Jump to content

Świeżość piwa z kega


Lechube

Recommended Posts

Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

Link to comment
Share on other sites

1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni.

 

2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje..

 

Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html

Link to comment
Share on other sites

Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

Ja miałem do czynienia ze schładzarka i do domowego użytku całkowicie mi się nie sprawdziła. No niestety aby piwo było chłodne ona musi pracować. Wyobraź sobie teraz jak masz ochotę na piwko i musisz włączyć system i piwo masz za 40 minut. To dla mnie było niedopuszczalne a o pracy 24/h nie było mowy. Jeśli były dni że piwa nie lałem psuło się w przewodach a co gorsze w schładzarce. Przekląłem ją 100razy.

 

Uważam że dla amatorskiego sportu najlepszym rozwiązaniem jest Kegerator

 

 

1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni.

 

2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje..

 

Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html

To fakt ja piwo mam grubo ponad 2 miesiące i cały cza jest ok. Grunt to doskonale przygotować Keg przed rozlewem. Ortodoksi twierdzą iż piwo w kegu zmienia smak po dłuższym czasie. Być może - mi to nie przeszkadza a nawet przeciwnie. Jedna zaleta jest największa. Piwo jest zawsze doskonale nagazowane. Ja lubię mieć mocno gazowane i w takim rozwiązaniu nie muszę się niczym przejmować. Gorzej by wydostać je ze środka bez zbędnego pienienia :smilies:

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.