Skocz do zawartości

Browar Figa


azbest

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 7 - Amber Ale Single Hop Dr Rudi

 

Wygląd: ładna bursztynowo - czerwona barwa, klarowne, trwała piana

Aromat: specyficzny ale przyjemny, głównie biale owoce

Wysycenie: średnie

Smak: goryczka średnia, bardzo owocowe z nutką cytrusową, pełne w smaku

 

Na kolana nie powalało ale generalnie udane piwo. Wypite dość szybko ze smakiem :)

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 8 - Coffee Milk Stout

 

Wygląd: barwa prawie czarna, nieprzejrzyszte, piana niezbyt wysoka ale trwała

Aromat: intensywny, głównie mleczna czekolada, lekka nuta kawowa

Wysycenie: niskie

Smak: treściwe, słodkie ale nie przesadnie, mocno czekoladowe, deserowe

 

Świetna warka! Bardzo smaczne piwo :) Możliwe, że jeszcze do niego wrócę.

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9 - Rye Ipa

 

Wygląd: bursztynowa barwa wpadająca w czerwień, opalizujące, obfita i gęsta piana

Aromat: jak na 100g chmielu na cichą to mało intensywny, przyprawowy z nutą owocową

Wysycenie: za wysokie

Smak: dobry balans między goryczką a słodowościa, czuć nutę przyprawową od żyta, treściwe ale bardzo pijalne.

 

Podsumowując: smak bardzo ok ale aromat do poprawy :P

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 (18.07.2014) - Whisky Stout

 

słody:

  • pale Ale – 2 kg
  • słód whisky 30-45 ppm - 1kg
  • monachijski I - 1 kg
  • płatki żytnie - 0,4 kg
  • jęczmień palony - 0,4 kg
  • czekoladowy - 0,2 kg

zacieranie:

  • 65-69°C – 60 min
  • 75°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Challenger – 60’

wyszło 23l o ekstrakcie 13°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże: S-04
  • burzliwa: 16 dni w temp. 20°C
  • BLG końcowe: 3

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Warka nr 12 (10.12.2014) - Rye Dark Ale "ZŁA @"

 

Powrót do warzenia po bardzo długiej przerwie związanej ze zmianą miejsca zamieszkania. Mam nadzieje, że teraz będę mógł warzyć regularnie.

 

słody:

  • pale Ale – 4 kg
  • płatki żytnie - 1,2 kg
  • karmelowy 30 - 0,25 kg
  • karmelowy 150 - 0,25 kg
  • prażona pszenica - 0,5 kg

zacieranie:

  • 69°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Iunga – 60’
  • 20g Iunga - 20’

wyszło 20l o ekstrakcie 11°BLG

 

chmielenie na zimno:

  • 50g Galaxy szyszka
  • 30g Iunga
  • 20g Citra

fermentacja:

  • drożdże: US-05
  • burzliwa: 12 dni w temp. 20°C
  • cicha: 7 dni w temp. 20°C
  • BLG końcowe: 2

Bardzo słaba wydajność, masakra. Myślę, że związana z kiepskim ześrutowaniem słodów przez Piwoszarnie. Duża część ziaren była w całości. Piwo już zabutelkowanie. Aromat nie powala tzn. śmierdzi :P Dobrze mi się wydawało, że z tym Galaxy jest coś nie tak :P W smaku nawet ok. Zobaczymy co z tego będzie ale nie spodziewam się rewelacji :P

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 13 (12.01.2015) - Robust Oatmeal Porter

 

słody:

  • pale Ale – 3 kg
  • pszeniczny ciemny - 1kg
  • płatki owsiane - 0,9 kg
  • brown - 0,5 kg
  • czekoladowy - 0,5 kg
  • płatki owsiane opiekane w piekarniku- 0,4 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 20g Iunga – 60’
  • 80g kruszonych ziaren kakaowca - 0’

wyszło 21l o ekstrakcie 16°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże: S-04
  • burzliwa: 11 dni w temp. 16-18°C
  • cicha: 12 dni w 16-18°C
  • BLG końcowe: 5

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 13 (12.01.2015) - Robust Oatmeal Porter

 

Piwo po burzliwej odfermentowało do 5BLG (FFT również pokazało 5). Po przelaniu na cichą dodałem 350g kruszonych ziaren kakaowca zdezynfekowanych w

likierze Jack Daniel's Tennessee Honey :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 14 (26.02.2015) - A'la Grodziskie

słody:

  • pszeniczny Strzegom – 2 kg
  • wędzony Steinbach - 1 kg
  • wędzony Weyermann - 1 kg

zacieranie:

  • 66 - 70°C – 60 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 17g Iunga + 13g Sybilla – 60’
  • 17g Sybilla  - 20’
  • 20g Sybilla - 0'

wyszło 22l o ekstrakcie 8°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M10 Workhorse
  • burzliwa: 6 dni w temp. 15-16°C 
  • cicha: 7 dni na balkonie
  • BLG końcowe: 1
Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cacao Porter po miesiącu od zabutelkowania :)

 

Piana: Bezpośrednio po nalaniu ładna ale szybko się dziurawi i opada.

