Billy the Kid Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy na tych drożdżach można zrobić portera? Jaki macie z tymi drożdżami doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Lepiej S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy na tych drożdżach można zrobić portera? Jaki macie z tymi drożdżami doświadczenia? Nie widzę portera z tymi drożdżami. Zrobić zawsze możesz, ale S-04 na pewno dużo lepiej się nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy na tych drożdżach można zrobić portera? Jaki macie z tymi drożdżami doświadczenia? A jakiego portera dokładnie masz na myśli. Bo przy dobrym planowaniu coś wyjdzie. Oczywiście są lepsze drożdże do portera, ale w ostateczności też można US05 użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Do każdych drożdży się znajdzie odpowiedni dla nich porter. US-05 -> robust porter (zwykły i imperial), amerykańska wersja brown portera sprzed i po prohibicji, różne inne portery z amerykańskim akcentem, także nowoczesny brytyjski porter Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 W zależności jaki porter, do mocnych wersji czyli prawdziwy historyczny imperial sprawdzały się doskonale S-04 i S-33, oraz Fermivin PDM, do wersji lekkich, londyńskich, Windsor np. Zależy też co w tym porterze chcesz uzyskać, ale te US-05 w ogóle nie widzą mi się w temacie "porter". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Na US-05 robiłem dwa ALE (dość słabo mi odfermentowało, bo z 12 blg do 4 blg) i mam gęstwę od nich, zamówiłem też Danstar Windsor, od dawna chciałem zrobić portera, ale górnej fermentacji, do dolnej mam słabe warunki, za długo musiałbym blokować skrzynkę styropianową i biegać z butelkami z lodem. Jak możecie podać mi jakiś przepis na portera górniaka, to będę wdzięczny. Chciałbym celować w czekoladowy posmak na finiszu – lubię ciemne piwa z posmakiem ciemnej czekolady. Zamówiłbym na S-04, ale ma http://www.homebrewing.pl/drozdze-suche-c-2_26.html nie widzę, a tam akurat robię teraz zakupy, może jakieś inne polecacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Daj pół kilo słodu Brown, do tego ze 150g czekoladowego, jakiś karmelowy dla słodkości i będzie bardzo czekoladowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Daj pół kilo słodu Brown, do tego ze 150g czekoladowego, jakiś karmelowy dla słodkości i będzie bardzo czekoladowo. Czekoladowy mam, a Brown czym można zastąpić z www.homebrewing.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Niczym, niestety. To unikalny brytyjski słód do porterów. Ale spróbowałbym np. z kawowym Castle Malting. Może nie aż pół kilo, żeby za ciemne nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Brown moim zdaniem ma specyficzny smak, chyba nie da się go niczym innym podrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Zgoda był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Kawowy lub może Czekoladowy Jasny ze Strzegomia. Daje fajne delikatne smaki czekoladowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Dzięki, zamówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 A drożdże nottingham-y nadadzą się do Robust Porter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się