azbest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 7 - Amber Ale Single Hop Dr Rudi Wygląd: ładna bursztynowo - czerwona barwa, klarowne, trwała piana Aromat: specyficzny ale przyjemny, głównie biale owoce Wysycenie: średnie Smak: goryczka średnia, bardzo owocowe z nutką cytrusową, pełne w smaku Na kolana nie powalało ale generalnie udane piwo. Wypite dość szybko ze smakiem Edytowane 19 Lipca 2014 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 8 - Coffee Milk Stout Wygląd: barwa prawie czarna, nieprzejrzyszte, piana niezbyt wysoka ale trwała Aromat: intensywny, głównie mleczna czekolada, lekka nuta kawowa Wysycenie: niskie Smak: treściwe, słodkie ale nie przesadnie, mocno czekoladowe, deserowe Świetna warka! Bardzo smaczne piwo Możliwe, że jeszcze do niego wrócę. Edytowane 19 Lipca 2014 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 9 - Rye Ipa Wygląd: bursztynowa barwa wpadająca w czerwień, opalizujące, obfita i gęsta piana Aromat: jak na 100g chmielu na cichą to mało intensywny, przyprawowy z nutą owocową Wysycenie: za wysokie Smak: dobry balans między goryczką a słodowościa, czuć nutę przyprawową od żyta, treściwe ale bardzo pijalne. Podsumowując: smak bardzo ok ale aromat do poprawy Edytowane 19 Lipca 2014 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 11 (18.07.2014) - Whisky Stout słody: pale Ale – 2 kg słód whisky 30-45 ppm - 1kg monachijski I - 1 kg płatki żytnie - 0,4 kg jęczmień palony - 0,4 kg czekoladowy - 0,2 kg zacieranie: 65-69°C – 60 min 75°C – filtracja gotowanie – 60 min: 50g Challenger – 60’ wyszło 23l o ekstrakcie 13°BLG fermentacja: drożdże: S-04 burzliwa: 16 dni w temp. 20°C BLG końcowe: 3 Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 nie za ciepło przypadkiem na warzenie? Ja u siebie mam z milion stopni ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 nie za ciepło przypadkiem na warzenie? Ja u siebie mam z milion stopni ;/ U mnie w kuchni znośnie, nawet się nie spociłem W piwnicy natomiast przyjemny chłód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Warka nr 11 poszła do butelek przy blg 3. Wyszło 40 butelek 0,5l i 5 butelek 0,33. W smaku czuć kabelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 12 (10.12.2014) - Rye Dark Ale "ZŁA @" Powrót do warzenia po bardzo długiej przerwie związanej ze zmianą miejsca zamieszkania. Mam nadzieje, że teraz będę mógł warzyć regularnie. słody: pale Ale – 4 kg płatki żytnie - 1,2 kg karmelowy 30 - 0,25 kg karmelowy 150 - 0,25 kg prażona pszenica - 0,5 kg zacieranie: 69°C – 60 min 78°C – filtracja gotowanie – 60 min: 50g Iunga – 60’ 20g Iunga - 20’ wyszło 20l o ekstrakcie 11°BLG chmielenie na zimno: 50g Galaxy szyszka 30g Iunga 20g Citra fermentacja: drożdże: US-05 burzliwa: 12 dni w temp. 20°C cicha: 7 dni w temp. 20°C BLG końcowe: 2 Bardzo słaba wydajność, masakra. Myślę, że związana z kiepskim ześrutowaniem słodów przez Piwoszarnie. Duża część ziaren była w całości. Piwo już zabutelkowanie. Aromat nie powala tzn. śmierdzi Dobrze mi się wydawało, że z tym Galaxy jest coś nie tak W smaku nawet ok. Zobaczymy co z tego będzie ale nie spodziewam się rewelacji Edytowane 9 Stycznia 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 13 (12.01.2015) - Robust Oatmeal Porter słody: pale Ale – 3 kg pszeniczny ciemny - 1kg płatki owsiane - 0,9 kg brown - 0,5 kg czekoladowy - 0,5 kg płatki owsiane opiekane w piekarniku- 0,4 kg zacieranie: 68°C – 60 min 78°C – filtracja gotowanie – 60 min: 20g Iunga – 60’ 80g kruszonych ziaren kakaowca - 0’ wyszło 21l o ekstrakcie 16°BLG fermentacja: drożdże: S-04 burzliwa: 11 dni w temp. 16-18°C cicha: 12 dni w 16-18°C BLG końcowe: 5 Edytowane 3 Lutego 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Aromat nie powala tzn. śmierdzi Dobrze mi się wydawało, że z tym Galaxy jest coś nie tak galaxy z którego roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 galaxy z którego roku? Z 2013 Dopiero teraz się dowiedziałem, że z tego rocznika są trefne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Warka nr 13 (12.01.2015) - Robust Oatmeal Porter Piwo po burzliwej odfermentowało do 5BLG (FFT również pokazało 5). Po przelaniu na cichą dodałem 350g kruszonych ziaren kakaowca zdezynfekowanych w likierze Jack Daniel's Tennessee Honey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka nr 13 - Robust Oatmeal Porter Rozlane do butelek z 90g cukru. Wyszło: 36 