Aromat: Głownie czekoladowy, średnio intensywny. Czuje też lekkie drewno i orzechy.

Wysycenie: Średnie, ok.

Goryczka: Podchodzi pod wysoką, kojarzy się z gorzką czekoladą.

Smak: W smaku również dominuję gorzka czekolada. Odczucie to potęguje wysoka goryczką. Piwo na finiszu jest lekko orzechowe. Po ogrzaniu wychodzi delikatny alkohol. Czuję, że to wszystko musi się jeszcze lepiej "przegryźć".

post-5627-0-46945000-1425310229_thumb.jpg

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka nr 14 -  A'la Grodziskie

 

Piwo całą cichą spędziło na balkonie gdzie temperatura oscylowała w granicach 1-12°C. Na 3 dni przed rozlewem dodałem roztwór żelatyny (niecała łyżka żelatyny w 250 ml wody). Piwo ładnie się wyklarowało. Ok 2 litry z osadem poszło do kibla. Zabutelkowałem z 150g cukru. 

 

Wyszło:

39 x 0,5l

2 x 0,33l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 15 (15.05.2015) - Rauchweizen

słody:

  • pszeniczny Litovel – 2 kg
  • wędzony Steinbach - 2 kg

zacieranie:

  • 44°C - 20 min
  • 63 - 65°C – 45 min
  • 72°C - 20 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 15g Iunga - 60’

wyszło 23l o ekstrakcie 11°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M20
  • burzliwa: 10 dni, średnio 20°C
  • BLG końcowe: 3
Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka nr 15 -  Rauchweizen

 

Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. 

 

Wyszło:

44 x 0,5l

3 x 0,33l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 16 (01.06.2015) - Piwo Ślubne czyli Rice Belgian Ale

słody:

  • pale ale Strzegom - 3 kg
  • pszeniczny Litovel – 1 kg
  • płatki ryżowe błyskawiczne - 1kg

zacieranie:

  • 63 - 66°C – 80 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 45g Iunga - 60’
  • po 10g Ahtanum, Dr Rudi, Pacyfic Gem - 10
  • po 10g Ahtanum, Dr Rudi, Pacyfic Gem - w temp. 78°C

wyszło 22l o ekstrakcie 13°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M27
  • burzliwa: 10 dni w temp. 24-28°C 
  • cicha: + 20g Ahtanum, 20g Dr Rudi, 20g Pacyfic Gem
  • BLG końcowe: 0
Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 16

 

Rozlana na cichą. Te drożdże to jakieś potwory, odfermentowały do 0 BLG!!! :P  W zapachu Belgia pełną gębą ale zobaczymy jak będzie dalej. Planuje sypnąć jeszcze po 30g Ahtanum, Dr Rudi i Pacyfic Gem.

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 17 (13.06.2015) - Piwo Ślubne czyli Rye Belgian Stout

 

słody:

  • monachijski - 3 kg
  • pale ale – 2 kg
  • płatki żytnie błyskawiczne - 1,2 kg
  • barwiący - 0,2 kg
  • jęczmień palony - 0,2 kg

zacieranie:

  • 66 - 68°C – 90 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 40g Iunga - 60’

wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M27
  • burzliwa: 
  • cicha:
  • BLG końcowe: 1

Straszliwa filtracja, nie leciało nawet przy mieszaniu. Na szczęście jakoś wyciurkało jakoś brzeczkę do gotowania.

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nad oplotem układasz druciaki kuchenne, ja używam około 20 szt. na to lejesz zacier. Jeszcze nigdy mi się nie zatkało. W przyszłości planuje zasyp z 60% żyta oczywiście filtrowany na druciakach  :)

 

Edit: oczywiście wysładzanie bardzo powoli by nic się nie zbiło, ustawiam na minimum i idę spać, rano mam gotowe ;)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.