manowar Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Manufaktura mieści się w Warszawie na Woli. Na wyposażeniu sekcji browarnej znajdują się: garnek 18l worek filtracyjny śrutownik - nakładka na maszynki zelmera chłodnica miedziana mieszadło magnetyczne 2 fermentatory Spis treści: Dawno temu z kitu WES - nieudana i dawno zapomniana Bitter - zestaw z piwodziej w wersja eko: Zacieranie, Degustacja IRA - zestaw z piwodziej w wersja eko: Zacieranie Czeska 10: Zacieranie, Degustacja Dolniak bezstylowy - Zacieranie Witbier - Zacieranie, Degustacja Belgian Pale Ale - Zacieranie Dunkelwaizen - Zacieranie Blond Ale Pale Ale Mild IPA Dunkelwaizen Weizen Mild Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez manowar AresREAL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Warka nr 7 - Belgian Pale Ale - wzorowane na recepturze Undeatha Zasyp: Strzegom Pilzneński - 2,8 kg Strzegom Pale Ale - 2 kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,250 kg Caraamber - 0,250 kg Sybilla - 40g Stary zleżały chmiel Marynka albo Lubelski) - 30g Drożdże Belgian Ardennes V pokolenie (po Witku) Zacieranie: 62 - 30 min 72 - 60 min 79 - 5 min Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone Chmielenie: 60 min - 20g Sybilla 30 min - 30g chmielu 10 min - 20g Sybilla + mech Warka zrobiona jeszcze przed urlopem - jeszcze w tym tygodniu zrobię próbę organoleptyczną. Edytowane 1 Października 2013 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Warka nr 8 - Dunkelwaizen - prawie Zasyp: Strzegom Pszeniczny - 2,25 kg Strzegom Pilzneński - 1,0 kg Strzegom Monachijski II - 1,0 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,140 kg Strzegom Czekoladowy jasny - 0,100 kg Sybilla - 25g Drożdże Wyeast 3068 - dzięki Tibek Zacieranie: 42 - 15 min 52 - 15 min 62 - 30 min 72 - 30 min 79 - 10 min Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone Chmielenie: 60 min - 25g Sybilla W sumie zadowolony jestem - mimo, że Dunkel powinien być nieco ciemniejszy. Filtracja poszła całkiem sprawnie - podobnie jak całe zacieranie. Wyszło pewnie ok 20-21l blg 12 do tego z chmielin ok 1l na rezerwę. Edytowane 28 Października 2013 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Już jakiś czas temu doszły fałszywe dna w ilości 2 sztuki do mojej kopii Speidla. Wykonał je nasz forumowy kolega Kamilo. Mam nadzieję, że będą dobrze służyć. Szczelina ma 1x 30mm. Jakbym się sprężył to w tym miesiącu może udałoby się kupić pozostałe części. Chłodnicę będzie robił również kolega z forum - Wajcha. Zostanie kupić kosz, pompki (chyba zdecyduje się na początek na pompki od pralki), grzałkę (napiszę do Eliko a jak mi wyskoczą z kosmiczną ceną to zamontuje dwie i podłącze razem). Okazało się, że chyba znalazł się również elektronik hobbysta, który mógłby mi wykonać sterownik. Jakby dobrze poszło to może na gwiazdkę wszystko byłoby gotowe. Sita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Krew i pot - łzy prawie - ale dunkelwaizen został zabutelkowany wraz z 1,3l rezerwy. Nie obliczałem czy starczy cukru, ale mam nadzieję, że tak. Zabutelkowałem 20,5 l. Będzie akurat na Beaujolais Nouveau - taka ekstrawagancja. Oczywiście wino też będzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Doszła rura - wkład kominowy fi 30 cm i pompki do pralki. Rura jest trochę zbyt elastyczna - no i jednak mogłem prosić Kamilo żeby było dokładnie fi 30 a nie kombinować. Mam nadzieję, że spawacz da sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Małe podsumowanie warek 7 i 8. Warka 7 - Belgian Pale Ale ma piękny bursztynowy kolor - wyszedł moim zdaniem ciut za gorzki (prawdopodobnie zleżałym chmielem była jednak Marynka). Jest to moje najbardziej klarowne piwo jak do tej pory - mech zrobił swoje i będę go używał. Warka 8 - Dunkelwaizen - tu klops. Część butelek ma jakąś drobną infekcję - da się je wypić, ale smakują kwaskowato - trochę jak kwas chlebowy. Kolor zbyt jasny (tego mogłem się spodziewać). Butelki, które są dobre - nieco zbyt karmelowe w smaku jak dla mnie. