Dawid Narloch Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Witam Potczas ostatniej warki zauważyłem że mój kranik lekko przeciekał ( po paru godzinach przestał), dziś planuję zrobić kolejną warkę, ale zauważyłem że w kraniku (przestrzeń pomiędzy ruchomymi częsciami kranika, jest jakiś syf). Być może to pozostałości z przeciekającej ostatniej warki? Moje pytanie brzmi czy ten kranik może teraz mi zakazić teraz piwo? Czy jestem zmuszony kupić nowy kranik, czy mogę jakoś to wyczyścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Rozbierz na części, porządnie wymyj i zdezynfekuj. W zasadzie robię tak po każdym użyciu wiadra z kranikiem - zajmuje to minute, a mam pewnośc że kranik nie będzie źródłem potencjalnej infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Narloch Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Nie wiem czy mnie zrozumiałeś. Kranik jest odkręcony od fermentora a zawór (ten czerwony) też jest oddzielony. Chodzi mi o przestrzeń pomiędzy tą z gwintem, a tą do której wkłada się czerwony zawór (ta część za pomocą której możesz obracać zaworem np tak aby był skierowany wylotem do góry, lub pod jakimś kątem). Nie chodzi mi o przestrzeń pomiędzy tam gdzie wkłada się bezpośrednio "zawór wylotowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Polecam kupić fermentor bez kranika, kranik zostawić sobie do rozlewu i filtracji. Co do syfu, musisz go dokładnie wyczyścić, pleśni w piwie nie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Chodzi mi o przestrzeń pomiędzy tą z gwintem, a tą do której wkłada się czerwony zawór Tej części nie demontowałem, bo nigdy nie zebrał mi się tam żaden syf. Jak nie da rady wyczyścic to kup nowy, nie ma co ryzykowac. I tak jak rada powyżej - także używam kranika wyłącznie do rozlewu, no i oczywiście do filtracji i wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Wlej prawie wrzątku, szczyptę piro (lub innego odkażacza), pobełtaj, odczekaj np 10minut. Ja mam wszystko z kranikami, plastiki, mosiądz, kranowe. Nie zasysam paszczą piwa, tylko wino, tak jakoś jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Może oczywiste, ale napiszę: Jeżeli płuczesz wrzątkiem / dezynfekujesz gorącą wodą to po spłukaniu trzeba ponownie kranik dokręcić. Ostatnio używam dwóch gumek: zewnątrz i wewnątrz, ale jak robiłem to co powyżej to nie powinno przeciekać. Co do mycia dezynfekcji: zmywarka + godzina (cała noc) w krecie / wybielaczu - osobiście używam ChemiPro Caustic Nie ma cudów, żeby coś zostało. Dokładnie trzeba umyć dziurkę pod kranik. Była tu ostatnio burzliwa dyskusja czy używać kranika do fermentacji czy nie. Można ją podsumować, że każdy robi jak uważa :-) Osobiście 55 fermentowałem z kranikiem, 15 bez, obecnie używam kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Narloch Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Dziękuję za odpowiedzi Postanowiłem zrobić fermentację w fermentorze bez kranika, oraz zamówiłem kolejny kranik ze sklepu (po co ryzykować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Część "stałą" od "obrotowej" tez sie da w tych kranikach rozdzielić. Najlatwiej włożyć np. śrubokręt w miejsce wyjetego kurka i trzymając za rant na korpusie mocno szarpnąć- wyskoczy. Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Krany polecam czyścić w NaOH, soda kaustyczna wyczyści wszystko, potem przed fermentacją dezynfekcja w oxi i nic złego się nie przypałęta przez kran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się