slotish Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Hej Planuję w tym roku kupić trochę suszonej szyszki lubelskiego i może sybilli od jakiegoś chmielarza. Na dzień dzisiejszy wydaje się to być trudnym zadaniem bo na allegro w zasadzie nie ma jeszcze żadnych ofert a ja nie mam bezpośrednich kontaktów z chmielarzami. Problemem może być też jednorazowa ilość takiego chmielu bo liczę się z tym, że kupno 100 gram suszu może nie wchodzić w gre. Myślałem o przetrzymywaniu szyszek pod osłoną z Co2 w dużym słoiku. Teoria mówi, iż należy wydmuchać tlen przy pomocy dwutlenku węgla a na górze warstwy chmielu umieścić zawiniątko z pirosiarczynem. Ja się chciałem zapytać o praktykę: 1) Czy wydmuchanie słoika przy pomocy co2 i umieszczenie następnie chmielu ma sens ? Czy w ogóle słoik jest na tyle szczelnym pojemnikiem, że można liczyć na jakiś pozytywny efekt takiej operacji? 2 ) Ile tego pirosiarczynu trzeba umieścić nad chmielem i jak on w ogóle działa? 3) Jakie są wasze obserwacje? Czy takie zabiegi mają sens? Jak długo tak przetrzymywana szyszka zachowuje swoją świeżość? Edytowane 12 Września 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 takie zabiegi dają dobry rezultat, ja jak nie miałem lodówki, to właśnie tak przetrzymywałem chmiel w fermentorze CO2 jest cięższy od powietrza, dla tego będzie się otrzymywał w naczyniu. Wystarczy trochę CO2 wpuścić do fermentora/słoika, wsypać chmiel wrzucić zawiniątko z pirosiarczynem (2-3 łyżeczki), dopuścić trochę CO2 i szczelnie zamknąć. Piro w tym wypadku ma dwa zastosowania: pochłania wodę z otoczenia (jest higroskopijny), zapewnia jako taką sterylność. Szyszki zachowywały świeżość przez cały sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Dzięki leszczu za fachową pomoc. Ja w sumie mógłbym trzymać przynajmniej część szyszek w zamrażalniku. Myślałem, że osłonę z Co2 warto zastosować bez względu na temp. przechowywania chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Zakupiłem w ubiegłym roku woreczki próżniowe w ikei - 20 zł za jeden chyba - można odessać powietrze zwykłym odkurzaczem - zaletą jest brak powietrza i zmniejszenie objętości, w woreczku mieści się jakięś 0,5kg szyszek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Amap a od kogo kupujesz szyszkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Amap a od kogo kupujesz szyszkę? Akcja zbiorcza była w ubiegłym roku.... poszukaj na forum, był wątek, moźe będzie powtórka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Hej Planuję w tym roku kupić trochę suszonej szyszki lubelskiego i może sybilli od jakiegoś chmielarza. A ile potrzebujesz tej sybilli i lubelskiego?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się