marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Cześć. Ostatnio robiąc porterowke kupilem w kauflandzie owego portera i powiem szczerze, ze mi dupe urwalo. Super piwo. Jak zapewne się dymysliliscie chodzi mi po glowie zmontowac klona. Problem w tym , ze jestem recepturowym analfabetą. Prosba, zebyscie podrzucili jakas recepture na warke 25L. Konkretnie urzeklo mnie w tym piwie super zapach i posmak kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Produkt Carlsberga, brr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Ani on lwowski, ani żaden, ukraińska ściema. Jeśli dwa takie smakują jak żywiecki, który też nie jest alfą, to o czym rozmawiamy. W naszym Lwowie przed wojną było piwo porter (Imperial)-to, co było, nie ma nic wspólnego z tym, co jest teraz. O piwie lwowskim w ogóle, tak śpiewano: W całej Polsce dziś kuchaju Nasz pienkny miastu Lwow i dla Lwowa zawszy maju Podziewieniu miliun słów. Co zy Lwowa - to spaniały Cała Polska to już zna i dlatego w państwu całym "Lwowski" piwu wzietuść ma. Bu piwu "Lwowski" to napój boski ma przycudownu, tajemniczu moc Bu piwu "lwowski" udpendza troski i po nim człek je wesół dzień i noc! Pu szklancy piwa człek dupiru żyje Ni widzi bidy i tylko radość zna, Wienc chto ma rozum, ten zawsze pije To piwu "Lwowski" co taki urok ma I wierzcie mi, ale nijak się to ma do tych ukraińskich szczyn, nieważne czy pod egidą Carlsberg'a czy nie. Edytowane 2 Października 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czego nie rozumiecie z mojego postu? Prosze o recepture aby uzyskac piwo o podobnym smaku... tylko tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Jak dla mnie to całkiem zwyczajny porter bałtycki, mniej palony niż nasze koncernowe i wytrawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Dobra nie wnikając w niczyje gusta jakim słodem można uzyskać kawowy słodki posmak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czekoladowy, najciemniejszy Strzegom karmelowy. 700-900 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ogólnie celować stylowo w Portera Bałtyckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Zawartość ekstraktu powinna być tam gdzieś podana, na Ukrainie to obowiązkowe. Celuj w wersję raczej wytrawną, nie słodką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Z tego co pamiętam miał 8% alk. Zaproponujesz Zgoda jakiś zasyp? Co do chmieli to zdecydowanie polskie. Mam luzem marynkę i lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Nigdy nie robiłem portera bałtyckiego, więc nie mam pojęcia. Zerknij na wiki, parę receptur tam jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Muszę w końcu sie nauczyć brewtarget-u... Ogólnie widzę, że w recepturach na wiki ekstrakt ma coś około 21Blg. Zacierając na wytrawnie będzie niezły siekacz. Dla mnie 7 % alk. to już za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Dobra nie wnikając w niczyje gusta jakim słodem można uzyskać kawowy słodki posmak? Jest też słód kawowy, bodajże Castle Malting. Używałem w Mlik Stoucie i rzeczywiście, daje kawą marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Dobra nie wnikając w niczyje gusta jakim słodem można uzyskać kawowy słodki posmak? Jest też słód kawowy, bodajże Castle Malting. Używałem w Mlik Stoucie i rzeczywiście, daje kawą Choć początkowo myślałem, że to tylko chwyt marketingowy to potwierdzam, wsypałem do swojego RISa od początku zacierania i zapach kawy był urzekający Gotowe piwo też ma mocny aromat kawowy, ale zasyp był bardziej złożony, więc ciężko powiedzieć ile ten konkretny słód wniósł tej kawy. http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/kawowy_480-520_ebc_castle_malting_0,2_kg marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się