x 0,5l 3 x 0,3l 1 x 0,4l W aromacie pralina/bombonierka, ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Warka nr 14 (26.02.2015) - A'la Grodziskiesłody: pszeniczny Strzegom – 2 kg wędzony Steinbach - 1 kg wędzony Weyermann - 1 kg zacieranie: 66 - 70°C – 60 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 17g Iunga + 13g Sybilla – 60’ 17g Sybilla - 20’ 20g Sybilla - 0' wyszło 22l o ekstrakcie 8°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M10 Workhorse burzliwa: 6 dni w temp. 15-16°C cicha: 7 dni na balkonie BLG końcowe: 1 Edytowane 15 Maja 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Warka nr 14 wali jajem okrutnie W smaku natomiast wszystko ok M10 Workhorse to żarłoczne bestie, w 3 dni z 8 BLG do 1 BLG (przy temp. 15-16 stopni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Cacao Porter po miesiącu od zabutelkowania Piana: Bezpośrednio po nalaniu ładna ale szybko się dziurawi i opada. Aromat: Głownie czekoladowy, średnio intensywny. Czuje też lekkie drewno i orzechy. Wysycenie: Średnie, ok. Goryczka: Podchodzi pod wysoką, kojarzy się z gorzką czekoladą. Smak: W smaku również dominuję gorzka czekolada. Odczucie to potęguje wysoka goryczką. Piwo na finiszu jest lekko orzechowe. Po ogrzaniu wychodzi delikatny alkohol. Czuję, że to wszystko musi się jeszcze lepiej "przegryźć". Edytowane 2 Marca 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Warka nr 14 - A'la Grodziskie Piwo całą cichą spędziło na balkonie gdzie temperatura oscylowała w granicach 1-12°C. Na 3 dni przed rozlewem dodałem roztwór żelatyny (niecała łyżka żelatyny w 250 ml wody). Piwo ładnie się wyklarowało. Ok 2 litry z osadem poszło do kibla. Zabutelkowałem z 150g cukru. Wyszło: 39 x 0,5l 2 x 0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Warka nr 15 (15.05.2015) - Rauchweizensłody: pszeniczny Litovel – 2 kg wędzony Steinbach - 2 kg zacieranie: 44°C - 20 min 63 - 65°C – 45 min 72°C - 20 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 15g Iunga - 60’ wyszło 23l o ekstrakcie 11°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M20 burzliwa: 10 dni, średnio 20°C BLG końcowe: 3 Edytowane 24 Maja 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Warka nr 15 - Rauchweizen Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. Wyszło: 44 x 0,5l 3 x 0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Warka nr 16 (01.06.2015) - Piwo Ślubne czyli Rice Belgian Alesłody: pale ale Strzegom - 3 kg pszeniczny Litovel – 1 kg płatki ryżowe błyskawiczne - 1kg zacieranie: 63 - 66°C – 80 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 45g Iunga - 60’ po 10g Ahtanum, Dr Rudi, Pacyfic Gem - 10’ po 10g Ahtanum, Dr Rudi, Pacyfic Gem - w temp. 78°C wyszło 22l o ekstrakcie 13°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M27 burzliwa: 10 dni w temp. 24-28°C cicha: + 20g Ahtanum, 20g Dr Rudi, 20g Pacyfic Gem BLG końcowe: 0 Edytowane 16 Października 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Warka nr 16 Rozlana na cichą. Te drożdże to jakieś potwory, odfermentowały do 0 BLG!!! W zapachu Belgia pełną gębą ale zobaczymy jak będzie dalej. Planuje sypnąć jeszcze po 30g Ahtanum, Dr Rudi i Pacyfic Gem. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Warka nr 17 (13.06.2015) - Piwo Ślubne czyli Rye Belgian Stout słody: monachijski - 3 kg pale ale – 2 kg płatki żytnie błyskawiczne - 1,2 kg barwiący - 0,2 kg jęczmień palony - 0,2 kg zacieranie: 66 - 68°C – 90 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 40g Iunga - 60’ wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M27 burzliwa: cicha: BLG końcowe: 1 Straszliwa filtracja, nie leciało nawet przy mieszaniu. Na szczęście jakoś wyciurkało jakoś brzeczkę do gotowania. Edytowane 16 Października 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Spróbuj filtracji na druciakach kuchennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Spróbuj filtracji na druciakach kuchennych Nie znam tej metody. Jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Nad oplotem układasz druciaki kuchenne, ja używam około 20 szt. na to lejesz zacier. Jeszcze nigdy mi się nie zatkało. W przyszłości planuje zasyp z 60% żyta oczywiście filtrowany na druciakach Edit: oczywiście wysładzanie bardzo powoli by nic się nie zbiło, ustawiam na minimum i idę spać, rano mam gotowe Edytowane 15 Czerwca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się