Skocz do zawartości

Domin - browar domowy


domin-w

Rekomendowane odpowiedzi

Wino z ryżu – 6 L

 

Składniki:

Woda - 6 L

Cukier - 3 kg

Ryż – 2 kg

Rodzynki - 50 g

Śliwki Kalifornijskie - 300 g

Safale S-04 - gęstwa

 

Ryż wypłukany wsypany do balonu razem z rodzynkami i śliwkami. Cukier rozpuszczony w wodzie wlany do balonu. Bo schłodzeniu do około 20oC dodana gęstwa drożdżowa. Przewidywana burzliwa około 3 tygodni.

 

Nastawiane: 22/02/2014

 

Wino z ryżu

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe nie powiem, ale dlaczego na drożdżach piwnych? Cukier przerobią do zera i z winem to chyba będzie miało mało wspólnego...

 

nie miałem innych pod ręką :)

 

teraz to mnie ciekawi co z tego wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

14 - Cydr Oryginal - 12,2oBlg - 23L

 

Składniki:

100% sok jabłkowy toczony i pasteryzowany w 60oC - 23L

Drożdże:CRAFT SERIES - M02 CIDER

 

"Warzone": 14/11/2014

 

Fermentacja burzliwa: 19 dni – 22L – 0oBlg – otoczenie 21oC

Butelkowane: 06/12/2014

Refermentacja: roztwór 160g cukru na 0,5L wody (3,72g na 0,5L)

43 x 0,5L

 

Cydr Oryginal

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15 - Cydr Vit - 12oBlg - 20L

 

Składniki:

100% sok jabłkowy vitafit Premium Apfelsaft, 10,5 g cukru na 100 ml - 20L

Drożdże:CRAFT SERIES - M02 CIDER - gęstwa po poprzedniej warce

 

"Warzone": 06/12/2014

 

Fermentacja burzliwa: ..... dni – .....L – .....oBlg – otoczenie 21oC

Butelkowane: ..../12/2014

Refermentacja: roztwór .....g cukru na 0,5L wody (.....g na 0,5L)

.... x 0,5L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 16 - Oat Brown Ale 12oBlg - 19L

Według obliczeń: OG - 12oBlg; FG - 4,5oBlg; ABV - 3,9%;

 

Składniki:

74% - Słód Mild (5 EBC) - 3,00 kg

12% - Crystal (160 EBC) - 0,50 kg

10% - Płatki owsiane (2 EBC) - 0,40 kg

4% - Słód Chocolate (900 EBC) - 0,15 kg

 

Chmiel Fuggles (5,1%) – 30 g

Mech Irlandzki - 3 g

Drożdże: Mangrove Jack`s - M03 - Newcastle Dark Ale - saszetka

 

Zacieranie:

68°C - 70' słody jasne - 3,9kg = 12L

68°C - 15' słód Chocolate

78°C - 10`

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie (15L

Gotowanie: 60`

Chmielenie:

60' – Fuggles (5,1%) - 30 g

 

Po schłodzeniu dolane 1,5 L wody Żywiec Zdrój

Brzeczka przednia: nie zmierzone

Przed gotowaniem: nie zmierzone

W wiadrze: 19L - 12oBlg

 

Zadana drożdże z saszetki - 3.00w temp. około 23oC

 

Warzone: 07/12/2014

Brak fermentacji cichej.

Butelkowane: 02/01/2015 155 g cukru na 0,7 L wody. 43 x 0,5L (3,6 g na 0,5L piwa)

 

 

UWAGI:

Myślałem, że się słabo gotuje a okazało się, że jest bardzo duże odparowanie. około 4L

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 17 - Brown Ale 13oBlg - 19,5L
Według obliczeń: OG - 13oBlg; FG - 4oBlg; ABV - 4,6%;


Składniki:
Słód Pale Ale Moris Otter - 3,4 kg
Słód Crystal - 0,20 kg

Słód Brown - 0,20 kg
Słód Chocolate - 0,15 kg


Chmiel Progress – 30 g

Chmiel Goldings - 15 g
Mech Irlandzki - 3 g
Drożdże: Mangrove Jack`s - M03 - Newcastle Dark Ale - zebrane z poprzedniej warki

Zacieranie:
66°C - 70' słody jasne - 12L

68°C - 15' słody jasne
68°C - 15' słód ciemne
78°C - 5`

Filtracja i wysładzanie:
wysładzanie (15L
Gotowanie: 60`
Chmielenie:
60' – Progress - 30 g

15' – Goldings - 15 g
10' – Mech Irlandzki - 3 g


Przed gotowaniem: 10oBlg
W wiadrze: - 13oBlg

Zadana drożdże poprzedniej warki w temp. 20oC

Warzone: 03/01/2015

Brak fermentacji cichej.
Butelkowane: 24/01/2014, roztwór 130 g cukru w 0,5 L wody. 39 x 0,5 L i 1 x 0,33 L. 3,3 g cukru na 0,5 L piwa.

