domin-w Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Wino z ryżu – 6 L Składniki: Woda - 6 L Cukier - 3 kg Ryż – 2 kg Rodzynki - 50 g Śliwki Kalifornijskie - 300 g Safale S-04 - gęstwa Ryż wypłukany wsypany do balonu razem z rodzynkami i śliwkami. Cukier rozpuszczony w wodzie wlany do balonu. Bo schłodzeniu do około 20oC dodana gęstwa drożdżowa. Przewidywana burzliwa około 3 tygodni. Nastawiane: 22/02/2014 Edytowane 2 Marca 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Ciekawe nie powiem, ale dlaczego na drożdżach piwnych? Cukier przerobią do zera i z winem to chyba będzie miało mało wspólnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Ciekawe nie powiem, ale dlaczego na drożdżach piwnych? Cukier przerobią do zera i z winem to chyba będzie miało mało wspólnego... nie miałem innych pod ręką teraz to mnie ciekawi co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Wreszcie zlana warka 12. Co mnie martwi to kolejny Stout bardzo słabo odfermentowuje. Ostatnio się skończyło przegazowaniem. Mam nadzieję, że tym razem tak nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Warka 12: Wszystko OK. Piwo jest nieprzegazowane. Wyraźny smak gorzkiej czekolady. Dużo ciała. Do powtórzenia bez dodatku kakao. Edytowane 1 Września 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) 14 - Cydr Oryginal - 12,2oBlg - 23L Składniki: 100% sok jabłkowy toczony i pasteryzowany w 60oC - 23L Drożdże:CRAFT SERIES - M02 CIDER "Warzone": 14/11/2014 Fermentacja burzliwa: 19 dni – 22L – 0oBlg – otoczenie 21oC Butelkowane: 06/12/2014 Refermentacja: roztwór 160g cukru na 0,5L wody (3,72g na 0,5L) 43 x 0,5L Edytowane 6 Grudnia 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 15 - Cydr Vit - 12oBlg - 20L Składniki: 100% sok jabłkowy vitafit Premium Apfelsaft, 10,5 g cukru na 100 ml - 20L Drożdże:CRAFT SERIES - M02 CIDER - gęstwa po poprzedniej warce "Warzone": 06/12/2014 Fermentacja burzliwa: ..... dni – .....L – .....oBlg – otoczenie 21oC Butelkowane: ..../12/2014 Refermentacja: roztwór .....g cukru na 0,5L wody (.....g na 0,5L) .... x 0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) # 16 - Oat Brown Ale 12oBlg - 19L Według obliczeń: OG - 12oBlg; FG - 4,5oBlg; ABV - 3,9%; Składniki: 74% - Słód Mild (5 EBC) - 3,00 kg 12% - Crystal (160 EBC) - 0,50 kg 10% - Płatki owsiane (2 EBC) - 0,40 kg 4% - Słód Chocolate (900 EBC) - 0,15 kg Chmiel Fuggles (5,1%) – 30 g Mech Irlandzki - 3 g Drożdże: Mangrove Jack`s - M03 - Newcastle Dark Ale - saszetka Zacieranie: 68°C - 70' słody jasne - 3,9kg = 12L 68°C - 15' słód Chocolate 78°C - 10` Filtracja i wysładzanie: wysładzanie (15L Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Fuggles (5,1%) - 30 g Po schłodzeniu dolane 1,5 L wody Żywiec Zdrój Brzeczka przednia: nie zmierzone Przed gotowaniem: nie zmierzone W wiadrze: 19L - 12oBlg Zadana drożdże z saszetki - 3.00w temp. około 23oC Warzone: 07/12/2014 Brak fermentacji cichej. Butelkowane: 02/01/2015 155 g cukru na 0,7 L wody. 43 x 0,5L (3,6 g na 0,5L piwa) UWAGI: Myślałem, że się słabo gotuje a okazało się, że jest bardzo duże odparowanie. około 4L Edytowane 1 Lutego 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem #16 bardzo mało drożdży na dnie fermentatora. Praktycznie nie było co zbierać. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) # 17 - Brown Ale 13oBlg - 19,5LWedług obliczeń: OG - 13oBlg; FG - 4oBlg; ABV - 4,6%;Składniki: Słód Pale Ale Moris Otter - 3,4 kgSłód Crystal - 0,20 kgSłód Brown - 0,20 kgSłód Chocolate - 0,15 kgChmiel Progress – 30 gChmiel Goldings - 15 gMech Irlandzki - 3 gDrożdże: Mangrove Jack`s - M03 - Newcastle Dark Ale - zebrane z poprzedniej warkiZacieranie:66°C - 70' słody jasne - 12L68°C - 15' słody jasne68°C - 15' słód ciemne78°C - 5`Filtracja i wysładzanie: wysładzanie (15LGotowanie: 60`Chmielenie: 60' – Progress - 30 g15' – Goldings - 15 g10' – Mech Irlandzki - 3 gPrzed gotowaniem: 10oBlgW wiadrze: - 13oBlgZadana drożdże poprzedniej warki w temp. 20oCWarzone: 03/01/2015 Brak