Gość tomato Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Pierwsza moja przygoda z hamerykańskimi chmielami Galaktus og 12,5 IBU 35 APA 5kg pale ale 0.5kg monachijski II 0.1kg bursztyn 0.1kg karmel 150 0.1kg karmel 300 60' centennial 25g 15' galaxy 10g 0' galaxy 20g 5 dni galaxy 20g tak,tak galaxy nie usa. Mozajka cytrusowa og 15 IBU 63 IPA 5kg pilzneński 1kg wiedeński 0.2kg cukier 0.2kg może płatki pszeniczne 60' mosaic 15g citra 10g magnum 10g. 30' mosaic 10g cascade 10g citra 10g zostaje mi 25g mosaic, 30g citry, 40 cascade prosiłbym o propozycje jak je zużyć na 0' i na zimno Edytowane 19 Września 2013 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Nie używałem mosaica, ale z opisu chmielu wynika, że jest dość kompleksowy. Z tego co sam warzyłem i nawąchałem u innych: szkoda, że nie masz amarillo, by cytrusami zrównoważyć cytrusy w citrze i cascade'zie. Może: 0 min 25 g mosaica i 20 g cascade i na cichą 30 g citry i 20 g cascade'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Do pierwszego dałbym jednak więcej na zimno, chmieliłem Galaxy+Topaz po 10 g każdego na 7 dni i aromat jest raczej słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 nie mam więcej galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 chmieliłem Galaxy+Topaz po 10 g każdego na 7 dni i aromat jest raczej słaby. Jakby to napisać, nic dziwnego że aromat jest słaby. Dałeś dużo za mało chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Mosaic jest bardzo przyjemnym chmielem. Sam robiłem single hopa, piłem też single hopy dwojga innych piwowarów. Ogólny wniosek to, że ,oże nie jest to nic szałowego, ale wychodzą bardzo solidne piwa. Daje sporo owoców tropkilanych, trochę takiej rześkości; cytrusów, czy żywicy praktycznie brak. Goryczkę też potrafi dać zdecydowaną, ale bardzo przyjemną w odbiorze, ani trochę nie zalegającą. Do IPA single hop, niekoniecznie, ale do lżejszego APA jak znalazł. Na 60' sypnij maks 20g chmielu, lepiej sypnąć więcej na 15' i 0' i potem na cichą. Swoją drogą z 0,5kg monacha II i 0,3 bursztynowego i karmelowych to chyba bardziej Amber Ale wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Apa zwał jak zwał. Kolor się okaźe w praniu. w beer smithie mieści sie w stylu. Ale amber pewnie też. Nie mam więcej galaxy - idzie cały na aromat. Zresztą pierwsze piwko nie będę nic zmieniał. Mniej centenniala da tylko mniej gorczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się