Browariat Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Koledzy, gdzieś czytałem że ta glukoza z apteki jest mniej uwodniona niż ta "piwowarska". Niestety właśnie butelkuję i odkryłem że nie mam piwowarskiej, mogę tylko biec do apteki. Czy ktoś wie czy i ile mniej powinienem takiej aptecznej użyć zamiast "piwowarskiej"? z góry dzięki!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dziwne rzeczy piszesz. Jeżeli nie była otwierana i nie zebrała wody z atmosfery, to nie jest w ogóle uwodniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jeżeli to o to chodzi to chyba znalazłem: Użytkownik leszcz007 edytował ten post 12 wrzesień 2013 - 22:53: a założenie będzie wynikło z tego, że 100g sacharozy = 105g glukozy (bezwodnej) = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Poprawcie mnie jeśli się mylę: bezwodna to ta z apteki a krystaliczna ta ze sklepu piwowarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Daj zwykły cukier i będzie ok Ta z apteki pewnie będzie droższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Wrzuciłem w google "glukoza krystaliczna" i sprawdziłem kilka losowo wybranych produktów - wszędzie traktuję tekstem, że zawiera "powyżej 99%" czystej glukozy. Wynika z tego, że jest ona praktycznie bezwodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KangurPL Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dodaj cukru, to nie apteka. Bez paranoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Szkoda kasy na glukozę, dodaj cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 jak użyjesz glukozy z apteki, to będziesz miał posmaki apteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 jak użyjesz glukozy z apteki, to będziesz miał posmaki apteczne. Dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Mam pytanie, ile kosztuje 1kg glukozy w aptece? Ja płacę ok 6zł/kg i pytam tak z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Rodzice kiedyś mieli aptekę. Glukoza kosztowała około 20 zł za kg. Jakie są ceny teraz nie wiem. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 12 Października 2013 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ja kiedyś kupowałem dla dziecka - 6zł/100g, czyli wychodzi 60zł za kilogram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Dzięki za info. Ja kupuję pakę 6kg. Cena jest ok, w innym przypadku używał bym cukier, szklanka wrzątku i jest syrop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 a dlaczego dla dziecka nie nadaje się taka delekta? ktora i tak jest droga, bo już chyba pod 3zł podchodzi za 100g. no i co z tego że jest "mniej uwodniona" obie są w proszki więc jej "wilgoć" czy ki wie o co chodzi, rozchodzi się o jakieś 0,000004% na oko a jak nie daj boźe taką suchą aptekarską glukozę otworzymy w domu to w kontakcie z wilgocią w powietrzu traci swoje właściwości i szlag wszytko trafia, nadaje się tylko do śmieci. pytanie jak zrobić syrop do refermentacji, z tej aptecznej glukozy nie tracąc jej suchości-właściwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Moim zdaniem glukoza to glukoza, ta z apteki będzie bardziej sterylna moze i tyle. Ile moze byc cukru w cukrze.. Zamknij w suchym słoiku albo dobrym worku strunowym i schowaj w suche chłodne miejsce, raczej nie ma co świrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się