fermentacji cichej.Butelkowane: 24/01/2014, roztwór 130 g cukru w 0,5 L wody. 39 x 0,5 L i 1 x 0,33 L. 3,3 g cukru na 0,5 L piwa. Edytowane 4 Marca 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) # 18 - Dry Stout 12oBlg - 20L OG - 12oBlg; FG - 5oBlg; ABV - 3,6%; IBU - 43 Składniki: Słód Pale Ale - 3,50 kg Płatki jęczmienne - 0,50 kg Słód Chocolate - 0,20 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,30 kg Chmiel Target – 35 g Mech Irlandzki - 3 g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 70°C - 70' słody jasne + płatki - 15L 70°C - 10' słody ciemne 78°C - 5` Filtracja i wysładzanie: wysładzanie 12L Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Target - 35 g Przed gotowaniem: ????oBlg W wiadrze: - 12oBlg Zadana drożdże prosto z saszetki w temp. 17oC Warzone: 17/01/2015 Przelane na cichą: 01/02/2015. 5oBlg 10/02/2015 - 5oBlg Butelkowane: 13/02/2015 - 5oBlg 90g cukru na 20L piwa Edytowane 14 Lutego 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj musiałem upuścić gaz w # 17 piwo ewidentnie przegazowane. Nieodfermentowało do końca. Edytowane 7 Lutego 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) 01/02/2015 Test z sosną: 1. 8 igiełek do butelki 0,5 L 2. 80 igiełek gotowane w 0,5 L Edytowane 7 Lutego 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) No i udało się. Warka #17 po upuszczeniu gazu jest idealna jeśli chodzi o nagazowanie. W smaku też fajna goryczka, czekolada i paloność. Jestem zadowolony Edytowane 7 Lutego 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) 1 Fermentis T-58 2 Słód Pilzneński 5 kg Strzegom - Śrutowanie : Tak 3 DRY STOUT 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L 4 English Brown Ale 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L 5 Mild Ale 10°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L 6 Aotearoa Ale 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L 7 Belgian BROWN ABBEY 16˚BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L 8 Galaxy 100g - AUS Chmiel granulat 9 NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's 10 US WEST COAST M44 Mangrove Jack's 11 CIDER M02 Mangrove Jack's 12 Rakau 100g - NZ Chmiel Granulat 13 Amerykańska Pszenica 12°BLG - Śrutowanie : Tak, Zestaw : 20L Edytowane 6 Marca 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) # 19 - Aotearoa Ale Ale 12oBlg - 20LOG - 12oBlg; FG - 3,2oBlg; ABV - 4,5% IBU - 24Składniki: Słód Pilzneński - 3,00 kgSłód pszeniczny - 0,50 kgSłód Karmelowy jasny - 0,30 kgSłód Biscuit - 0,20 kgChmiel Geen Bullet – 15 gChmiel Motuake – 25 gChmiel Nelson Sauvin – 25 gMech Irlandzki - 5 gDrożdże: BRY-97Zacieranie:55°C - 10' Wszystkie słody 12L wody69°C - 90'78°C - 5`Filtracja i wysładzanie: wysładzanie 14LGotowanie: 70`Chmielenie: 70' – Geen Bullet - 15 g5` - Chmiel Motuake – 25 g5` - Chmiel Nelson Sauvin – 25 gPrzed gotowaniem: 12oBlg - 22LPo gotowaniu 16L + 3 Żywiec zdrójW wiadrze: - 12oBlg - 20 L (0,5L odzyskane z chmielin)Zadana rozwodnionymi drożdżami w temp. 17oC (14/02/2014 - 719)Warzone: 13/02/2015 Przelane na cichą: 28/02/2015. 3,5oBlgButelkowane: 11/03/2015 - 3,2oBlg140 g cukru na 19,5L piwa Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) # 20 - NZ-RPA 12,2oBlg - 20LOG - 12,2oBlg; FG - 3oBlg; ABV - 4,7% IBU - 24Składniki: Słód Pilzneński - 3,00 kgSłód pszeniczny - 0,50 kgSłód Monachijski - 0,30 kgPłatki ryżowe błyskawiczne - 0,30 kgChmiel Rakau – 100 gMech Irlandzki - 5 gDrożdże: S-04Zacieranie:62°C - 20' Wszystkie słody 13,5 L wody72°C - 70'76°C - 10`Filtracja i wysładzanie: wysładzanie 14,5LGotowanie: 60`Chmielenie: 60' – Rakau - 20 g30` - Rakau - 10 g0` - Rakau - 20 g 7 dni - Rakau - 50 g Wysładzanie 14 L Przed gotowaniem: 12oBlg - nie wiem ile litrówPo gotowaniu 18 L + 0,4 L z chmielin i 1,1 L wrzątku W wiadrze: - .....oBlg - ..... L Zadana rozwodnionymi drożdżami(14/02/2014 - 719)Warzone: 23/03/2015 Przelane na cichą: 10/04/2015. 3,5oBlgButelkowane: 17/04/2015 - 3oBlg 125g cukru. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się