lampen139 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Witam! Mam następujące pytanie: w weekend będę butelkował scouta owsianego (7 dni burzliwej, 7 dni cichej). Zawsze sypie cukier do butelek ale tym razem chciałbym wsypać bezpośrednio do zbiornika przed rozlewem. Zastanawiam się jak to zrobić gdyż podczas cichej na dnie również osadzają się drożdże więc jeśli dodam cukier i wszystko zamieszam to podniesie się osad. Czy wtedy mam czekać aż znów opadnie? Czy nie wygazuje to piwa? Moze jest jakiś sposób mieszania:)? Ile cukru najlepiej dodać do scouta? Z góry dziękuję za rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady. Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek. Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lampen139 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady. Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek. Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/...-refermentacji/ Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout. Dzięki za odpowiedź...no i oczywiście że stout:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 OT Ze scoutów, znany mi jest bardzo fajny wyspiarski Tuff Scout: [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej i wlej do pojemnika z którego zmierzasz butelkować np. z kranikiem. Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej Po co? Myślisz, że 200ml gorącej wody ubije Ci wszystkie drożdże w 20L zimnego piwa? Ja rozpuszczam w litrze, co by syrop był rzadszy i się łatwiej mieszał i nie patrzę na temperaturę a problemów nie ma. Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać. Trzeba mocno zamieszać. Polecam do tego metalową łyżkę cedzakową z długą rączką wygrzewaną nad płomieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Z mojego doswiadczenia to piwko musi lezakowac. Moje po 2 miesiacach bylo super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Możesz też odpowiednią ilość syropu wlać strzykawką do butelek, ja na 20L dałem 120g jaki efekt nie wiem bo jeszcze się nie nagazowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się