bart3q Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Mam pytanie. Niedawno rozpocząłem korzystanie z kalkulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Wg niego stosowanie większego ekstraktu startera daje więcej komórek drożdżowych, jak to się ma do odwrotnego efektu pasteura? Tak samo jak się do tego ma polecane przez JackaKocurka robienie startera 9* ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) To jest kalkulator, więc podstawia dane do wzorów i wylicza. Jak dasz większy ekstrakt w starterze to wyjdzie więcej komórek, bo wskaźnik wzrostu liczy się na ilość ekstraktu. Jednak te wzory trzymają tylko dla niskich stężeń ekstraktu (9-10°P), przy większych stężeniach przyrost biomasy nie będzie się do nich stosował. Edytowane 17 Lutego 2015 przez JacekKocurek bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Rozumiem że do odwrotnego efektu pasteura ma się to tak, że w brzeczce i tak jest rozpuszczona niewielka ilość tlenu, mieszadło nie dotlenia dodatkowo a tylko usuwa CO2, i nastawiamy się głównie na rozmnażanie beztlenowe, więc brzeczka powyżej 5-6 Plato nam nie przeszkadza, a redukuje objętość startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Tak jest. Wskaźnik wzrostu przy 5-6°P będzie wyższy ale objętość startera byłaby 2x większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się