Spartan Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Witam. Uwarzyłem sobie pyszne piwko. Po nalaniu piwka piana była ładna, ale dość szybko znikała. Czy po dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie piana piwa będzie bardziej długotrwała? (piwo jest mocno nagazowane) Edytowane 10 Października 2013 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Niestety, nie licz na wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Czy jak piana znika to piwo Ci smakuje ? Jak tak, to daj spokój pianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 No smakuje smakuje, ale oczy też piją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Zamknij oczy i spożywaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) [media] [/media] polecam ten jak i pozostałe Vlogi tego pana.. Wiele się od niego nauczyłem. Edytowane 10 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Zamknij oczy i spożywaj Mogę tak zrobić ale dążę do perfekcji piwa pod każdym względem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wpływające_na_jakość_piany A jaki miałeś zasyp i zacieranie? Poza tym: http://www.piwo.org/topic/11180-posmak-drozdzowy/#entry231021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 W domu można co najwyżej próbować zrobić jak najwięcej rzeczy jak trzeba, ale ani nie osiągniesz powtarzalności doskonałej, ani nie będziesz w stanie odtworzyć cudzego piwa ni procesu. Jeżeli jest smaczne, to masz 80% osiągnięte, reszta to wisienka na czubku tortu. A w miarę zdobywania doświadczenia piwo również się poprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie Jeśli to nie jest pszeniczne to po 2 tygodniach jeszcze nie ma po co otwierać. Nagazować się może i nagazuje, ale CO2 jeszcze się dobrze nie rozpuści w piwie. Martwić i zastanawiać nad przyczyną braku piany to można po 2 miesiącach od rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 polecam ten jak i pozostałe Vlogi tego pana.. Wiele się od niego nauczyłem. No to jest kwestia co najmniej dyskusyjna, czego się od tego pana można nauczyć. Wg mnie trochę mu sodówka do głowy uderzyła. karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 No smakuje smakuje, ale oczy też piją I tak trzymaj. Oczy, nos, uszy, są równie ważne jak język. W życiu nie piłbym piwa, gdybym nie miał możliwości odbierania jego zalet wszystkimi zmysłami. Spartan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Czy po dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie piana piwa będzie bardziej długotrwała? (piwo jest mocno nagazowane) Nieznacznie może się poprawić, bo piwo lepiej się wysyci. Ale szybka redukcja piany po nalaniu piwa z reguły już nie znika. Niestety ja również jestem z tych osób, które bardzo lubią mieć pianę do ostatniego łyku piwa. Czasem po prostu trafiają się takie warki. Trzeba warzyć dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A używałeś do tej pory słódów specjalnych, carahell i carared. Z tego co mi wiadomo, troszkę wpływają na kształt i trwałość piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 W domu można co najwyżej próbować zrobić jak najwięcej rzeczy jak trzeba, ale ani nie osiągniesz powtarzalności doskonałej, ani nie będziesz w stanie odtworzyć cudzego piwa ni procesu. że tak się wtrące w warunkach przemysłowych również podrobienie cudzego produktu spożywczego jest niemal niemożliwe... nie chodzi tylko o piwo. Wszytko zależy od sprzętu, ludzi, doświadczenia, tych malutkich niuansów które czynią produkt niepowtarzalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) A używałeś do tej pory słódów specjalnych, carahell i carared. Z tego co mi wiadomo, troszkę wpływają na kształt i trwałość piany. Z dodatkowych elementów poprawiających pienistość piwa są pszenica i płatki owsiane. Edytowane 11 Października 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Czas niekiedy miewa znaczenie. Pierwszą moją warką był Bitter 10BLG, który miesiąc po rozlewie miał bardzo nędzną pianę, krótko utrzymującą się. Udało mi się jednak zatrzymać kilka butelek na dłużej i po prawie 3 miesiącach była wyraźna zmiana na lepsze - piana zrobiła się drobna, gęsta, utrzymująca się aż do dna kufelka. Podobnie było ze stoutem, miesiąc po rozlewie to była tragedia, pół roku to już wyraźna poprawa. Wydaje mi się, że piwo musi się po prostu porządnie wysycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się