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 9 - Blond Ale - chyba Zasyp: Strzegom Pilzneński - 3,00 kg Strzegom Pszeniczny- 1,50 kg Wayerman Carapils - 0,25 kg Lubelski - 100g - dzięki Stasiek Drożdże Wyeast 3522 - dzięki Lukaszr Zacieranie: 52 - 15 min 62 - 30 min 72 - 30 min 78 - 10 min Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone Chmielenie: 60 min - 50g Lubelski 30 min - 25g Lubelski 15 min - 5g mchu 5 min - 25g Lubelski Wszystko poszło ekspresowo i bez najmniejszych problemów. O 8 rano rozpocząłem o 14.30 miałem już wszystko posprzątane. W sumie do gotowania poszło 26,5l. Myślę, że do fermentatora trafiło ok 21l + 2l odzyskane z chmielin - litr na rezerwę, litr doleję. Blg 11, piwo jasne - dość mętne, ale w próbce dużo się wytrąciło w ciągu pierwszych 24h. Długa goryczka, miły aromat. Robiłem starterek i fermentacja pięknie ruszyła - może jest trochę ekstremalna jak na te drożdże - 19C, ale myślę, że piwko będzie lekkie, łatwe i przyjemne. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Blond zlany na cichą. Ładnie klarowny (w sumie pewnie można by go było już lać w butelki) fajnie smakuje. Goryczka lekka, miła dość długo się utrzymuje. W weekend będę butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 W sumie warka wyszła na 23l. Zabutelkowałem 44 butelki (litr rezerwy na refermentację). Piwo bardzo jasne i bardzo klarowne - podoba mi się. Wydajność wyszła na poziomie 55% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Warka nr 10 - Pale Ale - polskie chmiele Zasyp: Strzegom Pale Ale - 8,00 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,75 kg Marynka 60g - granulat Sybilla 30g szyszka Lubelski - 60g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 68 - 60 min 78 - 10 min Chmielenie: 60 min - 60g Marynki 30 min - 30g Sybilla 15 min - 10g mchu 15 min - 30g Lubelski 0 min - 30g Lubelski Pierwsze warzenie na nowej kadzi kupionej od kolegi Lewatywa. Poszło nieźle - trochę problemów z ustawieniem sterownika, ale jak na pierwszy raz na nowym sprzęcie i wybicie podwójne było było nieźle. Warka 12 blg - już w butelkach po pierwszej degustacji - proste piwo dla prostych ludzi - naprawdę smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Warka nr 11 - Mild - piwo na lato Zasyp: Strzegom Pale Ale - 6,00 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,5 kg Strzegom Czekoladowy jasny - 0,4 kg English Golding 100g - granulat - jakaś podróba EKG?? Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 68 - 150 min (na lenia wyszedłem z domu) 78 - 10 min Chmielenie: 60 min - 40g EG 30 min - 20g EG 15 min - 20g EG 10 min - 5g mech 0 min - 20g EG Drugie warzenie i znowu problemy. Znowu przypala - muszę obniżyć max moc grzania chyba, bo mieszadło pracowało prawie na max obrotach. Trochę poskąpiłem słodu i wyszło 46l 7/8 blg . Muszę w końcu wyregulować temperaturę na sondzie bo przekłamuje. No i jakoś opanować sterownik bo mi dziwni zlicza czas. Mam nadzieję, że piwo będzie pijalne - chyba użyję je go testowania pompek do wyszynku - beer engine oraz biermaxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Warka nr 12 - IPA Zasyp: Strzegom Pale Ale - 9,1 kg Strzegom Monachijski - 1,0 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,9 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Target 70g - granulat East Kent Gold 50g - granulat Styrian Golding 50g - granulat Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 67 - 90 min 78 - 15 min Chmielenie: FWH - 70g Target 30 min - 25g EKG 10 min - 25g EKG + 25g Styrian + mech 0 min - 20g Styrian Sterownik wyregulowany - działa prawie bajkowo - jeszcze tylko niewielkie korekty i będzie bezobsługowy. Warka cała sprawnie poszła. Dziękuję za pomoc merytoryczną kolegom Wajcha i Bogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 IPA zabutelkowana dość szybko i sprawnie - duża pomoc Naima - 2,5g cukru na butelkę oraz na 40l hoptea z 20g East Kent Golding + 20g Styrian Goldings. Musi być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka nr 13 - Dunkel Zasyp: Pszeniczny - 5 kg Monachijski II - 4 kg Pszeniczny karmelowy 150 - 1 kg Czekoladowy ciemny - 0,3kg Lubelski 80g - szyszka Spalt Select 20g - granulat Drożdże Gozdawa BW11 Zacieranie: 42 - 30 min 52 - 15 min 62 - 60 min 72 - 15 min 78 - 15 min Chmielenie: 60 - 80g Lubelski 0 min - 20g Spalt Poszło źle. Za drobno, za dużo pszenicy - strasznie długo filtrowałem, bardzo dużo osadu - musiałem gmerać w garze więc pewnie będzie infekcja - do tego grzałki przypalone masakrycznie. Ale zobaczymy a nóż widelec się uda?. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam kilka minikegów i się nimi bawię. W tym było Pale Ale - wlanych do kega 4,5l piwa wsypane 20g cukru - połowa tego co poszła do butelek. Efekty na załączonych obrazkach Edytowane 24 Października 2014 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Warka nr 14 - Weizen Zasyp: Pszeniczny - 5 kg Pilzneński - 5 kg Carahell - 0,25 kg Carapils - 0,25kg Tettnager 80g - granulat Drożdże Gozdawa BW11 Zacieranie: 42 - 30 min 52 - 15 min 62 - 60 min 72 - 15 min 78 - 15 min Chmielenie: 60 - 40g Tettnager 30 - 40g Tettnager Nie było tragedii. Śrutowanie na 3 nie 2 i filtracja choć dość długa to jednak bez przygód. Wyszło znacznie więcej niż myślałem - 50l blg 12.5. Największy sukces to to, że nie spaliłem grzałek. Przydałaby się większa kadź filtracyjna przy stosunku 3:1 nie mieści mi się na jeden raz do fermentatora. PS. Dunkel mimo przygód wypity. Za dużo czekolady i piana jakaś słaba. Edytowane 24 Października 2014 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Weizen rozlany. W 12 dni zszedł z 12.5blg do 3blg - odczyty z refraktometru wrzucone w kalkulator wskazań. Piękny pszeniczny drożdżowo - bananowo - goździkowy zapach. Dobrze zbalansowany. Z uwagi na wcześniejsze problemy z przegazowaniem cukru dałem 2,5g na butelkę - może będzie trochę niedogazowany, ale lepsze to niż granaty. Ogólnie mówiąc grzybki dobrze się spisały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Warka nr 15 - Mild Zasyp: Pale Ale - 5 kg Monachijski - 1,6 kg Caraamber - 0,5 kg Carapils - 0,25kg Czekoladowy Jasny - 0,2kg Jęczmień Prażony - 0,1kg Target 30g - granulat EKG 35g - granulat Styrian Goldings 40g - granulat Drożdże Mangrow Jack British Ale Zacieranie: 68 - 75 min 78 - 10 min Chmielenie: FWH - 30g Target 30 - 35g EKG 0 - 40g Styrian Goldings Bardzo sprawnie. Zmiana podłączenia wody do chłodnicy znacznie podniosła efektywność chłodzenia. Do fermentatorów poszło 42l o gęstości 10,5 blg - wiem, że ciut więcej niż dla stylu, ale nie będę chyba robił korekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Mild wyszedł przedni. Mocno słodowy i pełny w smaku z delikatną goryczką i dość wytrawnym finiszem. Mimo niskiego ekstraktu spory udział słodu monachijskiego sprawił, że piwo jest całkiem treściwe. Prezentuje się też nieźle - drożdże ładnie opadły i piwo jest bardzo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Zakupiona