pampi Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Jak długo można przechowywać swoje warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 http://www.piwo.org/topic/9783-data-waznosci-domowego-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja w tej chwili pije piwo (z brekwita) które zlałem do butelek końcem sierpnia. Mam jasne i ciemnie są dobre. Kapsle nie pordzewiały, jedne przechowywane na strychu temp.srednia 15st. inne w garaży temp otoczenia inne w piwniczce temp. ok 10 st. smakują podobnie ( ten sam brekwit). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Są piwa które powinny leżakować minimum 6 m-cy a nawet 12 więc nie ma reguły bo pszeniczne około miesiąca i można już się nimi delektować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pszeniczne to nawet szybciej chyba . Ja mam dylemat z mocno chmielonymi IPA-mi zawsze . Smak poprawia się dość długo , ale znacznie maleje aromat , który jest świetny na samym początku , ale jeszcze wtedy piwo jest nieułożone . Czy 4 - 6 tygodni od butelkowania to optymalny okres na konsumpcję by wydobyć jak najwięcej walorów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wczoraj otworzyłem stouta po 9 dniach lezakowania. Mój błąd. Myślałem że minęło prawie 3 tygodnie. Bardzo mało gazu. Według kalkulatora dałem 95g glukozy. Nagazuje się jeszcze przez te dwa tygodnie czy jednak po tym czasie już powinno być ok jeżeli chodzi o nagazowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Bardzo mało gazu. Według kalkulatora dałem 95g glukozy. Na ile L dałeś te 95g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 i w jakiej temperaturze go teraz trzymasz ? Było nagazowanie w temp. pokojowej ? Trochę mało się wydaje tego cukru . Trzeba będzie poczekać na to nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 95g na 20l to odpowiednia ilość dla stouta, spokojnie się jeszcze nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ostatniego stouta lezakowałem 14 dni w temp 20 st przy refermentacji 14 dni i jest jeszcze słabo nagazowany więc jeszcze zostawie na tydzień zanim zaniose do piwniczki i pewno miesiąc jeszcze potrwa aby było gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Stouty najlepiej smakują słabo nagazowane A tak poważnie, cierpliwość jest największą cnotą piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cierpliwość kończy się w momencie otwarcia pierwszej butelki w moim przypadku potrafię po 2 tygodniach już kosztować swojego wyrobu przynajmniej później mam porównanie jak się smak układa w trakcie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 To akurat nic złego IMO i pomysł na porównywanie dobry - sam go stosuję i mocno mnie cieszą efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 pomysł na porównywanie dobry - sam go stosuję i mocno mnie cieszą efekty rzekłbym nawet, że to jest ta najciekawsza część zabawy Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Jest tego ok 20 litrów. Dwa dni w temperaturze 20 stopni. Potem do piwnicy czyli ok 17 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jedna zasada im chcesz starsze piwo pić, tym więcej musisz go zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się