karol1000 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Kraj pochodzenia: Niemcy Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 9,0 - 12% Średnia zawartość betakwasów: 4,5-5,5% Olejki ogółem: 1,5 ml /100 g chmielu Krótki opis: Owocowo-kwiatowy bukiet białego wina z dominującymi nutami mango, ananasa, agrestu i grejpfruta Pochodzenie: Cascade x osobnik męski z hodowli w Hül Edytowane 9 Października 2013 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym chmielem? Z opisu ciekawy, ale w sieci znalazłem tylko kilka opinii na jego temat. Z tego co udało mi się znaleźć aromat nieco zbliżony do Nelson Sauvin, ale mniej owocowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mam w zamrazarce ale jeszcze nie uzywalem. Wydaje mi sie ze powinien byc podobny do Cascade (zreszta od niego pochodzi) ale znacznie bardziej cytrusowy, moga tez wystapic winogrona http://www.google.de/imgres?newwindow=1&sa=X&espv=210&es_sm=93&biw=1920&bih=955&tbm=isch&tbnid=_P4pjmdyMhOBEM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.eickelmann.de%2FHopfen%2Findex.php%2Flexikon%2Fsorten%2F91-hallertau-blanc&docid=c0zHed2DcJ4YKM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.eickelmann.de%2FHopfen%2Fimages%2Fstories%2FHopfen%2FSorten%2Fsensorik_hc_01.png&w=734&h=475&ei=SvvYUur-NsWktAb0ioDICg&zoom=1&iact=rc&dur=2008&page=1&start=0&ndsp=40&ved=0CFkQrQMwAA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 poczytalem trochę na forum u naszych zachodnich sąsiadów i koleś który ma sklep z chmielami pisze że, Hallertau Blanc jest bardzo specyficznym chmielem i albo ktoś go bardzo lubi albo wręcz nie znosi (on np. nie znosi), nie jest to chmiel smakujący wszystkim albo nie przeszkadzający wszystkim. Dalej pisze że on nie widzi w nim żadnych cech wspólnych z Nelsonem i że próbował komisyjnie razem z 2 innymi piwowarami piwo chmielone na zimno Nelsonem oraz obok tego piwo chmielone i to samo piwo chmielone na zimno Blanciem i wszyscy byli zgodni: Nelson tak Blanc nie Nie wiem czy to ci w jakiś sposób pomogło ale mam nadzieję że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Nie wiem czy to ci w jakiś sposób pomogło Pomogłoby zdecydowanie bardziej gdybyś podlinkował do streszczonej dyskusji. Bo tak to mamy trochę takie "Tata, a Marcin powiedział, że jego tata powiedział..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&tid=21874#pid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ostatnio uwarzyłem lekkiego American Stouta. Na goryczkę chmieliłem Bravo, potem brzeczke rozdzieliłem na pół i na zgaszenie palnika połowę nachmieliłem Nelsonem a połowę Blankiem (2x50g na 2x15L). Chmielenie na zimno po 50g na 5 dni. Po dwóch tygodniach od butelkowania Nelson bije Blanckiem totalnie. Blank ma dużo słabszy aromat. Są nuty winogronowe ale również i coś nieprzyjemnego, jakieś takie łodygowo-pieprzowo-żygowinowe niuanse. Nie warto tego chmielu stosować i więcej go nie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zrobiłem DePA 12,5 BLG na US-05, na gorycz poszły Iunga i Magnum, a na whirpool + zimno (pół na pół) German Cascade z Hallertau Blanc (GC 60g a HB 30g na 22l warkę). Jestem bardzo zadowolony z piwka, fajne przyprawowo cytrusowe klimaty. Smak przyprawowy zostaje na języku nawet 5-10 min po wypiciu piwka! Chmiele edycji 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Jak już piszesz w charakterystyce chmielu, to słabo pomieszać go z innym który go totalnie mógł zdominować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się