Andyuk Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Witam Chciałbym zacząć przygodę z tworzeniem piwa. Pomyślałem, że zacznę od napoju miodowego piwnego. W związku z tym proszę o pomoc w wyborze najlepszego przepisu. Znalazłem 3 receptury. A może ktoś z was posiada własne receptury i przepisy dla napoju miodowego piwnego? 1. Ciemne Piwo Miodowe Napój o bardzo dobrym smaku i właściwościach dietetycznych – doskonały napój na okres letnich upałów. Na 10 litrów piwa miodowego ciemnego używamy: 0,4 kg miodu, 0,4 kg cukru, 10 g chmielu, 2 g anyżu, 120 g jęczmienia palonego, 3 g drożdży, 9,5 litra wody. Zagotować wodę z chmielem, po czym wrzucić do niej zmielony jak na kawę jęczmień i gotować przez 5 minut; potem odstawić do ostygnięcia. Osobno w 0,5 l wody zaparzyć anyż (przez 20min. Pod przykryciem). Po przestudzeniu do temp. 30 stopni obydwa płyny przecedzić, zlać razem i osłodzić miodem i cukrem. Z otrzymanego roztworu odlać porcję 0.25 l do butelki, rozprowadzić drożdże i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną matkę drożdżową dodaje się do sporządzonego uprzednio płynu, dobrze miesza i wlewa do hermetycznie zamykanych butelek. Piwo w butelkach powinno stać przez jeden dzień w ciepłym miejscu, potem zanosi się je do chłodnej piwnicy. Po 3-4 dniach piwo nadaje się do picia. 2. PRZEPIS NA PIWO MIODOWE składniki: 4,5 litra wody, 60 dkg miodu gryczanego, 2 dkg chmelu zwyczajnego w proszku lub granulacie, 3 gramy drożdży sposób przygotowania: wodę wraz z miodem należy zagotować i pozostawić na ogniu przez około pół godziny. Powstały podczas podgrzewania szum należy zebrać łyżeczką lub cedzakiem. Po wygotowaniu płynu dodać kolejną porcję wody, by powstało około 5 litrów trunku. Następnie należy dodać chmiel i gotować przez kolejne pół godziny na małym ogniu. Po tym czasie napój odstawić do wystygnięcia i dolać około litra wody. Następnie dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce. Po przecedzeniu przelać płyn do gąsiora wyposażonego w szklaną rurkę i pozostawić do fermentacji na około cztery dni. Po tym czasie trunek odstawić na jeszcze trzy dni w nieco chłodniejsze miejsce, następnie zaś piwo przelać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce. 3. Piwo miodowe Składniki: 1 kg miodu, 500 g cukru, 10 l wody, chmiel, drożdże. Sposób przyrządzenia: Po pierwsze, odmierzamy 9 l wody, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód i cukier. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się rozpuściły. W międzyczasie w drugim garnku stawiamy 1 l wody, a gdy się zagotuje, wsypujemy chmiel. Następnie, chmiel, wcześniej przefiltrowany, łączymy z miodem. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Gdy substancja ostygnie do temperatury ok. 30 stopni, dodajemy drożdże. Można też dodać odrobinę płatków dębowych, wcześniej wyparzonych, aby piwo miało ciekawy aromat. Oczywiście, z tego rozwiązania możemy zrezygnować, gdy piwo będzie warzone w dębowym beczkach, a nie przykładowo w plastikowym naczyniu. Proces fermentacji trwa 3-5 dni. Po upływie tego czasu piwo znad osadu zlewamy do innego garnka, a następnie rozlewamy do butelek. Ponadto, gdy pragniemy, aby trunek był gazowany, należy przed rozlaniem do butelek dodać na 10 l napoju 50 g glukozy lub cukru. Piwo można spożywać już po upływie 24 godzin, ale tak naprawdę wspaniały smak i aromat osiąga po upływie co najmniej 2 tygodni. Najlepsza wdaje mi się receptura nr 1. Co myślicie? pozdrawiam Andyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Co te przepisy mają wspólnego z piwem? To miody pitne są IMHO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 To nie miody pitne raczej taki ni pies ni wydra... coś w stylu kwasu chlebowego czy podpiwku, tylko, że na miodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 może to i dobre jest ale jak bym wcześniej nie spróbował to nic z tego bym nie zrobił no miody to na 100% nie są 0,4kg miodu na 10L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Andyuk: poczytaj o robieniu miodów pitnych. IMHO z tego, co tutaj wrzuciłeś wyjdzie ni pies, ni wydra, a najpewniej córka kurwy i szatana. 1. Piwo to napój zrobiony na bazie słodu. Nie miodu, nie chmielu. 2. W Polsce występują miody pitne sycone robione z dodatkiem chmielu - w sumie mają sporą tradycję. Ale najniższy miód pitny, który jako tako smakuje, to tzw "czwórniak", czyli 1l miodu na 3l wody. Co daje około 18 BLG, jak ostatnio sprawdziłem. Z prostej relacji wynika, że Ty będziesz miał około 12 BLG. To po fermentacji da niestety baaaaardzo mocno wytrawny napój, który będzie minimalnie czuć miodem, a bardziej goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 no miody to na 100% nie są 0,4kg miodu na 10L Jak nie - skład surowcowy jak na miód, a że 0.4kg na 10L tzn, że to jakiś... dwudziestopiątak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Złe te proporcje. Radziłbym zrobić albo porządny miód pitny bez udziwnień albo normalne Honey Ale, gdzie jedną trzecią składników będzie stanowił miód; tam gdzie jest jego ilość znikoma, szkoda go marnować. Odnośnie najsłabszego miodu, za czwórniakiem (które notabene u mnie zaczynały się od 23-25 blg minimum) jest jeszcze piątak-robiony najrzadziej, ale występujący w literaturze, praktycznie zapomniany, ale wart skosztowania, zwłaszcza jeśli z malinami. Edytowane 2 Października 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się