Skocz do zawartości

Cream Ale - ryż czy kukurydza?


Rekomendowane odpowiedzi

Który dodatek niesłodowany będzie najlepszy? Nie chcę mieć problemów z filtracją, wiec chyba ryż.

Czy ryż lepiej zagotować i dodać do zacieru, czy go ześrutować i kleikować jak pszenicę czy owies?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Który dodatek niesłodowany będzie najlepszy? Nie chcę mieć problemów z filtracją, wiec chyba ryż.

Czy ryż lepiej zagotować i dodać do zacieru, czy go ześrutować i kleikować jak pszenicę czy owies?

Ryż tylko rozjaśnia piwo, kukurydzę czuć w smaku. Ryż rozgotuj na masę i dla pewności zmiksuj, dopiero taki dodaj do zacieru. Kukurydzę (kaszkę kukurydzianą) skleikuj najpierw (przetrzymaj w wodzie max 80° ok 0,5 godz)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używałem zarówno ryżu jak i kukurydzy. Mi bardziej podpasował ryż.

 

Ryż należy rozgotować porządnie. Ja robie to tak, że zaczynam warzenie od ugotowania ryżu w sporej ilości wody w garnku któy używam do zacierania, następnie dodaje zimnej wody i dosypuje słody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki ryżowe też należy gotować, czy wystarczy skleikować w 80C?

Zakupiłem też kaszkę kukurydzianą - to jak rozumiem, należy skleikować.

Cyt. wogosz- Temperatura kleikowania ryżu to ok. 88°C, ale w zależności od odmiany waha się od 82-92°C. Długość kleikowania nie jest jednoznacznie ustalona, trzeba obserwować ryż i samemu określić czy już wystarczy.

Cyt. Jacenty ;) - Kukurydzę (kaszkę kukurydzianą) skleikuj najpierw (przetrzymaj w wodzie max 80° ok 0,5 godz)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.