marboz Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) I stało się, szybko znudziło mi się przelewnaie z kociołka do fermentatora i odwrotnie, gotowanie wody do wysładzania w garach itp. Poza tym kuchnia wyglądała jak po wojnie więc patrząc na mine mojej drugiej połówki postanowiłem przebudować to i tamto i przy okazji doprowadzić do porządku mój warsztat. Efekt poniżej. Poszedłem w stronę 3 kociołków bo wydawało się to najprostszym i najszybszym rozwiązaniem. Kocioł nr 1 - podgrzewa wodę do wysładzania, podpieta "deszczownica" z rurki pcv - Clatronic z przerobionym zaworem i dodaną izolacją z maty zagrzejnikowej Kocioł nr 2 - kadź zacierna, zacieranie i wysładzanie, to także Clatronic - dorobione mieszadło z nierdzewki, filtrator z oplotu, silnik z jakiegoś fiata, nowy kranik i także izolacja) Kocioł nr 3 - chmielenie, kociołek z Lidla, dołożony rezystor nastawny i przełacznik który oszukuje termostat, izolacja, dołożony filtrator z oplotu. Do środka wkładam chłodnicę pod koniec chmielenia. Woda z chłodnicy ok 80 L idzie do mycia kotła nr 2, cześć do pojemnika aby umyć kocioł nr 3. Pierwsze kilkadziesiąt litrów jest gorące. Jak coś zostanie to i przy okazji umyję butelki itp. Schłodzona brzeczka z kotła nr 3 idzie prosto do fermentatora. Napowietrzam mikserem i zadaję drożdze. Myślałem nad sterownikiem do kotła nr 2 ale nie jest konieczne. Kocioł trzyma temperaturę idealnie a te kilka minut jak podnosze do nastepnej przerwy nie jest dla mnie problemem. Koszty: Kociołki 750 zł Chłodnica 160 zł Nierdzewka na mieszadło 40 zł (spawałem sam) Silnik z wycieraczek 50 zł (zasilacz ze starego pc) Zaworki, złączki, rurki itp - 60 zł Taśma alu + izolacja 60 Razem : ok 1120 zł Warka 20 L wraz z myciem i sprzataniem na przykładzie Pale ale ok 5 godzin z czego większość część czasu to czekanie na kolejne czynności przed TV Edytowane 24 Września 2013 przez marboz WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Jestem pod wrażeniem nawet jeśli to strzelanie z armaty do komara... to jest to piękna konstrukcja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) Hehehe to fakt ale żyłka budowniczego i chęć posiadania byla wieksza od potrzeb Edytowane 24 Września 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Fajna konstrukcja. Nie myślałeś, żeby przerobić to wszystko na HERMSa? Teoretycznie wystarczy jakaś mała pompa i przerobienie termostatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) a jakoś nie, to się sprawdza doskonale, grawitacja robi swoje więc pomp niekonieczna, nic się nie przypala wiec dla mnie ok No może jedna rzecz by się przydała, i coś pokombinuję. Wyciag z rury spiro i jakiegoś wentylatora na zewnątrz podczas chmielenia. Edytowane 24 Września 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się