zibi666 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Tym razem chcę uwarzyć coś nie z gotowego zestawu, zasyp raczej pozostanie bez zmian (bo takie mam słody). Proszę o ocenę receptury, szczególnie chmielenia. zasyp na 20L: słód pale ale - 5kg słód pilzneński - 1kg słód karmelowy ciemny - 0,2kg 0,1kg (200-400 strzegom dla poprawienia koloru wyliczone w brew target) zacieranie: 66°C 60 min 76°C 5 min chmielenie: zeus 20g 60m zeus 10g 40m zeus 10g 20m amarillo 15g 20m amarillo 10g 15g 1m mosaic 10g 1m mosaic 10g 15g na 7 dni cichej amarillo 10g 20g na 7 dni cichej drożdże z poprzedniej warki S-05 brew target pokazuje coś takiego: Edytowane 16 Września 2013 przez zibi666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 IMHO karmelowy ciemny, to niezbyt dobry pomysł do AIPA. Zamiast pilzneńskiego daj monacha, a do tego karmelowy do maksymalnie 150 EBC. Chmielu to bym dorzucił szczególnie na koniec gotowania, tak naprawdę na aromat to masz 20g chmielu plus to co na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Za mało chmielu na cichą, daj min. 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Zamieniłbym Pale Ale na Pilzneński. No i oczywiście 50 - 60g chmielu na cichą. 76C wystarczy 1 min. Edytowane 16 Września 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Ogólnie mówiąc poniżej 100g chmielu na 20 litrów AIPA to mało. Goryczka będzie ok, ale żeby mieć intensywny aromat to pasuje sypnąć trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Pilzneński na monacha, karmel ciemny zamieniłbym na czerwony jak masz. Ja na cichą użyłem 20g mosaic do swojej aipy + 10g na herbatkę (za słodka wyszła wareczka). Aipa ma już 3 miechy, nadal pachnie i świetnie smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Słodów niestety już nie pozmieniam bo takie mam już w domu. Mogę jedynie zmniejszyć ilośći, ale zależy mi na wyższym BLG. Zwiększyłem lekko ilości chmielu na aromat i nie wiem dlaczego brew target wyliczył teraz IBU 65. Czy czas chmielenia na zimno robi jakąś różnice? tzn lepiej dać na tydzień czy na 2 dni. Aha i jeszcze jedno, piwo chciałbym sklarowac żelatyną, nie kłuci się to z chmieleniem na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Faktycznie potrzebujesz więcej chmieli na aromat I na zimno. Karamelowy przydał by się jaśniejszy, ale jak nie masz to nie masz. Monachijskiego nie używaj bo to ma być IPA I on tu po prostu nie pasuje. Żelatyną możesz spokojnie klarować po chmieleniu. Edytowane 16 Września 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Czy czas chmielenia na zimno robi jakąś różnice? tzn lepiej dać na tydzień czy na 2 dni. robi różnicę - ja bym dał część na tydzień a drugą część na 3 dni przed rozlewem artykuł z BYO na temat chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat Trawiastą, ziemistą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat Jaki w takiem razie amerykański chmiel polecacie na solidną goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Jaki w takiem razie amerykański chmiel polecacie na solidną goryczkę? Chinook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 W/g mnie Zeus jest b. dobry na goryczkę do IPA, jest to to samo co Columbus I Tomahawk (inne nazwy tego samego chmielu) I bardzo zbliżony do innych goryczkowych tj. Chinook czy Centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artom Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Podepnę się pod temat- mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą AIPA. Mam do dyspozycji chmiele Cascade 100g (7.5% ak) i Willamette 30g (5.6%ak). Myślę o pozostawieniu 50g Cascade na chmielenie na zimno. Zastanawiam się jak rozdysponować pozostałą część chmielu na warzenie. Celuję coś w 40-45 IBU, zależy mi na ciekawym aromacie chmielowym piwa. Słód to Pale Ale pluc część karmelowego- muszę sprawdzić co mi pozostało. Bedę wdzięczny za sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat Wlasnie czasami lubie jak zaatakuje moje kubki smakowe wlasnie takie ZUOOO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się