Skocz do zawartości

Browar Figa


azbest

Rekomendowane odpowiedzi

11 stycznia 2013 roku rozpoczął swoją działalność browar domowy Figa. Po skompletowaniu sprzętu (częściowo prezenty świąteczne) przystąpiłem do warzenia:

 

Warka nr 1 (11.01.2013) – American Bitter 12°BLG (zestaw z Twój Browar)

 

słody:

  • Pale Ale – 3,8 kg
  • Crystal 200 - 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 70 min.
  • 78°C – 10 min.

gotowanie - 60 min:

  • 15g Apollo (19,2%) – 60’
  • 20g Cascade (4,6%) – 10’
  • 25g Summit (15,5%) – 3’

fermentacja:

  • drożdże US-05
  • burzliwa – 8 dni w temp. 20-22°C
  • cicha – 10 dni w temp. 20-22°C
  • Blg końcowe : 3

Nie obyło się bez problemów. Filtracja stanęła w połowie i trzeba było zamieszać od nowa. Już do końca ciężko schodziło. Drugim problemem była niska wydajność – tylko 18l po gotowaniu. Na etapie przelewania na cichą i z cichej do butelek ubyło jeszcze 2 litry.

 

Piwo wyszło dobre :) Barwa bursztynowa, lekko mętne. Aromat niezbyt intensywny kwiatowo – owocowy z nutą czarnych porzeczek. Generalnie przyjemny. Wysycenie średnie. W smaku pełne, owocowe, goryczka średnia. Delikatna kwaśność dzięki której było bardzo orzeźwiające. Szkoda, że tak mało (tylko 34 butelki).

post-5627-0-01114300-1380566403_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 2 (19.02.2013) – Smoked Porter 13°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • Pale Ale – 2 kg
  • Wędzony Steinbach – 2kg
  • Karmelowy ciemny – 0,2 kg
  • Czekoladowy ciemny – 0,2 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg

zacieranie:

  • 68°C – 80 min.
  • 72°C – 10 min.
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min :

  • 30g Cascade (7,1%) – 60’
  • 20g Cascade (7,1%) – 5’

fermentacja:

  • drożdże S-04
  • burzliwa – 9 dni w temp. 20-22°C
  • cicha – 11 dni w temp. 20-22°C + 10g płatków dębowych HT
  • Blg końcowe: 3

 

Już przy drugiej warce zdecydowałem się na własną recepturę. Jak się bawić to się bawić na całego ;) Piwo początkowo ciężko pijalne. Barwa cięmnobrązowa, nieprzejrzysta. W aromacie bardzo mocna wędzonka i lekka śliwka. W smaku również dominowała wędzoność ale taka nieprzyjemna. Goryczka przeciętna. Wysycenie średnie. Po dłuższym leżakowaniu bardzo zyskało na smaku. W aromacie nadal duża wędzoność ale do głosu zaczęły dochodzić kwiatowo cytrusowe aromaty chmielowe. W smaku oprócz wędzonki zauważalne aromaty ciemnych słodów. Piwo sprawiało wrażenie aksamitnego i pełnego. Niezbyt obfita ale kremowa i długo utrzymująca się piana. Generalnie na + tylko trzeba było dłużej poczekać :)

post-5627-0-63895400-1380566633_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3 (28.04.2013) – A’la Grodziskie 8°BLG (zestaw z CP)

 

słody:

  • pszeniczny 1,30 kg
  • wędzony 0,70 kg
  • pilzneński 0,50 kg

z acieranie:

  • 5l wody o temp. 40°C + słody i 30 min w 37°C
  • + 2l gorącej wody i 20 min w 50°C
  • + 3l gorącej wody i 30 min w 70°C
  • + 2l Gorącej wody i 30 min w 75°C
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min:

  • 35g Lubelski – 60’
  • 15g Lubelski – 40’

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • burzliwa - 7 dni w temp 20-22°C
  • cicha – 3 dni ( klarowanie żelatyną)
  • BLG końcowe: 3

Piwo wyszło super! Aromat lekko wędzony, owocowy, świeży. Wysycenie początkowo średnie jednak po dwóch miesiącach wysokie. Piana obfita i gęsta zostaje do samego dna szklanki. Dzięki zastosowaniu żelatyny idealnie klarowne. Mimo niskiego ekstraktu dość pełne. Wędzoność na średnim poziomie idealnie komponuje się z nutami pszenicznymi. Lekko owocowe. Goryczka nienachalna, w sam raz. Piwo na pewno do powtórzenia :)

post-5627-0-79587700-1380566807_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 4 (09.05.2013) – Witbier 11°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • pilzneński – 2kg
  • pszenica – 2kg
  • płatki owsiane – 0,4 kg

zacieranie:

  • 15l wody + pszenica i 15 min w 50°C
  • + pozostałe słody i 90 min w 68°C
  • 72°C – 10 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min:

