Kafar Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Witam, ostatnio mnie naszło, żeby...zrobić sobię piwa. Warzyć będę z brew-kita, pozostaje tylko kwestia jakiego wybrać? Powiem coś o swoich gustach. Generalnie chciałbym by piwo miało "moc" w sensie powiedzmy 5,5-7% alk. Jakie piwa lubię? Raczej piwa jasne i pszeniczne. Moi "sklepowi" faworycie to Ciechany (Wyborny, Lagerowy czy miodowy), Paulaner oraz...(tu mi się dostanie ) Heineken. Co byście radzili uwarzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Kup 'Mistrz Śladek' , chmiel ma w saszetce, musisz ugotować i poznać zapach. Poszukaj po sklepach internetowych, np Piwowin, kup tam przy okazji glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 do czego mu glukoza ? jeśli do podbicia blg to lepiej najtańszy ekstrakt (chyba WESa) jeśli do refermentacji to bez sensy dawać ,wystarczy normalny cukier zrobić coś podobnego do "Heńka" to nie łatwa sprawa albo właśnie łatwa brewkit i wiadro wody z tego co napisałeś podchodzą ci lagery ,jeśli nie masz gdzie postawić wiadra że by temperatura było +/- 12C i w miarę stała to zostaję tylko ALE górnej fermentacji zrób z WESa wyjdzie w miarę tanio (chyba że jest ci obojętne ile zapłacisz za puszki) 1,7kg piwo pszeniczne do tego 1,7kg ekstrakt pszeniczny i drożdże Mauribrew Weiss mamy nadzieję że wszystko inne co będzie ci potrzebne doczytałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Generalnie na stanie mam 2 fermentory (albo fermentatory? mniejsza z nazwą), łychę, kapslownicę, pirosiarczyn i resztki glukozy do refermentacji bo kiedyś (parę lat temu) rzeźbiłem coś. W sumie uwarzyłem wtedy dwie warki: Coopers Eu Lager + cukier i Coppers Lager + ekstrakt słodowy. I szczerze wtedy to średnio podchodziło smakowo, być może 3-4 tygodnie leżakowanie to było za mało. No ale to było dawno i teraz znowu chcę spróbować! Ekstrakt wolę mieć nachmielony jednak W sumie chyba zdecyduję się na WESa z tym, że może zrobię "jasne" bo nie każdy lubi pszenicę a wypadałoby mieć czym częstować gości. Tylko kwestia mocy, da się to piwo tak "wyregulować" by miało ok. 6% alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 musisz kupić dwie puszki po 1,7kg i dodać z 0.4 kg cukru moje leżakowały 2-3 miesiące z brewkitów ,a mam jeszcze z pierwszej i drugiej warki po 3szt ciekaw jak po 2 latach smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) A nie lepiej dać mniej wody? Czy wtedy z kolei będzie za goryczkowate od chmielu? Bo z drugiej strony piszą, że cukier przy fermentacji=nuty bimbrowe... Btw. Te dwie puszki to obie chmielone czy tylko jedna a druga niechmielona? Bo WES podaje, że ich nachmielony ekstrakt dawać na 12 l wody. Coopersa pamiętam pucha chmielona wychodziła na 21-23 l wody ale może WES jest po prostu słabiej "uchmielony" bo przewidziany na mniejszą ilość wody? Edytowane 18 Września 2013 przez Kafar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Weź obie puszki chmielone. Wg. mnie jak dasz tylko jedną, to piwo będzie zbyt mało nachmielone. Mimo wszystko doradzam inne podejście. Kup ekstrakt niechmielony WES. Jest dość niedrogi, 12,5 kg w hurtowni to koszt ok. 120 zł, a masz z tego 3 warki 25 litrów 12 BLG z hakiem. Do tego dokup chmiele Marynka i Lubelski. Także są dość niedrogie. Drożdże wybierz S-04 lub S-33, te drugie w 15 stopniach mogą dać coś bliskiego do lagera. Z tych składników powinieneś uzyskać bardzo dobre piwa na początek. Ja jedno z takich dodatkowo nachmieliłem na zimno Lublinem, było naprawdę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Jest dość niedrogi, 12,5 kg w hurtowni to koszt ok. 120 zł Mógłbyś podać namiar na tę hurtownie? W sklepie internetowym WES'a jest po 177zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Jasne. Ekstrakt kupisz w tej hurtowni: http://tech-mat.pl . Mają swój oddział w Pruszczu Gdańskim, także masz rzut beretem. Wcześniej kontaktowałem się z babką mailowo, żeby mi kanisterek ściągnęli z centrali w Bydgoszczy. Za 12,5 kg zapłaciłem równo 129 zł. mamdobreklapki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Wiadomo że jak samemu się nachmieli to zupełnie co innego ,ale zależy kto co lubi,przerzucając się z koncerniaków na coś co ma 40 Ibu może być dużym krokiem,z dwóch puszek chmielonych wychodzi wyraźnie mocniej chmielone jak koncernowe z drożdży bym polecił US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Co do chmielenia to na pewno się na to zdecyduję ale na 2-3 warkę Czyli ekstrakty WES są dużo słabiej chmielone od takich Coopersów? Bo pamiętam do Coopersa EU Lager dawałem coś koło 20-22 l wody, do tego cukier i mimo to było dość mocno czuć chmiel, tzn. goryczkę. I nie wiem już co robić, ekstrakt chmielony + niechmielony czy oba chmielone? Może 1,7 chmielonego + 1,2 niechmielonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 A jak heinekena lubisz to zabutelkuj w zielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wg. mnie 1,7 kg. chmielonego i 1,7 kg. niechmielonego dało przy 20 litrach zbyt małą goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wg. mnie 1,7 kg. chmielonego i 1,7 kg. niechmielonego dało przy 20 litrach zbyt małą goryczkę. Ja robiłem z 1,7 kg chmielonego jasnego i 1,2 kg niechmielonego jasnego i też nie czuć goryczki, a fanem mocnej goryczki nie jestem Za to kolor jest dosyć ciemny, jak na jasny ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Z tego powodu akurat WESa dałbym oba chmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Oki tak więc dam za namową bardziej doświadczonych 2 nachmielone (ew. jeden). Piszą, że starcza na 12 (jeden brewkit 1,7 l) litrów piwa, czyli wnioskuję, że należy dodać 10-10.3 l wody. Ile wtedy otrzymamy ok blg? Bo piwo pewnie po fermentacji będzie miało 2-3 stopnie blg czyli muszę tak "wysterować" by przed fermentacją miało 14-15 stopni? A jak pisałem chcę osiągnąć 5,2-6% mocy z racji, że będzie to piwo "grillowe" a raczej w tej porze roku "imprezowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się