paweln0101 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Czas na kolejne dwie warki. Na pierwszą wybrałem recepture z piwo.org, a drugą kleiłem sam, jak to przy początkach bywa - troche "na pałe". I tutaj prośba o ocene do bardziej doświadczonych piwowarów. Czy może być coś z tego dobrego, jakieś drobne korekty. ew. odwiedzenie mnie od popełnienia totalnej głupoty Pozdrawiam chciałbym osiągnąć coś treściwszego, słodowego? o ile moja wyobraźnia dobrze podpowiada mi znaczenie tego pojęcia. ...jednocześnie chmielowego gar pojemność 27l. - więc myśle zalać 22l (wydaje mi się że zmieszczą się słody) i wysłodzić to później do 25l. a jak będą z tym problemy to najwyżej zrobie mniej. Wyjdzie w praniu. SŁODY: pilznieński - 5 kg wiedeński - 1,5 kg caraamber - 400 g aroma 150 - 150 g pszenica - 300 g ZACIERANIE: 62C - 20min 72C - 40min CHMIELE: amarillo - 20g / 60min amarillo - 20g / 30min citra - 20g / 20min simcoe - 10g / 10min centienal - 10g / 1min DROŻDŻE: danstar nottingham ps. zakupiłem tez płatki dębowe, ciągle sie zastanawiam, czy uzyć. nie miałem z nimi nigdy do czynienia, więc opieram się jedynie na swojej wyobraźni - jak to może zadziałać na piwo. Edytowane 22 Października 2013 przez paweln0101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 gar pojemność 27l. - więc myśle zalać 22l (wydaje mi się że zmieszczą się słody) i wysłodzić to później do 25l. a jak będą z tym problemy to najwyżej zrobie mniej. Wyjdzie w praniu. 1. 22l wody + 7,35kg słodu to chyba będzie ciut za dużo, albo po sam rant i nie będzie jak mieszać. A mieszać będzie trzeba baaaaardzo intensywnie. 2. Wysładzaj do pełnej objętości gara, 2-4 litry odparują, 1-2l odpadnie z osadami, zostanie akurat te 20-22l brzeczki (a po fermentacji znowu trochę odpadnie z gęstwą) 3. 7,35kg - powinno dać ci jakieś 17,5-18,5°Blg, sporo. 80g chmielu przy takiej gęstości początkowej i zacieraniu na słodko się raczej zgubi, ale tak do końca nie jestem pewien jaki był zamysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 nie zacierałem jeszcze w tę strone więc ew. rady chłone jak gąbka lubie też mocno chmielone piwa typu kormoran mocno chmielony, atak chmielu czy mój ulubiony rowing jack. więc jeśli trzeba będzie dać troche więcej, nie będę miał oporów byle by tylko nie zrobić totalnego miazgatora, chcę też poczuć reszte piwa, a nie sam chmiel. Takie jest zamysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Rowling Jack ma 16°Blg i 70 IBU więc w takie parametry musisz celować. Atak Chmielu ma 15,1°Blg i 58 IBU. Najlepiej ściągnij sobie jakiś program piwowarski. Ja używam brewtarget i sobie chwalę - jest darmowy a do receptur IMHO wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie zapomnij o chmieleniu na zimno! Zasyp ciekawy, acz IMO celujesz w zbyt mocne piwo w stosunku do nachmielenia. Ilość chmielu bym zwiększył - dodał 20g chmielu goryczkowego a to Amarillo dał na smak/aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Rowling Jack ma 16°Blg i 70 IBU 80 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 80 IBU Możliwe, różnica żadna, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Nie zapomnij o chmieleniu na zimno! Zasyp ciekawy, acz IMO celujesz w zbyt mocne piwo w stosunku do nachmielenia. Ilość chmielu bym zwiększył - dodał 20g chmielu goryczkowego a to Amarillo dał na smak/aromat. nie do końca rozumiem. musze to jakoś ogarnąć. jeśli chodzi o dołożenie 20g to nie ma problemu. tyle że jakiego? na goryczce jest amarillo które mam dać na smak aromat, gdzie aktualnie jest citra,simcoe,contienal - czyli zamiast tych trzech dać amarillo, a na goryczke coś innego w ilości 60g? fakt, zapomniałem o chmieleniu na zimno, coś bym dał. chodzi mi o jakieś cytrusy wieć może dosypać np. citre? no i ile, żeby to faktycznie coś dało po nosie ps. nie używałem płatków dębowych jeszcze, mogą do tego pasować? Edytowane 23 Października 2013 przez paweln0101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Na goryczkę może być Magnum, Zeus, Columbus, Apollo itd. Później to co już masz na aromat: amarillo - 40g / 30min citra - 20g / 20min simcoe - 10g / 10min centienal - 10g / 1min Na zimno możesz dać to samo co na aromat podczas gotowania w ilości ok 50g. Płatków dębowych oczywiście możesz użyć, choć wykorzystuje się je głównie w ciemnych piwach mocnych. Jeśli chciałbyś mieć pogląd jak to będzie smakować to spróbuj Lemura od Kolaborantów. Jeśli nie jesteś pewien czy efekt będzie pożądany to dodaj 1-2g płatków do kilku butelek, w razie wpadki nie będzie dużej straty i będziesz wiedział czego możesz później po płatkach oczekiwać. Edytowane 24 Października 2013 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Ja bym proponował na goryczkę tak jak kolega @mamdobreklapki czyli Magnum, Zeus, Columbus, Apollo itd natomiast zrezygnował bym z chmielenia w 30-tej minucie na poczet chmielenia na aromat przy chłodzeniu tym Amarillo ( gdy temp. brzeczki spadnie poniżej 80C wsyp chmiel) no i oczywiście za cichej też nie zapomnij. Według mnie Simcoe i Amarillo syp jak najwięcej na aromat a będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się