  • 20g Glacier (6,4%) – 60’
  • 10 g kolendry – 15’
  • 10 g curacao – 15’
  • 10 g kolendry – 5’
  • 10 g curacao – 5’
  • 20g Glacier (6,4%) – 5’
  • skórka z 6 pomarańczy – 3’
  • skórka z 4 cytryn – 0’

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • 14 dni - w temp. od 20 do 27°C
  • BLG koncowe: 3

Początkowo miałem problemy z utrzymaniem temperatury fermentacji. Była ona stanowczo za wysoka (25-27°C) więc przeniosłem piwo z mieszkania do garażu gdzie fermentowało w temp. od 20 do 24°C, średnio 22°C. Początkowo w aromacie i smaku czuć było gumę rozpuszczalnik i gumę balonową. Po pewnym czasie aromaty te zniknęły i na pierwszy plan wyszły cytrusy i nuty korzenne. Ładna, jasna barwa. Wraz z leżakowaniem piwo się wyklarowało jednak po schłodzeniu w lodówce zmętnione na zimno. W smaku na pierwszym planie cytrusy a w tle nuta korzenna i kolendra. Goryczka solidna (zapewne wpływ curacao bo nie było chmielone obficie). Generalnie udane piwo. Smakowało rodzinie, dziewczynie i znajomym :)

post-5627-0-92277800-1380567603_thumb.jpg

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 (11.09.2013)– Stout 14°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • monachijski - 4,5kg
  • jęczmień palony – 0,4kg
  • płatki jęczmienne – 0,4 kg
  • carafa special typ II – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 72°C – 10 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 35g Tomahawk (16,1%) – 60 min

wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże s-04
  • burzliwa – 7 dni w 16-18°C
  • cicha – 7 dni w 14-16°C + 15 g Tomahawk i 15g Cascade na zimno
  • BLG końcowe: 4

użyłem słodu monachijskiego bo akurat miałem worek na stanie

W smaku i aromacie obiecujące :)

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6 (30.09.2013) - Altbier

 

słody:

  • monachijski – 4,5 kg
  • płatki pszenne – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 40 min
  • 72°C – 30 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Perle (9,4%) – 60’

wyszło 21,5l o ekstrakcie 12°BLG

 

 

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • burzliwa: 10 dni w temp. od 12 do 15°C
  • cicha: 13 dni w temp. ok 10-12 °C
  • BLG końcowe: 5

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 - Stout

 

Po tygodniu test nagazowania. Do degustacji poszła butelka 0,33. Piwo jest już wysycone na odpowiednim poziomie więc dziś przenoszę do zimnego garażu. Aromat cytrusowy, kwiatowy i trochę ciemnych słodów. Goryczka spora ale nie przytłaczająca. Jeszcze trochę "zielona" i zalegająca. W smaku trochę kawy. Generalnie smaczne. Jeszcze 4-6 tyg i powinno być bardzo dobrze :)

 

Warka nr 6 - Altbier

 

Piwo fermentuje w garażu, gdzie przez ostatnie 2 tygodnie temperatura oscylowała w granicach 15-19°C. Jednak wczoraj i dziś to już średnio 10-11°C. Fermentator wsadzony w duży kosz i owinięty dwoma kocami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Altbier zabutelkowany po 12 dniach cichej. Na ostatnie 3 dni dodałem roztwór żelatyny celem wyklarowania. Wyszło ładnie :) Końcowe BLG 5.

 

Jako, że ten styl ma niemiecki rodowód, nazwa piwa to Ü. Piwo doczekało się również etykiety :) Pozostaje tylko czekać...

post-5627-0-64790700-1382377432_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajne zdjęcia, etykiety na butelkach ładnie się prezentują, ale mam jedno konkretne ALE:

Myj dokładnie szkło, w którym robisz prezentację piwka, bo skupiska pęcherzyków CO2 na ściankach cholernie psują wrażenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 - Stout "Doberman"

 

 

Degustacja po prawie 5 tygodniach. Barwa prawie idealnie czarna. Piana ładna, kremowa, długo utrzymująca się. Wysycenie średnie. Aromat zdominowany przez estry, w tle kawa i amerykańskie chmiele. W smaku owoce uzupełniają się z nutami kawowymi. Baaaardzo pełne. Goryczka spora, agresywna dlatego piwo będzie nazywać się Doberman ;) Ogólna oceniam na 4. Doszedłem do wniosku, że lubię bardziej wytrawne stouty i następny warzony przeze mnie będzie właśnie taki :) tzn. mam nadzieję, że taki mi wyjdzie :cool:

post-5627-0-23637500-1382996842_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 7 (31.12.2013) - Amber Ale Single Hop Dr Rudi

 

Razem z moją lepszą i ładniejszą połową postanowiliśmy, że ostatni dzień roku uczcimy wspólnym warzeniem :) Wybraliśmy zestaw Dr Rudi Amber Ale z CP. Podwoiliśmy jednak dawkę chmielu. 40 g planujemy dać na cichą.

