ZiomBEER Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Witam. Jest jakaś możliwość dochmielenia brzeczki nastawnej z brewkita chmielem aromatycznym? Na razie nie mam możliwości-odpowiedniego garnka, żeby warzyć z ekstraktów nienachmielonych, oraz drugiego fermentora, żeby przeprowadzić fermentacje cichą, a co za tym idzie chmielić na zimno. Chodzi mi o brewkita WES 1,7 kg "piwo bursztynowe", brzeczka 10-12 litrów. Chciałbym je dochmielić na aromat angielskim, badź amerykańskim chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Możesz chmielić na zimno w tym samym fermentorze. Jak burzliwa się skończy wrzucasz na 5-7dni chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dzięki! To jeszcze pytanko odnośnie ilości chmielu. 30 gram na 12 litrów będzie odpowiednią ilośćią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jak kupowałeś w Twojbrowar.pl, to oni tam mają błąd na stronie. Ten brewkit jest na standardowe 23 L, chyba że nie dodajesz ekstraktu/cukru i zmniejszasz ilość wody - a wtedy nachmielenie z automatu będzie dużo wyższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Tak wiem. W opisie jest również informacja, że piwo z tego ekstraktu jest o delikatnej goryczce. Myślę, że zmniejszając ilość wody do 12 L, piwo nie bedzie miało goryczki nie do zaakceptowania? Co do aromatu, to dodanie któregoś z amerykańskich chmieli niepowinno chyba negatywnie wpłynąć na smak i aromat piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Piwa bursztynowe o ile się nie mylę z zasady mają niską goryczkę, więc raczej powinno być pijalne - nawet jak oblizałem sobie palec z nierozcieńczonych resztek z puszki, to mnie nie zabiło (ten sam brewkit u mnie kończy cichą właśnie). Jak chcesz mocniejszy aromat, to dochmielenie na zimno powinno dać dobry efekt - piszę na postawie tego, co udało mi się wyczytać tu na forum . ZiomBEER 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ok. A ile dodać chmielu na 12 L? Posiadam 50g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Możesz dać 10g, możesz dać 20g, a możesz i wszystko. I jeśli nie masz w planie jakiegoś innego wykorzystania tego chmielu, to tym głosował za tą ostatnią opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Możesz dać 10g, możesz dać 20g, a możesz i wszystko. I jeśli nie masz w planie jakiegoś innego wykorzystania tego chmielu, to tym głosował za tą ostatnią opcją. Na razie nie mam w planie innego wykorzystania tego chmielu, więc mogę dać wszystko, tylko czy to na pewno nie będzie za duża dawka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Możesz dać 10g, możesz dać 20g, a możesz i wszystko. I jeśli nie masz w planie jakiegoś innego wykorzystania tego chmielu, to tym głosował za tą ostatnią opcją. Na razie nie mam w planie innego wykorzystania tego chmielu, więc mogę dać wszystko, tylko czy to na pewno nie będzie za duża dawka? Zależy jak bardzo lubisz aromat chmielu i jaki chmiel wrzucisz. Na 10-12l piwa 30g powinno dać mocny aromatyczny kop:). Jak masz możliwość to przenieś fermentor na cichą w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Dodałem 40 g luzem. Czy granulat ma unosić się na powierzchni piwa, czy lepiej żeby opadł na dno? Po jednym dniu większość granulatu opadła na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Dodałem 40 g luzem. Czy granulat ma unosić się na powierzchni piwa, czy lepiej żeby opadł na dno? Po jednym dniu większość granulatu opadła na dno. Tak powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się