nowa partia drożdży - starczy do wakacji: Gozdawa PAY7 - Pure Ale Yeast x 4 Gozdawa U.S WC - U.S West Coast x 4 Gozdawa BFSAY - Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast x 4 Najpierw jeszcze piwko na S-04 dla oczyszczenia magazynu - jak dobrze pójdzie to w najbliższy weekend. Następnie zakupy słodu i chmieli i plan, żeby za jednym warzeniem robić z jednego zasypu dwa różne rodzaje piwa - inne drożdże i chmielenie - tak żeby wyszło 2 x 25l. Edytowane 15 Lutego 2015 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Jutro po raz pierwszy spróbuję zrobić za jednym razem dwa różne piwka. Zasyp ten sam - inne drożdże i chmielenie. Zasyp: Pale Ale - 7,0 kg Wiedeński - 3,0 kg Caraamber - 0,5 kg Pszeniczny - 0,35kg Carapils - 0,25kg Zacieranie: 68 - 75 min 78 - 10 min Warka nr 16 - American Pale Ale Chmielenie: FWH - 10g Chinook + 10g Galaxy 30 - 10g Chinook + 10g Galaxy 0 - 10g Chinook + 10g Galaxy Drożdże - Gozdawa US.West Coast Warka nr 17 - Polskie Ale Chmielenie: FWH - 20g Marynka (stara) + 10g Iunga 30 - 10g Sybilla + 10g Iunga 0 - 20g Lubelski (stary) + 10g Sybilla Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Trochę oszczędnie chmielu jak na dwie warki 20-25l. Proponowałbym nieco więcej chmielu na aromat w przypadku Polskiego Ale, szczególnie że masz zleżały Lubelski i może nie wyjść to co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Wyszło tak: Warka nr 16 - American Pale Ale Chmielenie: FWH - 10g Chinook + 10g Galaxy 30 - 10g Chinook + 10g Galaxy 15 - mech 0 - 15g Chinook + 15g Galaxy Drożdże - Gozdawa US.West Coast Ostatecznie ok 25l - Blg 12 Warka nr 17 - Polskie Ale Chmielenie: FWH - 20g Marynka (stara) + 15g Iunga 30 - 10g Sybilla + 10g Iunga 15 - mech 0 - 20g Lubelski (stary) + 15g Sybilla Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast Ostatecznie ok 25l - Blg 13 Idea partial gayl jest w sumie fajna - 13l brzeczki przedniej rozcieńczyłem 17l wody i do gara - następnie wysładzanie i 25l brzeczki + 5l wody jako druga warka. Niestety tak jak to bywa gdy się coś robi po raz pierwszy nie obyło się bez błędów. Po pierwsze młynek zelmera się chyba przestawił i śrutowanie było zbyt drobne - przez to słaba filtracja i lekko przypalone grzałki. Po drugie rozcieńczać powinienem ciepłą wodą żeby nie tracić niepotrzebnie czasu na ponowne grzanie. W sumie cały proces trwał znacznie dłużej niż warzenie jednej 50l warki - choć trochę krócej niż robienie dwóch normalnych. Myślę, że jeszcze powtórzę całą zabawę bo lepiej mieć 2 rodzaje piwa niż jeden. Zastanawiam się czy rozwiązaniem nie byłoby przynajmniej częściowe chłodzenie w fermentatorze - zawsze to pewna oszczędność czasu - schłodzić w garze powiedzmy do 70C - przelać warkę do fermentatora i wychłodzić do odpowiedniej temperatury a w tym czasie już mogłoby się grzać drugie piwo. Edytowane 9 Marca 2015 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Dokupiłem sobie garnek 17l do gotowania wody do wysładzania oraz robienia małych testowych warek. Chciałbym jako pierwszą uwarzyć bragotta - tak żeby w grudniu mieć co dać jako prezent. Chciałbym, żeby miał ładny ciemno bursztynowy / czerwony kolor stąd też chciałbym użyć zasypu jak na IRA ewentualnie szkockie. Myślałem o belgijskich drożdżach od Gozdawy - ewentualnie po weekendzie będę miał gęstwę po poprzednich piwach i mogę PAY7 użyć - podobno w wyższych temperaturach też dają posmaki belgijskie. Myślę nad takim przepisem: pale ale 1,5kg monachijski II - 0,5kg bursztynowy - 0,2 kg czerwony - 0,2 kg jęczmień palony - 0,1 kg miód - 2,5 kg Do tego Norhern Brewern na goryczkę - FWH celowane w 25 IBU Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się