Skocz do zawartości

Pierwszy napój miodowy piwny


Andyuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chciałbym zacząć przygodę z tworzeniem piwa. Pomyślałem, że zacznę od napoju miodowego piwnego.

W związku z tym proszę o pomoc w wyborze najlepszego przepisu. Znalazłem 3 receptury. A może ktoś z was posiada własne receptury i przepisy dla napoju miodowego piwnego?

 

1. Ciemne Piwo Miodowe

 

Napój o bardzo dobrym smaku i właściwościach dietetycznych – doskonały napój na okres letnich upałów.

Na 10 litrów piwa miodowego ciemnego używamy:

0,4 kg miodu, 0,4 kg cukru, 10 g chmielu, 2 g anyżu, 120 g jęczmienia palonego, 3 g drożdży, 9,5 litra wody.

Zagotować wodę z chmielem, po czym wrzucić do niej zmielony jak na kawę jęczmień i gotować przez 5 minut; potem odstawić do ostygnięcia. Osobno w 0,5 l wody zaparzyć anyż (przez 20min. Pod przykryciem). Po przestudzeniu do temp. 30 stopni obydwa płyny przecedzić, zlać razem i osłodzić miodem i cukrem. Z otrzymanego roztworu odlać porcję 0.25 l do butelki, rozprowadzić drożdże i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną matkę drożdżową dodaje się do sporządzonego uprzednio płynu, dobrze miesza i wlewa do hermetycznie zamykanych butelek. Piwo w butelkach powinno stać przez jeden dzień w ciepłym miejscu, potem zanosi się je do chłodnej piwnicy. Po 3-4 dniach piwo nadaje się do picia.

 

2. PRZEPIS NA PIWO MIODOWE

 

składniki: 4,5 litra wody, 60 dkg miodu gryczanego, 2 dkg chmelu zwyczajnego w proszku lub granulacie, 3 gramy drożdży

sposób przygotowania: wodę wraz z miodem należy zagotować i pozostawić na ogniu przez około pół godziny. Powstały podczas podgrzewania szum należy zebrać łyżeczką lub cedzakiem. Po wygotowaniu płynu dodać kolejną porcję wody, by powstało około 5 litrów trunku. Następnie należy dodać chmiel i gotować przez kolejne pół godziny na małym ogniu. Po tym czasie napój odstawić do wystygnięcia i dolać około litra wody. Następnie dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce. Po przecedzeniu przelać płyn do gąsiora wyposażonego w szklaną rurkę i pozostawić do fermentacji na około cztery dni. Po tym czasie trunek odstawić na jeszcze trzy dni w nieco chłodniejsze miejsce, następnie zaś piwo przelać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.

 

 

3. Piwo miodowe

 

Składniki:

  • 1 kg miodu,
  • 500 g cukru,
  • 10 l wody,
  • chmiel,
  • drożdże.

Sposób przyrządzenia:

Po pierwsze, odmierzamy 9 l wody, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód i cukier. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się rozpuściły. W międzyczasie w drugim garnku stawiamy 1 l wody, a gdy się zagotuje, wsypujemy chmiel. Następnie, chmiel, wcześniej przefiltrowany, łączymy z miodem. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Gdy substancja ostygnie do temperatury ok. 30 stopni, dodajemy drożdże. Można też dodać odrobinę płatków dębowych, wcześniej wyparzonych, aby piwo miało ciekawy aromat. Oczywiście, z tego rozwiązania możemy zrezygnować, gdy piwo będzie warzone w dębowym beczkach, a nie przykładowo w plastikowym naczyniu.

Proces fermentacji trwa 3-5 dni. Po upływie tego czasu piwo znad osadu zlewamy do innego garnka, a następnie rozlewamy do butelek. Ponadto, gdy pragniemy, aby trunek był gazowany, należy przed rozlaniem do butelek dodać na 10 l napoju 50 g glukozy lub cukru. Piwo można spożywać już po upływie 24 godzin, ale tak naprawdę wspaniały smak i aromat osiąga po upływie co najmniej 2 tygodni.

 

 

 

Najlepsza wdaje mi się receptura nr 1. Co myślicie?

 

pozdrawiam

 

Andyuk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andyuk: poczytaj o robieniu miodów pitnych. IMHO z tego, co tutaj wrzuciłeś wyjdzie ni pies, ni wydra, a najpewniej córka kurwy i szatana.

 

1. Piwo to napój zrobiony na bazie słodu. Nie miodu, nie chmielu.

 

2. W Polsce występują miody pitne sycone robione z dodatkiem chmielu - w sumie mają sporą tradycję. Ale najniższy miód pitny, który jako tako smakuje, to tzw "czwórniak", czyli 1l miodu na 3l wody. Co daje około 18 BLG, jak ostatnio sprawdziłem. Z prostej relacji wynika, że Ty będziesz miał około 12 BLG. To po fermentacji da niestety baaaaardzo mocno wytrawny napój, który będzie minimalnie czuć miodem, a bardziej goryczką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Złe te proporcje. Radziłbym zrobić albo porządny miód pitny bez udziwnień albo normalne Honey Ale, gdzie jedną trzecią składników będzie stanowił miód; tam gdzie jest jego ilość znikoma, szkoda go marnować. Odnośnie najsłabszego miodu, za czwórniakiem (które notabene u mnie zaczynały się od 23-25 blg minimum) jest jeszcze piątak-robiony najrzadziej, ale występujący w literaturze, praktycznie zapomniany, ale wart skosztowania, zwłaszcza jeśli z malinami.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.