsza była Lajtowa zaledwie 12BLG a wersja po tuningu będzie miała ok 16BLG takie mam plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne Jeśli są tak dobre jak mówisz to trzeba je będzie wykorzystać do Blond Ale które jest w planach bo zasmakowało mojej LP tyle że wersja pierwsza była Lajtowa zaledwie 12BLG a wersja po tuningu będzie miała ok 16BLG takie mam plany Dobre jak dobre Na pewno są ultrażarłoczne nie wszędzie jest to pożądane Właśnie piję BPA 13Blg. Jak dla mnie jest zbyt wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Zobaczymy, jak zdadzą egzamin w moim świąteczniaku... zacierany 50' w 65-67C, 20' 72-73C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Właśnie piję BPA 13Blg. Jak dla mnie jest zbyt wytrawne. Ja swoję BIPa 14BLG zacierałem na słodko 66-68st.C - 80minut, 78stC. 5 minut więc powinno być troszkę lepiej, na pewno dam znać jaki efekt na tych drożdżach udało się osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 To tak, 20blg bulgocze już sobie wesoło. Przewidywany start też około 6-9h. Użyłem 14g rehydratowanych na 22L ok.20blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Dubbel po 10dniach z 15-16,5blg (dokładnie nie wiem ), zjechał do 2,5blg. Zebrana gęstwa daje bananami (O.o). Edytowane 20 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Czy to możliwe żeby po 10dniach burzliwej z 14BLG Baling pokazywał 0 ? przy temp. 25stC piwa czyli jakieś 0,5BLG czy coś się niedobrego stało z piwem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 A w smaku jest coś nie tak? Masz możliwość poboru ma kranik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 goryczkę czuć i lekką kwaskowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Ale belgi chyba dają trochę kwasku, czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Specjalistą w tym stylu nie jestem ale tak mi się wydaje że Belgijskie piwa mają to do siebie że może być w nich lekka kwaskowosc. Ale niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Jesli sypałeś cukier/glukoze to całkiem możliwe że tak zeszło. Jeden z moich belgów odfermentował do 0,5 i też panikowałem że coś sie dostało. Były to inne drożdże ale myśle, że może być to podobny przypadek. Jeśli w smaku i zapachu jest ok to nie denerwuj się i nie sugeruj wysokim odfermentowaniem - chyba, że chciałeś żeby było mniej wytrawne, no ale to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Jesli sypałeś cukier/glukoze to całkiem możliwe że tak zeszło. Jeden z moich belgów odfermentował do 0,5 i też panikowałem że coś sie dostało. Były to inne drożdże ale myśle, że może być to podobny przypadek. Jeśli w smaku i zapachu jest ok to nie denerwuj się i nie sugeruj wysokim odfermentowaniem - chyba, że chciałeś żeby było mniej wytrawne, no ale to inna sprawa. Tak dałem 200g cukru kandyzowanego. W sumie w smaku nie jest złe zobaczymy jak po chmieleniu na zimno będzie smakować Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 kishar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Ja bym nie panikował. Patrząc tutaj: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/mangrove-jacks-nowe-drozdze-dla-piwowarow-domowych/#more-2287 a konkretnie na: Belgian Ale Yeast jest długo i wolnofermentującym szczepem, zwłaszcza w przypadku wysoce ekstraktywnych piw, tworzącym dość niski poziom piany, który nigdy nie wydobędzie się z fermentora. Dość długi lag jest typowy i może wydłużyć się do pełnej doby od zadania drożdży. Fermentacja początkowa będzie się intensyfikować. Brzeczka 1.050 (12,5 Blg), może odfermentować do 1.010 (2,5 Blg) w ciągu 7 dni ale szczep ten będzie fermentował do pomiędzy 1.002 i 1.005, (0,5-1,5Blg), więc należy zachować ostrożność przy butelkowaniu. Szczep ten cechuje się ekstremalnie wysoką tolerancją na alkohol (do 14%), chociaż