Spartan Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Witam. Wydaje mi się, że kiedyś taki temat widziałem ale nie mogę znaleźć. Mianowicie, czy można zrobić w domu z szyszek chmielu granulat? Czy wystarczy drobno zmielić lub pokroić, sprasować i gotowe? (chciał bym zrobić ze względu na przechowywanie) Edytowane 13 Października 2013 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Nikt nigdy nie próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 A jak Ci nikt nie odpisze to co kilka godzin będziesz pytał? http://www.piwo.org/topic/2683-domowa-obrobka-chmielu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 A w jaki sposób chcesz sprasować w domu ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 sprasować to by się i jeszcze dało ale jak on chce to zmielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Wysuszone szyszki zmielić w młynku od mięsa z dużymi wylotami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 w ...................... młynku do kawy na pył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Szyszki to nie mięso i po prostu zablokują młynek - nie będziesz miał dość siły, żeby je przepchnać (albo uszkodzisz po prostu młynek). Jak już chcesz je przechowywać tak, żeby zabierały mniej miejsca - użyj worków do pakowania próżniowego, z których można odsysać powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 powodzenia Odpowiedzieli byście mu normalnie bo się chłopak umęczy po pachy i nic z tego nie będzie Ogólnie w warunkach domowych nie masz szans na zrobienie granulatu, po pierwsze suche szyszki zapchają tak ci młynek że uszkodzisz swoją maszynkę do mięsa, po drugie podczas mielenia możesz mięć ogromne straty chmielu, po trzecie to nie warte zachodu, granulat Marynki, Sybilli i Lubelskiego kosztuje na prawdę mało i to nie ma najmniejszego sensu... No chyba że posiadasz jakieś inne maszyny dostosowane do granulacji Kup worki strunowe wypompuj całe powietrze, sprasuj sobie chmiel i wrzuć do zamrażalnika, to jedyny sposób na przechowanie swoich szyszek w miarę dobry sposób. I zużywaj go w miarę szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z tym szybko to bym nie przesadzał - mi leży w workach w piwnicy już niemal rok i daje radę. Wszystkie worki zapakowane do metalowej puchy. Poza tym rozsypałem trochę w suchym miejscu, żeby sobie wietrzał jako chmiel do lambiora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Poza tym rozsypałem trochę w suchym miejscu, żeby sobie wietrzał jako chmiel do lambiora no to troche poleży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A niech leży, przecież jeść nie woła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Zawsze można nabyć drogą kupna pelleciarkę i robić dobry granulat, można też poszukać kogoś, kto by miał taką maszynkę i zrobił to usługowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się