uups Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 po długim czasie przyszedł czas na mnie by zainstalować wymiennik ciepła tym bardziej że leżał parę lat na półce , kupiłem śrubunki , wrzuciłem do NaOH na całą noc woda lekko się zabarwiła na niebiesko przepłukałem wodą parę razy potem Starsanem no i próba . Zagotowałem 20l wody i zaskoczenie wrzątek prawie natychmiast leci zimny fantastic woda czysta super gdzież ja byłem przez tyle lat . W końcu próba generalna uwarzyłem 40l pilsa i chłodzę a tu zonk brzeczka granatowa jakaś reakcja pewnie lutu miedzianego , szybki demontaż płukanie wygotowywanie i test druga warka 40l to samo a miało być tak pięknie nie wiem czy dalej męczyć się z tym czy szukać nowego bez lutu miedzi ? jakieś podpowiedzi sugestie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 U mnie zabarwia się na niebiesko, ale tylko jak zaleje wymiennik ClO2 i roztwór jest w nim długi czas. Przed pierwszym użyciem czyściłem go preparatem przeznaczonym do wymienników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 jaki to preparat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Nie pamiętam(sprawdzę czy gdzieś jest nazwa), kupowałem go ładnych parę lat temu do czyszczenia wymiennika CO, który mam włączony w siec ciepłowniczą. edit Na worku pisze tylko odkamieniacz.pl, nazwy i składu nie ma. Edytowane 21 Lutego 2017 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 po długim czasie przyszedł czas na mnie by zainstalować wymiennik ciepła tym bardziej że leżał parę lat na półce , kupiłem śrubunki , wrzuciłem do NaOH na całą noc woda lekko się zabarwiła na niebiesko przepłukałem wodą parę razy potem Starsanem no i próba . Zagotowałem 20l wody i zaskoczenie wrzątek prawie natychmiast leci zimny fantastic woda czysta super gdzież ja byłem przez tyle lat . W końcu próba generalna uwarzyłem 40l pilsa i chłodzę a tu zonk brzeczka granatowa jakaś reakcja pewnie lutu miedzianego , szybki demontaż płukanie wygotowywanie i test druga warka 40l to samo a miało być tak pięknie nie wiem czy dalej męczyć się z tym czy szukać nowego bez lutu miedzi ? jakieś podpowiedzi sugestie mile widziane Czy dostatecznie dobrze przepłukałeś wodą dwa obiegi? Dla mnie to trochę dziwne, że przepuszczana przez wymiennik woda leci czysta, a brzeczka jest zabarwiona?! Przecież brzeczka nie jest aż tak "agresywna", szczególnie przy krótkim kontakcie z wymiennikiem. Czyszczenie wymienników w instalacjach co w zasadzie polega na odkamienianiu np. Kamixem. Do usunięcia innych osadów można zastosować Renewz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 płucze cały czas NaOH dalej niebiesko ciekawe jak długo , zastanawiam sie czy to nie potraktować CL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Eeee tam rozmyśliłem się , do usunięcia Edytowane 21 Lutego 2017 przez czeburaszka710 anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 po długim czasie przyszedł czas na mnie by zainstalować wymiennik ciepła tym bardziej że leżał parę lat na półce , kupiłem śrubunki , wrzuciłem do NaOH na całą noc woda lekko się zabarwiła na niebiesko przepłukałem wodą parę razy potem Starsanem no i próba . Zagotowałem 20l wody i zaskoczenie wrzątek prawie natychmiast leci zimny fantastic woda czysta super gdzież ja byłem przez tyle lat . W końcu próba generalna uwarzyłem 40l pilsa i chłodzę a tu zonk brzeczka granatowa jakaś reakcja pewnie lutu miedzianego , szybki demontaż płukanie wygotowywanie i test druga warka 40l to samo a miało być tak pięknie nie wiem czy dalej męczyć się z tym czy szukać nowego bez lutu miedzi ? jakieś podpowiedzi sugestie mile widziane Czy dostatecznie dobrze przepłukałeś wodą dwa obiegi? Dla mnie to trochę dziwne, że przepuszczana przez wymiennik woda leci czysta, a brzeczka jest zabarwiona?! Przecież brzeczka nie jest aż tak "agresywna", szczególnie przy krótkim kontakcie z wymiennikiem. Czyszczenie wymienników w instalacjach co w zasadzie polega na odkamienianiu np. Kamixem. Do usunięcia innych osadów można zastosować Renewz. też jestem lekko zdziwiony byc może wina leży w tym że leżał kilka lat , pytałeś czy płukałem dwa obiegi raczej nie ma to wpływu na brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Może brzeczkę przepuszczasz przez drugi nieprzepłukany obieg? Niezrozumiałe jest dla mnie dlaczego przez przepłukany obieg woda leci czysta a brzeczka zabarwia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 może przepuść przez oba obiegi gorącą wodę z kwaskiem cytrynowym, myślę że powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Czyszczenie wymiennika powinno się odbywać zamiennie dla jednego kanału czyli odwracając wejście i wyjście naprzemiennie, miałem trudności z czyszczeniem bo mimo długiego płukania i zawsze coś wyłaziło do wody, bliżej wyjścia ciśnienie maleje, odwracając wej/wyj bardzo ładnie płucze. Po warzeniu płucze z obu stron i klasyczna dezynfekcja, czysto i przyjemnie nie marnując sporo wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi