marbelka Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Ma ktoś kadź warzelną z płaszczem wodnym? pytam,bo oglądałem tą ofertę z działu "ciekawe aukcje": http://tablica.pl/oferta/kociol-uniwersalny-do-wazenia-piwa-domowego-ID3w2tx.html#d0f24972ec rozmawiałem ze sprzedawcą , mówił ,że gotował na palniku gazowym i na moje pytanie jak mocno się gotowało,powiedział "lekko bulkało" .Pytałem,czy dosypywał soli do wody w płaszczu-nie dosypywał,nie chce mi się za bardzo wierzyć,że mu to "bulkało" Jestem zainteresowany taką konstrukcją, stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Tylko poco ten płaszcz wodny? Lepiej wlać tam glicerynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Pracownia piwa o ile dobrze pamiętam ma płaszcz olejowy ale w kadzi zaciernej i wydaje mi się, że tylko tam ma to sens. Taki płaszcz to fajna sprawa, tylko pewnie bardzo trzeba pilnować temperatury, bo to trochę jak czołg na łyżwach. Edytowane 14 Października 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Tylko poco ten płaszcz wodny? Lepiej wlać tam glicerynę. Myslałem o soli kuchennej , nie miałem do czynienia z gliceryną-do tego płaszcza wchodzi ponad 10litrów -gliceryna ma temp wrzenia 290 st , może 50/50 z wodą tez by było A płaszcz można wykorzystać po warzeniu jako chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A płaszcz można wykorzystać po warzeniu jako chłodnicę I tylko do tego wykorzystuję płaszcz w moim kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 I tylko do tego wykorzystuję płaszcz w moim kotle. Czyli kocioł używasz tylko do chłodzenia? nie warzysz w nim?Czy to z powodu ,ze "słabo bulka" z płaszczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Mam grzałki w dnie i warze normalnie w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 nie rozumię-warzysz normalnie w kotle ale płaszcz używasz tylko do chłodzenia?Czy warzysz w tym kotle z płaszczem ale nie wlewasz do płaszcza wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) nie rozumię-warzysz normalnie w kotle ale płaszcz używasz tylko do chłodzenia?Czy warzysz w tym kotle z płaszczem ale nie wlewasz do płaszcza wody? Znasz budowę kotła Speidla? Mam kopię zmodyfikowaną o płaszcz właśnie. Oryginalny Speidel Braumeister nie ma płaszcza. Edytowane 14 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 I tylko do tego wykorzystuję płaszcz w moim kotle. A jak ze sprawnością takiego chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A jak ze sprawnością takiego chłodzenia? 40 litrów chłodzi w godzinę do 25-30° (zależy od temperatury wody w rurach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 nie rozumię-warzysz normalnie w kotle ale płaszcz używasz tylko do chłodzenia?Czy warzysz w tym kotle z płaszczem ale nie wlewasz do płaszcza wody? Znasz budowę kotła Speidla? Mam kopię zmodyfikowaną o płaszcz właśnie. Oryginalny Speidel Braumeister nie ma płaszcza. Teraz rozumie W moim przypadku grzanie jest przez płaszcz,dlatego mam wątpliwości czy da się zagotować brzeczkę grzejąc poprzez ten płaszcz z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 40 litrów chłodzi w godzinę do 25-30° (zależy od temperatury wody w rurach). A wiesz może ile wody potrzebujesz na taką akcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się