fermentacja może wówczas trwać nawet do miesiąca. Zaleca się fermentowanie z tym szczepem w wyższych temperaturach (26-32 stopni C.), w celu uniknięcia niemrawej (sluggish) fermentacji lub jej zatrzymania, co zaowocuje bardziej wyrazistym piwem. można stwierdzić że to normalne, przy tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Okaże się w butelce Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Poniżej tłumaczenie karty charakterystyki tego szczepu: Belgian Ale Yeast Głęboko odfermentujące, suche drożdże piwne odpowiednie do zastosowania w większości belgijskich piw typu Ale. Opis szczepu Dzięki bogatej kompozycji smaków i aromatów powstałych za sprawą mistrzów piwowarskich z całej Belgii, szczep ten został specjalnie stworzony w celu dostarczenia piwowarom domowym kwintesencji tych smaków. Drożdże to piw belgijskich typu Ale są wyjątkowym szczepem górnej fermentacji, tworzącymi wyraźne piwa o smaku o nutach przyprawowych, owocowych i pieprzowych. Idealne do fermentacji Belgian Saison lub piw w stylu wiejskim (farmhouse), są także odpowiednie dla innych stylów belgijskich. Ten szczep jest głęboko odfermentujący, ma również wysoką tolerancję na etanol, co czyni je niezastąpionymi do produkcji większości piw w stylu belgijskim, w tym Quadrupli o zawartości do 14% alkoholu. Fermentacja mocniejszych piw może zabrać nieco więcej czasu ale szczep ten jest na tyle silny, żeby poradzić sobie z niemal wszystkim. Drożdże te z powodzeniem dostarczają piwowarstwu domowemu i małym browarom finezji klasycznego stylu belgijskiego ale. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 26-32°C Odfermentowanie: 5 Flokulacja: 3 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3 Obserwacje z przebiegu fermentacji. Belgian Ale Yeast jest długo i wolnofermentującym szczepem, zwłaszcza w przypadku wysoce ekstraktywnych piw, tworzącym dość niski poziom piany, który nigdy nie wydobędzie się z fermentora. Dość długi lag jest typowy i może wydłużyć się do pełnej doby od zadania drożdży. Fermentacja początkowa będzie się intensyfikować. Brzeczka 1.050 (12,5 Blg), może odfermentować do 1.010 (2,5 Blg) w ciągu 7 dni ale szczep ten będzie fermentował do pomiędzy 1.002 i 1.005, (0,5-1,5Blg), więc należy zachować ostrożność przy butelkowaniu. Szczep ten cechuje się ekstremalnie wysoką tolerancją na alkohol (do 14%), chociaż fermentacja może wówczas trwać nawet do miesiąca. Zaleca się fermentowanie z tym szczepem w wyższych temperaturach (26-32 stopni C.), w celu uniknięcia niemrawej (sluggish) fermentacji lub jej zatrzymania, co zaowocuje bardziej wyrazistym piwem. Zaobserwowane cechy Charakterystyka aromatu Szczep drożdży belgijskich dostarcza piwowarom domowym i małym browarom wyrafinowania i kompleksowości charakterystycznych dla klasycznego Belgijskiego piwa ale. Wiodące są przyprawowe i pieprzowe cechy z lekką nutą wszechobecnej owocowości typowej dla piw belgijskich. Charakterystyka smaku Szczep o bogatym charakterze, który będzie niezmiennie dominował we wszystkich piwach poza tymi najmocniej chmielonymi i z kompleksowym (bogatym i różnorodnym) zasypem słodowym. Piwa fermentowane na tych drożdżach będą miały tendencję do wytrawnego finiszu, któremu często będą towarzyszyły delikatne nuty przyprawowe i kwaskowe, które zwiększą pijalność, w piwach o większej zawartości alkoholu. Piwa mocniejsze, mogą cechować się zwiększoną produkcją estrów i cieplejszymi nutami alkoholu. Piwa o większej zawartości alkoholu Szczep ten będzie zachowywał się wyjątkowo dobrze w piwach do 14% alkoholu i będzie odpowiedni do zastosowania w wielu stylach belgijskich, m.in. Quadrupel. NoNick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Świąteczniaka odfermentowały z 20 do 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się