Warka #17

 

17 - English Brown Ale

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 18 - Dry Stout 12oBlg - 20L

OG - 12oBlg; FG - 5oBlg; ABV - 3,6%; IBU - 43

 

Składniki:

Słód Pale Ale - 3,50 kg

Płatki jęczmienne - 0,50 kg

Słód Chocolate - 0,20 kg

Palone ziarno jęczmienia - 0,30 kg

 

 

Chmiel Target – 35 g

Mech Irlandzki - 3 g

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

70°C - 70' słody jasne + płatki - 15L

70°C - 10' słody ciemne

78°C - 5`

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie 12L

Gotowanie: 60`

Chmielenie:

60' – Target - 35 g

 

Przed gotowaniem: ????oBlg

W wiadrze: - 12oBlg

 

Zadana drożdże prosto z saszetki w temp. 17oC

 

Warzone: 17/01/2015

Przelane na cichą: 01/02/2015. 5oBlg

10/02/2015 - 5oBlg

Butelkowane: 13/02/2015 - 5oBlg

 

90g cukru na 20L piwa

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i udało się. Warka #17 po upuszczeniu gazu jest idealna jeśli chodzi o nagazowanie. W smaku też fajna goryczka, czekolada i paloność. Jestem zadowolony :)

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 Fermentis T-58

2 Słód Pilzneński 5 kg Strzegom - Śrutowanie : Tak

3 DRY STOUT 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

4 English Brown Ale 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

5 Mild Ale 10°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

6 Aotearoa Ale 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

7 Belgian BROWN ABBEY 16˚BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

8 Galaxy 100g - AUS Chmiel granulat

9 NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's

10 US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

11 CIDER M02 Mangrove Jack's

12 Rakau 100g - NZ Chmiel Granulat

13 Amerykańska Pszenica 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 19 - Aotearoa Ale Ale 12oBlg - 20L
OG - 12oBlg; FG - 3,2oBlg; ABV - 4,5% IBU - 24

Składniki:
Słód Pilzneński - 3,00 kg
Słód pszeniczny - 0,50 kg
Słód Karmelowy jasny - 0,30 kg
Słód Biscuit - 0,20 kg


Chmiel Geen Bullet – 15 g

Chmiel Motuake – 25 g
Chmiel Nelson Sauvin – 25 g
Mech Irlandzki - 5 g
Drożdże: BRY-97
Zacieranie:
55°C - 10' Wszystkie słody 12L wody
69°C - 90'
78°C - 5`

Filtracja i wysładzanie:
wysładzanie 14L
Gotowanie: 70`
Chmielenie:
70' –
Geen Bullet - 15 g
5` - Chmiel Motuake – 25 g
5` - Chmiel Nelson Sauvin – 25 g
Przed gotowaniem: 12oBlg - 22L
Po gotowaniu 16L + 3 Żywiec zdrój
W wiadrze: - 12oBlg - 20 L (0,5L odzyskane z chmielin)

Zadana rozwodnionymi drożdżami w temp. 17oC (14/02/2014 - 719)

Warzone: 13/02/2015
Przelane na cichą: 28/02/2015. 3,5oBlg

Butelkowane: 11/03/2015 - 
3,2oBlg

140 g cukru na 19,5L piwa

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 20 - NZ-RPA 12,2oBlg - 20L
OG - 12,2oBlg; FG - 3oBlg; ABV - 4,7% IBU - 24

Składniki: 
Słód Pilzneński - 3,00 kg
Słód pszeniczny - 0,50 kg
Słód Monachijski - 0,30 kg
Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,30 kg


Chmiel Rakau – 100 g

Mech Irlandzki - 5 g
Drożdże: S-04
Zacieranie:
62°C - 20' Wszystkie słody 13,5 L wody
72°C - 70'
76°C - 10`

Filtracja i wysładzanie: 
wysładzanie 14,5L
Gotowanie: 60`
Chmielenie: 
60' – 
Rakau - 20 g
30` - Rakau - 10 g
0` - Rakau - 20 g

7 dni - Rakau - 50 g

 

Wysładzanie 14 L

 

Przed gotowaniem: 12oBlg - nie wiem ile litrów
Po gotowaniu 18 L + 0,4 L z chmielin i 1,1 L wrzątku

W wiadrze: - .....oBlg - ..... L 

Zadana rozwodnionymi drożdżami(14/02/2014 - 719)

Warzone: 23/03/2015 
Przelane na cichą: 10/04/2015. 3,5oBlg

Butelkowane: 17/04/2015 - 
3oBlg

125g cukru.

 


 

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.