mariuszt Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Pale Ale (5,5-7,5 EBC) - Strzegom-2kg Pilzneński (3,2-4,5EBC) - Strzegom-1.5kg Château Cara Gold (120 EBC) - Castle Malting - 0.25kg Château Abbey (45 EBC) - Castle Malting - 0,25 kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann - 0,25kg Zacieranie: 67°C-90min Gotowanie: 60min chmiel Challenger tak żeby wyszło około 26-30 ibu+ coś na aromat Drożdze: Zależy co będzie dostępne w sklepie. S-04, albo US-05 Jak oceniacie tą recepturę? W jakim momencie dodać słód czekoladowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Receptura jest dobra , słód czekoladowy daj na początku zacierania. Edyt: Może bym tylko dał więcej słodu podstawowaego, tak ok, 4.5 kg razem. Edytowane 30 Września 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Mam nadzieję że dobra, bo właśnie dojrzewa mi piwo z dość podobnym zasypem. Czekoladowego dałem mniej bo 200g, 50g jak zaczynałem drugą przerwę i 150g jak zakończyłem drugą przerwę i zacząłem podgrzewać do mash out. U mnie wyszło ciemno brązowe dlatego proponowałbym raczej wrzucać pod koniec zacierania jeśli chcesz mieć brązowy kolor. EDIT: cofam to ostatnie - scooby ma większe doświadczenie, słuchaj jego Edytowane 30 Września 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Zastanawiam się czy nie wcisnąć tu jeszcze 100g biscuit. Tylko nie chce przesadzić Czy słód czekoladowy da mocno palone smaki, czy naprawdę smakuje jak czekolada? Pytam , bo nie lubię palonych smaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Ja tylko używam Briess Chocolate i on smakuje jak czekolada. Czekoladowego pszennego z Weiermanna nigdy jeszcze nie użyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) To i ja się przyłączę do tematu o Brown Ale Moja receptura to: 2 kg Pale Ale Strzegom 2 kg Monachijski II Strzegom 0,5 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,25 kg Czekoladowy ciemny Strzegom 60' - 66-67C 10' - 74C 60' 20 g Zeus 15 Alfa 30' 20g East Kent Goldings Powinno mi to dać 12,5 Blg/20l 30IBU Edytowane 4 Października 2013 przez DonZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Na Twoim miejscu zamieniłbym monachijski na pilzneński plus biscuit. Dzisiaj warzę mojego Brown'a. Co do słodu czekoladowego, zdecydowałem że dam 100g na początku a resztę na 10 min przed końcem zacierania. To mój pierwszy kontakt z tego typu słodem, więc wole mieć pewność, ze wszystko będzie dobrze. Z drugiej strony, czytałem na temat czekoladowego, że dodatek 0,30kg nie wniesie spalenizny do piwa. Podsumowując, trzymajcie kciuki za za mojego brown'a Edytowane 5 Października 2013 przez mariuszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 a co to daje że wrzucę na początki lub na końcu? brak nut palonych a czysto czekoladowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) "Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli lubisz posmaki palone to wsypuj palonu słód od początku zacierania. Jeśli chodzi ci raczej o barwę i mniej spalenizny to słód czekoladowy wsyp pod koniec zacierania.......Robiłem Brown Ale z zestawu BA i piwo wyszło mi czarne, czyli raczej za dużo jest tam słodu palonego. Ja dałem go od początku zacierania. Na początku piwko było mocno palone, po ok 3 miesiącach leżakowania - wsam raz, spalenizna złagodniała. Moja rada jest taka, że jak chcesz uzysakć Brown Ale to użyj mniej słodu palonego niż jest w przepisie BA, przynajmniej o połowe." Ta wypowiedz pochodzi z forum bb. Przy pierwszym brownie zrobię tak jak wszyscy:) a przy następnym jak scoooby radzi. Edytowane 5 Października 2013 przez mariuszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Spaleniznę to masz jak przypalisz zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Chodziło mi oczywiście o mocno wyczuwalny smak palonego słodu, a nie o przypaolony zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Stout owsiany z BA mi właśnie taki wyszedł, mocna kawa wyraźna paloność ale i dodatkowo na finiszu jest taki jakby likier kawowy a wsypałem na początku warzenia wszystko Więc chyba podzielę to właśnie na 100g na początku zacierania i 150 pod koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 W stoucie używasz jęczmień palony, stąd ta paloność. W Brown Ale masz tylko czekoladowy, stąd inny smak i inny styl piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 no tak ale widać zasada użytkowania podobna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Jestem świeżo po warzeniu, a wnioski są takie, że następnym razem dam na początku warzenia. Przy tej warce zrobiłem tak: "garść" na początek, reszta na 10 min przed końcem zacierania. Piwo ma kolor ciemno brązowy.Nie piłem nigdy brown'a. Nawet ostatnio chciałem sobie kupić, ale nie znalazłem go w mojej okolicy. Nie wyczułem też "orzechów" na które bardzo liczyłem, chyba że pojawią się w okresie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam. Próbowałem piwa świeżo po nagazowaniu. Myślałem, że będzie bardziej orzechowe w smaku. Czuć czekoladę, ciastkai lekkie palone nuty przyjemne w smaku. Piwo jest lekkie i przyjemnie się je pije. Nie piłem nigdy browna więc nie mam porównania. Najważniejsze, że smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Cześć! Wczoraj otworzyłem swojego browna, w którym wyraźnie czuć orzechy, ale dopiero po ogrzaniu. Zerknij na przepis w moich zapiskach, może wywnioskujesz jakąś różnicę. Może to kwestia tego, że a użyłem czekoladowego, ale jęczmiennego słodu? Edytowane 4 Listopada 2013 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Cześć! Wczoraj otworzyłem swojego browna, w którym wyraźnie czuć orzechy, ale dopiero po ogrzaniu. Zerknij na przepis w moich zapiskach, może wywnioskujesz jakąś różnicę. Może to kwestia tego, że a użyłem czekoladowego, ale jęczmiennego słodu? W Twojej recepturze jest więcej słodów karmelowych. Przy następnej warce dodam ich więcej i zamienię pszeniczny na jęczmienny czekoladowy. Ile czasu leżakował Twój brown? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 W tym momencie ma ledwo dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Trochę wcześnie na ocenę. Piwo jak się ułoży na pewno zmieni się znacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Oba piwa sa w podobnym wieku, więc może da się je jakoś porównać. Choć oczywiście nie wiadomo czy idą w tą samą stronę. Mariuszt, powiedz mi jeszcze, czy czekoladowy wrzuciłeś od razu czy pod koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Na 10 min przed końcem zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się