vald Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Cześć, Zastanawiam się w którym kierunku iść jeżeli chodzi o wybicie w moim domowym browarze. Zaznaczam, że robię wszystko w kuchni, sprzęt trzymam na strychu i nie mam go w stałej lokalizacji, co powoduje problemy logistyczne i np. utrudnia inwestowanie w olbrzymie gary. W tej chwili chciałbym zwiększyć wybicie z 20-25L które mam teraz do 40L. Zainwestowałem już sporo w gar zacierno-filtracyjny (36.6L nierdzewka, zawór, termometr bimetaliczny, fałszywe dno), mam tymczasowy HLT w postaci podgrzewacza z LIDLA (27L). I teraz pytania jakie mi się nasuwają: Jaki maksymalnie zasyp mogę mieć w garze zaciernym 36.6L, zakładając że pod fałszywym dnem jest 7L przestrzeni, więc zacier maksymalnie może być zamoczony w 20L wody (zakładając wodę po sam "sufit" gara). Jak to się przekłada na np. wielkość w Blg jakie będę mógl osiągnąć - zgaduję że piwa bardzo mocnego będę mógł warzyć o wiele mniej niż lżejszego, chyba że zrobie 2 zacierania? Czy jak zainwestuję w 50L gar warzelny to da radę robić w nim 40L warki na podanym wyżej sprzęcie? Mi się wydaje że z 36L / 27L spokojnie powinno dać się zebrać odpowiednią ilość brzeczki przedniej? Czy powinienem zastanawiać się nad garem 70L skoro celuję bardziej w wybicie 40-45L? W moim przypadku rozmiar gara 70L powoduje już pewne problemy bo będę miał do niego słaby dostęp i nie będę miał możliwości umieścić w nim łatwo chłodnicy zanurzeniowej - możliwe że wymaga to chłodzenia w przepływie przez wymiennik płytowy Jeżeli ktoś miał podobne rozterki i może się podzielić swoimi przemyśleniami / rozterkami to też chętnie wysłucham Edytowane 23 Września 2013 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Ad 1) 37l do gotowania czyli zrobisz w nim max 30-32l warki dowolnej gęstości zakładając, że robocza przestrzeń do zacierania w tym samym garze to około 30l (37l - 7l pod FD), brzeczkę z wysładzania możesz odebrać do 1-2 fermentorów Ad 2) Do wybicia 40l musisz mieć gar 50l, do zacierania wykorzystasz 37l z FD, kwestia jeszcze gdzie będziesz grzać wodę do wysładzania (w zależności od gęstości maksymalnie około 30-35l do warek 40l), ja ominąłem ten problem - wykorzystuję po prostu gorącą wodę z kranu (60-70°), Ty masz kociołek ale to lżejszych warek będziesz musiał dolewać do niego wodę bo 27l to będzie mało Ad 3) Jak chcesz robić warki do 40l to gar 70l możesz odpuścić Edytowane 23 Września 2013 przez WiHuRa vald 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się