Kamill Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 mam gęstwę po drożdżach Danstar Nothingan na której zrobiłem już dwa piwa: Pale Ale oraz Full Aroma Hops. Mam pytanie czy mogę na tej gęstwie zrobić Weizena (Hefe lub Dunkel). Gdzieś przeczytałem że powinny być drożdze do weizenów bo m.in aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Na tych drożdżach to możesz najwyżej american wheat popełnić. Do typowo niemieckiego pszeniczniaka się nie nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orangio Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Do pszeniczniaka, o ile jasny, możęsz wb-06 od safbrewa, ew. coś od innego producenta, bo na te czasem sypią się gromy. Sam będę na dniach warzył na wb-06, słyszałem że aromat bardziej goździkowy niż bananowy, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 goździk pochodzi ze słodu a nie z drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 goździk pochodzi z przerwy ferulkowej podczas zacierania i jest tzw "fenolem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 RIS i WB-06 to jednak coś trochę innego Przerysowanie zamierzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 już odpuściłem to zagadnienie i zdecydowałem że zrobię na Safbrew WB-06 , pierwsze zrobię Hefe - Wezien, potem na gęstwie Grodziskie, a potem na gęstwie Dunkel Weizen ... chyba dobra kolejność... końcem lisoptada najprawdopodobniej będe w miejscowości Weizen w Niemczech / Schwardzwald / "gmina"Stuhlingen więc pewnie wypiję Weizen i będę próbował zrobić kopię Do grodziskiego zastosuj raczej wymieniane wyżej S-33 Na wb-06 śmiało możesz popełnić pszeniczniaki. Pamiętaj tylko o przerwie ferullikowej. Z własnego doświadczenia polecam minimum godzinę. Temperatura fermentacji ok 20 do 21°C ale to tak pod mój gust i inni pewnie mogą się z tym nie zgodzić Kamill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się