ja2 Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Zabutelkowałem właśnie moją AIPĘ i przy tej okazji popróbowałem jej trochę - co się okazało w smaku jest sporo ściągającej cierpkości co mnie nieco zmartwiło. Nachmielenie też nie jest szokujące, spodziewałem się większego, mimo, że dodałem sporo chmielu. Podczas gotowania 100g różnych amerykańców i na cichą też ok. 100g. Pytanie moje jest następujące; czy jest szansa, że po jakimś czasie miesiąc lub dwa cierpkość zmaleje? Co w ogóle zmieni się w smaku? Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia z AIPĄ proszę o informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Podaj może recapturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Podaj może recapturę. Słody: Weyermann pale ale 5 kg Carapils 300g Carahell 300g Carared 300g melanoidynowy 300g Chmiele: Simcoe 50g Citra 50g Cascade 50g Amarillo 50g Drożdże; Safale US-05 Zacieranie: 25l wody zacierania 52°C – wsypane słody 65°C – 80 min 76°C – 5 min Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 33l Ostatnie litry z wysładzania nie zeszły poniżej 2 blg. Gotowanie: 90 min. Chmielenie: 70 min – 20g Cascade 40 min – 20g Amarillo 30 min – 20g Citra 5 min – 20g Amarillo Po zakończeniu gotowania 24L 14,5 blg Drożdże zadane w temp. ok 21o C Chmielenie na zimno: 30g Cascade 30g Amarillo 30g Citra 30g Amarillo Ekstrakt po cichej 2 Blg. Burzliwa 7 dni, cicha 8 dni w tym 3 dni na balkonie (fajnie się sklarowało bez żelatyny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Dałeś za dużo słodów karmelowych stąd słaba goryczka. Jak długo i w jakiej temp. Chmieliłeś na zimno? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 przecież napisał Burzliwa 7 dni, cicha 8 dni w tym 3 dni na balkonie (fajnie się sklarowało bez żelatyny) a może kolega ja2 nie przyzwyczajon do goryczki? ile tam ibu wyszło? poczeka to i się zorientuje co się w piwie zmieni. Zresztą samo nagazowanie daje torchę inne odczycia niż zielone piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Dałeś za dużo słodów karmelowych stąd słaba goryczka. Jak długo i w jakiej temp. Chmieliłeś na zimno? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Cicha między 18o - 20oC Ostatnie 3 dni na balkonie między 3o - 10oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 a może kolega ja2 nie przyzwyczajon do goryczki? przyzwyczajon, przyzwyczajon, lubi, lubi ile tam ibu wyszło? Tego nie wiem i nie wiem niestety jak obliczyć poprawnie IBU Zresztą samo nagazowanie daje torchę inne odczycia niż zielone piwo. Taką mam właśnie nadzieję, że piwo jeszcze dojrzeje i wyszlachetnieje, stąd moje pytanie czy ktoś miał doświadczenia z zieloną AIPĄ i jak się zmieniała w czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 poukłada się, poczekaj tydzień albo dwa i będziesz miał lepszy obraz tego piwa na razie trudno wyrokować z opisu przez internet dałeś sporo chmielu na zimno co teoretycznie mogło wprowadzić dziwne posmaki, ale nie ma co siać paniki dopóki nie spróbujesz nagazowanego i wstępnie poukładanego piwa ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 poukłada się, poczekaj tydzień albo dwa i będziesz miał lepszy obraz tego piwa na razie trudno wyrokować z opisu przez internet dałeś sporo chmielu na zimno co teoretycznie mogło wprowadzić dziwne posmaki, ale nie ma co siać paniki dopóki nie spróbujesz nagazowanego i wstępnie poukładanego piwa No dzięki takie słowa otuchy były mi potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Przy średnich wartościach alfa kwasów wychodzi goryczka około 46 IBU, co przy gęstości 14,5°Blg sprawia, że to takie mocniejsze pale ale. 45 IBU w moim pale ale przy gęstości 12°Blg to nie było za dużo. Naucz się obsługiwać jeden z programów typu brewtarget lub beersmith, wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Naucz się obsługiwać jeden z programów typu brewtarget lub beersmith, wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać. Racja. Już działam w BeerSmith - program super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Mały update; Otóż piwo, o które tak się bałem, że nieszczęsny wacik je zainfekuje jest całe i zdrowe! Kilkanaście dni od zabutelkowania, a już jest wspaniałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 33l Po zakończeniu gotowania 24L Nie wiem czy uwzględniłeś już to co odpadło z chmielinami, ale jeśli nie to mogłeś przesadzić z grzaniem: Gotowanie: 90 min. w temperaturze 100% brzeczka będzie miała o ~4% większą objętość niż po wystudzeniu. Jeżeli stopień odparowania jest wysoki - powyżej 10%/h, może to oznaczać, że za mocno grzejemy brzeczkę - powstaje wtedy sporo melanoidyn, co może być pożądane w piwach w których stosujemy zwykle dekokcję, ale w piwach delikatnych może być szkodliwe dla smaku, należy wtedy zmniejszyć stopień grzania, a gar zakryć częściowo pokrywką." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Zabutelkowałem właśnie moją AIPĘ i przy tej okazji popróbowałem jej trochę - co się okazało w smaku jest sporo ściągającej cierpkości co mnie nieco zmartwiło.Nachmielenie też nie jest szokujące, spodziewałem się większego, mimo, że dodałem sporo chmielu. Podczas gotowania 100g różnych amerykańców i na cichą też ok. 100g.Pytanie moje jest następujące; czy jest szansa, że po jakimś czasie miesiąc lub dwa cierpkość zmaleje?Co w ogóle zmieni się w smaku?Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia z AIPĄ proszę o informacje. Zmartwionym nie bądź, spokojnym bądź. Nikt na podstawie smaku zielonego piwa nie jest w stanie ocenić, jak smakować będzie w przyszłości. Edytowane 19 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Zmartwionym nie bądź, spokojnym bądź. Nikt na podstawie smaku zielonego piwa nie jest w stanie ocenić, jak smakować będzie w przyszłości. Właśnie się o tym przekonałem próbując wspomniane piwo w kilkanaście dni po zabutelkowaniu. Szczęka mi opadła jakie już jest świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się