 

słody:

  • Pale Ale – 3,2 kg
  • bursztynowy - 0,5 kg
  • karmelowy czerwony - 0,25 kg
  • karmelowy jasny - 0,2 kg
  • płatki pszenne – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 20g Dr Rudi (11,9%) – 60’
  • 15g Dr Rudi (11,9%) – 10’
  • 25g Dr Rudi (11,9%) – chmielenie whirpoolowe

wyszło 20,5l o ekstrakcie 12°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 7 dni w temp. 18-20°C
  • cicha: 7 dni w temp. 10-12°C
  • BLG końcowe: 2

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6 - Altbier "Ü"

 

Degustacja po ponad 3 miesiącach od uwarzenia. Barwa bursztynowa, idealnie klarowne. Ładna, kremowa piana, która długo się utrzymuje i ładnie oblepia szkło. W aromacie głównie słodowe, przebijają się jednak nuty ziołowe. Wysycenie niskie do średniego. W smaku słódowość kontrowana jakby herbacianą goryczką. Generalnie niby ok ale jakoś nie mogę przekonać się do tego piwa. Takie mało wyraziste jest. Chyba nie mój klimat.

Oceniam na 3+.

post-5627-0-37516500-1389123395_thumb.jpg

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 (12.01.2014) - Coffee Milk Stout

 

słody:

  • monachijski– 2 kg
  • pilzneński - 1,8 kg
  • płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg
  • karmelowy jasny - 0,3 kg
  • karmelowy ciemny - 0,3 kg
  • jęczmień palony - 0,3 kg
  • słód barwiący - 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 72°C – 20 min + słody palone
  • 76°C - filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 40g Marynki (9,0%) – 60’
  • 500 g laktozy - 10’
  • mech irlandzki - 10’
  • 50g kawy - 1 min'

wyszło 20,5l o ekstrakcie 15°BLG już z laktozą

 

fermentacja:

  • drożdże us-05 - gęstwa
  • burzliwa: 7 dni w temp. 18-20°C
  • cicha: 7 dni w temp. 8-10°C
  • BLG końcowe: 6

Wystąpiły spore problemy z filtracją. Filtrowałem na wężyku kiblowym. Kilkakrotnie musiałem zamieszać i odczekać na ponowne ułożenie złoża aby cokolwiek leciało. Kawy dodałem symbolicznie. Jeśli nie będzie jej czuć przekwalifikuje się tę warkę na zwykły Milk Stout ;) Piwo już ochoczo pracuje :)

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 7 - otworzyłem testową butelkę żeby sprawdzić wysycenie. Już po 5 jest ok a nawet wyższe od zamierzonego. Już całkiem smaczne ale mimo to ląduję na ok 3tyg. w zimnej piwnicy :)

 

Warka 8 - Poziom blg od 4 dni stoi na 6 więc przelana na cichą i do zimnego. Kawa wyczuwalna, słodycz również :) Próbka po pomiarze bardzo smaczna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 9 (16.03.2014) - Rye IPA

 

słody:

  • Pale Ale – 5 kg
  • płatki żytnie 1,2 kg
  • crystal 150 - 0,4 kg

zacieranie:

  • 66-69°C – 70 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 20g Simoce + 20g Mosaic – 60’
  • mech irlandzki - 15’
  • 15g Simcoe + 15g Mosaic - 10’
  • 15g Simcoe + 15g Mosaic 0’

wyszło 20l o ekstrakcie 16°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 10 dni w temp. 20-22°C
  • cicha: 7 dni w temp. 14-16°C
  • BLG końcowe:4

Na cichą planuję dać jeszcze po 50g Simcoe i Mosaic. Filtracja przebiegła sprawnie mimo wielu obaw :) Podoba mi się ta śliskość brzeczki ;)

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 9 poszła w butelki. Okazała się jednak trochę nieszczęśliwa :P Najpierw przy przelewaniu do pojemnika z kranikiem ok. litr uciekł na podłogę (otwarty kranik - brawa dla piwowara! :P ). Dużo piwa zostało też z osadami przez kiepską dekantację. Do refermentacji dodałem 100g glukozy. Podczas kapslowania pierwszy raz greta ucięła mi szyjkę butelki. Wyszło 28 butelek 0,5L, 3 butelki 0,4L i 5 butelek 0,33L. Próbka w smaku miała zdecydowaną goryczkę i całkiem fajny aromat. Oby było jeszcze lepiej za ok 4-5 tygodni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 10 (13.06.2014) - American Wheat

 

słody:

  • pale Ale – 2 kg
  • pszeniczny - 2kg

zacieranie:

  • 66-69°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 15g Citra – 60’
  • 10g Citra 0’
  • 50g świeżej skórki cytrynowej - 0’
  • 40g trawy cytrynowej - 0’

wyszło 21l o ekstrakcie 10°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 16 dni w temp. 16-17 °C
  • cicha: brak
  • BLG końcowe: 2

Ma być lekkie, orzeźwiające na lato. Co będzie? Zobaczymy. Trochę niska wydajność. Tym razem śrutowane słody z Piwoszarnii. Baaaardzo grubo ześrutowane.

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.