Willow Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Cześć wszystkim, piszę z miasta stu ,mostów, siedmiu rzek i trzech sklepów piwowarskich . Jestem kompletnie początkujący - mój pierwszy brewkit przelany przedwczoraj na cichą. Na razie mam zestaw startowy i dużo zapału . Jako że w naszym kraju naukowcom płaci się góry złota, kompletu sprzętu do zacierania spodziewam się w okolicach grudnia-stycznia, a do tej pory zamierzam zrobić jeszcze 1-2 brewkity w celu oswojenia się z procesem fermentacji i rozlewu. Z góry przepraszam za banalne pytania, aczkowliek mam nadzieję, że nie będą się zdarzać zbyt często, bo raczej korzystam z opcji "szukaj" (i nie mówie tu o czeskim znaczeniu tego słowa ). No to poględziłem, a teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 No to powodzenia, kolego z Wrocławia! Dużo szukaj, zarówno w polskim jak i innych znaczeniach językowych tego słowa Jeszcze raz powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Witamy ciepło i, miejmy nadzieję, do zobaczenia nie raz przy kuflu własnego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Wrocław rośnie w siłę Witaj i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Cześć! Miłego pobytu na forum i powodzenia w warzeniu życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Dziękuję za miłe powitanie, mam nadzieję, że pójdzie sprawnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Jakby co to pisz, pytaj, dzwoń. Głodem, ani tym bardziej pragnieniem nas (zdolnych ślązaków) nie wezmą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Ja akurat jestem Ślązakiem górnej fermentacji osiedlonym we Wrocławiu, jak coś :wink: . @rtyqwe: Czy "Pod Nimfami" odnosi się do pewnego gatunku ptactwa egzotycznego, który mi właśnie ćwierka za plecami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) zamierzam zrobić jeszcze 1-2 brewkity w celu oswojenia się z procesem fermentacji i rozlewu. Witam serdecznie i życzę samych przyjemnych chwil spędzonych nad piwem, przy piwie i o piwie Jeśli pierwszy brewkit za Tobą to czas na kolejny krok wtajemniczenia. Jeśli nie chcesz od razu przeskoczyć na pełne zacieranie to możesz spróbować po hamerykańsku tzn z tzw częściowym zacieraniem (partial mash) z użyciem słodów specjalnych i chmieleniem ekstraktów słodowych. Zawsze to kolejny krok do przodu, a nie kolejna zupa z proszku Edytowane 7 Października 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 @Bzdzionek: myślałem o tym, ale mój największy garnek ma 5 L pojemności całkowitej, więc chyba się nie nada, a jak będę już miał 40 L gar, to zamierzam się od razu za zacieranie brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) myślałem o tym, ale mój największy garnek ma 5 L pojemności całkowitej, więc chyba się nie nada Do partial mash nie potrzebujesz dużego garnka, z chmieleniem już troszkę gorzej, chociaż ja swoją pierwszą AIPA właśnie robiłem z częściowym zacieraniem (chociaż bardziej poprawnie powinno być zaparzanie) i chmieliłem w garnku 5 litrowym i wyszło całkiem poprawne piwo. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że wydajność chmielenie będzie niższa niż w przypadku chmielenia całej brzeczki, ale to można skorygować dodając więcej chmielu Tutaj masz opis jak powstawała moja AIPA Edytowane 7 Października 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Hmm... Może to zboczenie zawodowe (jestem biologiem molekularnym), ale jestem nieco sceptycznie nastawiony do chmielenia w takiej objętości - bo to przecież zwykła dyfuzja - a dyfuzja jest ograniczona wyrównaniem stężeń, na co wpływa mocno objętość, a potem rozcieńczenie czterokrotne rozcieńczenie tego? Na mój ograniczony umysł, to raczej nie da lepszego efektu niż odpowiednio nachmielony brewkit, ale pewnie się mylę. [poza tym lekko mi to wygląda jak "półśrodek", a takowymi nie przepadam ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 No to mamy kolejnego biologa molekularnego wśród piwowarów wrocławskich zaraz się okaże, że pracujemy w tym samym miejscu, przy tym samym benchu no i wyszło, że na dyfuzji się nie znam i chmielę warkę 20 litrową w garnku 5 litrowym Dobrze, że chociaż PCRy mi wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Ja IITD,a Ty? Przy tym samym benchu raczej nie, chyba, że jesteś kobietą . [no chyba, że przychodzisz do nas zmierzyć DNA/RNA na picodropie] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Kolejny piwowar z Weigla, jeszcze trochę i założymy sekcję piwowarską przy IITD Picodrop sugeruje drugie piętro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Tak jest, Glikobiologia, p. 201 Edytowane 7 Października 2013 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Jak już wiem, że kolega jest tak blisko, to szkoda, że nie zostało mi już nic z tej warki AIPA, żebyś mógł sprawdzić organoleptycznie, że można uzyskać wysoką goryczkę chmieląc tylko 5 litrów brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Spoko, ja Ci wierzę, po prostu wydawało mi się to średnio możliwe, ale skoro Tobie wyszło, to ja też spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeszcze tylko brakuje kogoś na 5-tym piętrze i na każdym byłby piwowar Wirusologia się kłania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Fajnie macie! Zazdroszczę. PS. Warzycie w pracy? Edytowane 8 Października 2013 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 No to nic, tylko robić sympozja piwne pod przykrywką realtime'a na obecność jakiejś glikoptoreiny w nowotworowych komórkach zakażonych rekombinowanym wirusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 W jednym z zakładów jest bioreaktor - trzeba się zakręcić i namnożyć jakichś dobrych drożdży dla całej WIP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Brzmi dobrze! Jakby co, poznacie mnie po długich włosach i najdłuższej brodzie w Instytucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 może tam kiedyś do Was zawitam tylko mam daleko z Grunwaldu, może jak Roche zrobi kolejne seminarium o NGS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 W jednym z zakładów jest bioreaktor - trzeba się zakręcić i namnożyć jakichś dobrych drożdży dla całej WIP Tylko wcześniej trzeba się dowiedzieć co w nim było hodowane Tak sobie myślę, żeby wykorzystać jeden z zimnych pokoi do nastawienia jakiegoś lagera, tylko sam nie miałem jakoś odwagi pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się