fazzou Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Witam, doświadczenie piwowarskie mam bardzo ograniczone, ale wpadłem na pomysł, żeby uwarzyć po swojemu lekkie IPA chmielone tylko chmielem Nelson Sauvin. Przyszedł mi do głowy też pomysł dodania ryżu, z tego co wyczytałem ryż czyni piwo lżejszym i je rozjaśnia. Zdaję sobie sprawę, że stylowe to nie jest w żadnym wypadku, a powinno się zaczynać od bardziej sprawdzonych przepisów, ale mnie aż korci i chciałbym usłyszeć opinie o moim pomyśle. 4,0 kg pilzneńskiego 0,6(?) kg ryżu (skleikowanego albo rozgotowanego) Gotowanie przez 75 min tylko Nelson 65' 10 g 20' 10 g 5' 5 g 0' (albo na cichą?) 25 g I to wszystko na US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) mało tego chmielu, popatrz na receptury innych piwowarów. edit: http://www.piwo.org/topic/54-dori-z-piwem-zmagania/page__hl__%20ipa%20%20receptura__st__1080 spójrz np. na warkę 148 piwowarki Dori. Co prawda wybicie 40l, ale to możesz wszystko podzielić przez dwa i będziesz miał jakiś punkt odniesienia, przy tworzeniu własnej receptury Edytowane 16 Października 2013 przez lopusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Bardzo mało. 100g to absolutne minimum. Na 20l Rowing Jacka idzie sumarycznie ok 150g chmielu (tak żebyś miał odniesienie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 jak wyżej... trzeba liczyć 100g - 200g chmielu na domową warkę IPA jakie blg / objętość planujesz? można by to przerobić na APA i wrzucić 100g, albo podciągnąć do IPA i chmielić150g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Tutaj: http://www.homebrewtalk.com/f66/first-place-2013-chicago-winter-brew-competition-nelson-sauvin-pale-ale-388836/ masz dobry przepis na piwo z tym chmielem. Jest na mojej liście do zrobienia w najbliższym czasie. Na goryczkę twórca dał chmiel Chinook. Jego piwo zdobyło nagrodę: http://www.singingboysbrewing.com/Nelson-Sauvin-Pale-Ale.html więc przepis sprawdzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 I tak masz w sumie 115g chmielu, więc żaden sklep Ci takiej ilości nie sprzeda. Musisz w takiej sytuacji kupić 200g (2x100g), no a to już zacna ilość do IPA. Fanem karmelowcyh smaków i aromatów nie jestem, ale może choć 3%-5% dorzuć jakiegoś karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 I tak masz w sumie 115g chmielu, więc żaden sklep Ci takiej ilości nie sprzeda. Cały pierwszy sezon lagerowy przeleciałem na samodzielnym składaniu zestawów (pomijając słody np. 10g perle + 40g mittelfrueh) i zamawianiu ich mailowo w TB - kwestia dogadania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Cały pierwszy sezon lagerowy przeleciałem na samodzielnym składaniu zestawów (pomijając słody np. 10g perle + 40g mittelfrueh) i zamawianiu ich mailowo w TB - kwestia dogadania się. To nie wiedziałem, nie chciałem nikogo wprowadzić w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Ok, dokupię chmielu, idzie do mnie 50 g szyszek, myślę, że na miejscu będzie dokupić jeszcze 100 g granulatu, a szyszki zostawić do chmielenia na zimno. adamsky, dla 19 l wychodzi z tego 12 Blg, goryczka ze 150 g (100 g) chmielu będzie pasowała do czegoś takiego? I co z tym ryżem? Będzie pasował? Albo raczej - doda coś pozytywnego? Edytowane 16 Października 2013 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) I tak masz w sumie 115g chmielu, więc żaden sklep Ci takiej ilości nie sprzeda. Cały pierwszy sezon lagerowy przeleciałem na samodzielnym składaniu zestawów (pomijając słody np. 10g perle + 40g mittelfrueh) i zamawianiu ich mailowo w TB - kwestia dogadania się. A to ciekawa informacja.. I co z tym ryżem? Będzie pasował? Albo raczej - doda coś pozytywnego? To nie jest żadna IPA jak chcesz 12blg - to jest APA. Do tego 100g wystarczy razem z chmieleniem na zimno. Ryż kleikowany może być albo płatki ryżowe. Możesz dać tego ryżu nawet 2kg i wtedy będziesz już miał 19l (NZ)IPA. Edytowane 16 Października 2013 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) To nie jest żadna IPA jak chcesz 12blg - to jest APA. Do tego 100g wystarczy razem z chmieleniem na zimno. Ryż kleikowany może być albo płatki ryżowe. Możesz dać tego ryżu nawet 2kg i wtedy będziesz już miał 19l (NZ)IPA. Sorry za podwójny post, nie umiem usunąć ;p Edytowane 16 Października 2013 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 adamsky, dla 19 l wychodzi z tego 12 Blg, goryczka ze 150 g (100 g) chmielu będzie pasowała do czegoś takiego? Przy takich parametrach (19L 12blg) 150g w zupełności wystarczy. W zasadzie nawet 100g by wystarczyło, ale single hop na ogół robi się po to, żeby jak najmocniej wyeksponować konkretną odmianę chmielu. Dokup do tych szyszek 50g granulatu żeby było ok albo 100g jeśli chcesz wyciągnąć jak najwięcej chmielowego charakteru. Co do ryżu to nie wiem, nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Dla 100 g do gotowania w brewtarget wychodzi prawie 100 IBU, więc może jednak ostrożnie dokupię 50 g. Spotkałem się gdzieś tu z teorią, że słabym piwom tak wysokie IBU często nie wychodzi na dobre. Nie spotkałem się nigdy z piwem na tym chmielu, a znalazłem bardzo zachęcające opisy, mam nadzieję że taka ilość też da jasny obraz co to w ogóle za chmiel jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Zwiększając ilość chmielu w takim piwie chodzi raczej o to żeby więcej go dać na aromat. Na początku gotowania 20g powinno wystarczyć, można z 10g dorzucić w połowie, reszta w kilku porcjach w ostatnich 10-25 minutach. Ostatnia porcja po wyłączeniu palnika - wtedy a-k przestają izomeryzować, a olejki aromatyczne się rozpuszczają (czyt. goryczka się nie zwiększa, dodany chmiel wpływa na smak i aromat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Izomeryzują się dopóki temperatura nie spadnie poniżej 80°C, potem to zwalnia dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ok, wielkie dzięki za kompetentne wsparcie! Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś uwagi co do ryżu, chętnie wysłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się