Lechube Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni. 2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje.. Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie... Ja miałem do czynienia ze schładzarka i do domowego użytku całkowicie mi się nie sprawdziła. No niestety aby piwo było chłodne ona musi pracować. Wyobraź sobie teraz jak masz ochotę na piwko i musisz włączyć system i piwo masz za 40 minut. To dla mnie było niedopuszczalne a o pracy 24/h nie było mowy. Jeśli były dni że piwa nie lałem psuło się w przewodach a co gorsze w schładzarce. Przekląłem ją 100razy. Uważam że dla amatorskiego sportu najlepszym rozwiązaniem jest Kegerator 1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni. 2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje.. Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html To fakt ja piwo mam grubo ponad 2 miesiące i cały cza jest ok. Grunt to doskonale przygotować Keg przed rozlewem. Ortodoksi twierdzą iż piwo w kegu zmienia smak po dłuższym czasie. Być może - mi to nie przeszkadza a nawet przeciwnie. Jedna zaleta jest największa. Piwo jest zawsze doskonale nagazowane. Ja lubię mieć mocno gazowane i w takim rozwiązaniu nie muszę się niczym przejmować. Gorzej by wydostać je ze środka bez zbędnego pienienia Edytowane 2 Maja 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się