qub Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję. Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie. http://allegro.pl/si...3555146907.html Ma służyć do filtracji i wysładzania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję. Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie. http://allegro.pl/si...3555146907.html Czy to takie coś co się na anglojęzycznych forach nazywa się bazooka screen? Możesz wrzucić zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Czy to takie coś co się na anglojęzycznych forach nazywa się bazooka screen? Możesz wrzucić zdjęcie? Jak się nazywa, to nie wiem. Wygląda tak: Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Ponieważ dobrze działa prowizorka, którą teraz mam, zamierzam zrobić coś takiego: dider 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy mosiądz po kontakcie z brzeczką jest trujący? Niby jest stosowany w instalacjach do wody, ale podczas gotowania i w środowisku brzeczki kto go tam wie, co tam się wydziela. Akurat mam takiego kolanko jak na zdjęciu i zastanawiam się, czy kupować ze stali nierdzewnej czy użyć tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 W niedziele filtrowałem i wysładzałem przez to sito. Wszystko super ale pod naporem ~6Kg słodów przegięło się i przestawiło na bok, tak że cześć dolegała samego dna a druga część była dużo wyżej. Ogólnie przepływ był tak szybki że nie nadążałem zagotowywać kolejnej partii wody do uzupełnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 ja korzystam z oplotu do wysładzania a potem do tego samego pojemnika ustawionego wyżej transferuje gorącą brzeczkę a z niego grawitacyjnie przez wymiennik ciepła do fermentatora. (i obyło się bez przecinka ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy mosiądz po kontakcie z brzeczką jest trujący? Niby jest stosowany w instalacjach do wody, ale podczas gotowania i w środowisku brzeczki kto go tam wie, co tam się wydziela. Przesyłam link na temat stosowania mosiądzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Czytałem, ale nic właściwie z tego nie wynika. A co z materiałami chromowanymi? Edytowane 9 Października 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Jakie parametry będą najlepsze do takiej bazooki (do chmielin) http://allegro.pl/sh...pItems-19844875 ? Macie doświadczenie? Edytowane 26 Lutego 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 <=1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zig Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dzień Dobry wszystkim przed pierwszym wpisem Ja to sito z Ikea z powodzeniem stosuje przy zlewaniu piwa do fermentora z kranikiem (i roztworem glukozy w środku) przed rozlewem do butelek. Dobrze zatrzymuje osady chmielu dodanego na zimno (na cichą). Jedyna niedogodność to taka, że trzeba sito podnieść wyżej, gdy poziom piwa się podniesie do poziomu sita (ok. 12 cm od dna). Ale ma na środku uchwyt, więc w sumie problemu nie ma. Zig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 A nie można najzwyczajniej domontować 3/4 haczyków i zawiesić sitka na krawędziach fermentatora? Haczyki dobrać tak by sitko wisiało 5cm nad otworem i pomału przelewać schłodzoną brzeczkę do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi