Skocz do zawartości

gęstwa drożdzowa na Hefeweizen


Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

mam gęstwę po drożdżach Danstar Nothingan na której zrobiłem już dwa piwa: Pale Ale oraz Full Aroma Hops.

Mam pytanie czy mogę na tej gęstwie zrobić Weizena (Hefe lub Dunkel). Gdzieś przeczytałem że powinny być drożdze do weizenów bo m.in aromat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pszeniczniaka, o ile jasny, możęsz wb-06 od safbrewa, ew. coś od innego producenta, bo na te czasem sypią się gromy. Sam będę na dniach warzył na wb-06, słyszałem że aromat bardziej goździkowy niż bananowy, zobaczymy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już odpuściłem to zagadnienie i zdecydowałem że zrobię na Safbrew WB-06 , pierwsze zrobię Hefe - Wezien, potem na gęstwie Grodziskie, a potem na gęstwie Dunkel Weizen ... chyba dobra kolejność...

końcem lisoptada najprawdopodobniej będe w miejscowości Weizen w Niemczech / Schwardzwald / "gmina"Stuhlingen więc pewnie wypiję Weizen i będę próbował zrobić kopię

 

Do grodziskiego zastosuj raczej wymieniane wyżej S-33

Na wb-06 śmiało możesz popełnić pszeniczniaki. Pamiętaj tylko o przerwie ferullikowej. Z własnego doświadczenia polecam minimum godzinę. Temperatura fermentacji ok 20 do 21°C ale to tak pod mój gust i inni pewnie mogą się z tym nie zgodzić :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.