jackson Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Wyklikałem sobie coś takiego w brewtarger na 20L. Będzie z tego koźlak, czy niekoniecznie? Strzegom Monachijski II - 2 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Strzegom Wiedeński - 2 kg Castle Malting Biscuit - 0,25 kg Castle Malting Special B - 0,25 kg Castle Malting Melanoidynowy - 0,25 kg Chmielenie: 60' - Tettnanger 30g 60' - Brewers Gold 25g Zacieranie niestylowe, bez dekokcji: 65 °C - 45 min 72 °C - 45 min Chcę jak najwięcej BLG wycisnąć przez taki czas. Drożdże S-23, temperatura około 10-12 - do wymyślenia. Wg brewtarget wychodzi około 16 BLG i prawie 25 IBU, ale teraz patrzę, że chyba koloru będzie brakowało.. Wzorowałem się na przepisie: http://www.wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_%C5%81ukasz_Kantor_(kantor) Edytowane 23 Września 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Będzie z tego koźlak, czy niekoniecznie? Będzie ale teraz patrzę, że chyba koloru będzie brakowało.. Powinien być ok. Może jedynie z drożdżami być problem, ja tylko raz fermentowałem piwo na S-23 i nie byłem zadowolony, wyszło dość estrowe, oczywiście problem mógł leżeć po innej stronie niż tylko szczep drożdży ale się zraziłem. Edytowane 23 Września 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Cieszę się zatem Dzięki za hint z drożdżami, bo tak się trochę właśnie nad nimi zastanawiałem, bo na wiki jest opisany efekt dokładnie taki sam Zastanawiam się jeszcze czy się tak pieścić z chmielem, czy nie dać czegokolwiek na goryczkę - czy w ogóle nie zamienić tych 2 na jedną marynkę np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Niby każdy chmiel powinien być dobry ale koźlak to dość łagodne piwo i różnica wynikająca z użycia różnych odmian chmielu na goryczkę może być odczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się