kiedos Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) 13 października 2013 roku rozpoczął swoją działalność browar domowy KK Brewery:) Po skompletowaniu sprzętu, nakupieniu słodów na 7 warek, oglądaniu i czytaniu przez pół roku materiałów przystąpiłem do warzenia od razu z zacieraniem. Chciałbym popróbować wielu piw więc wiadra z castoramy i warki 10L-12L. Pierwsza warka to same błędy:) Miał być milk stout ale pomyślałem że jak coś nie wyjdzie to lepiej z najtańszych słodów zrobię (i miałem racje) Warka nr 1 (13.11.2013) – Polskie ALE 12°BLG (własna kompozycja) słody: 1,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,15 kg Karmelowy jasny 100-180 (150,0 EBC) 0,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,20 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 15,00 g Marynka [10,50 %] - Zacieranie 60,0 min 10,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 90,0 min 0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 10,00 g Citra [12,00 %] - Chmielenie na Zimno 0,0 Dni zacieranie: 67°C – 70 min. Marynka na 60min. 78°C – 10 min (miał być ale zapomniałem:) gotowanie - 75 min: 10g Citra – 20’ 10g Citra – 0’ fermentacja: drożdże US-05 burzliwa – 10 dni w temp. 20 cicha – 5 dni w temp. 20 Blg końcowe : 2 Mimo że czytałem, oglądałem to i tak masę błędów popełniłem. Zacząłem o 16 godzinie. Do zacierania wrzuciłem Marynkę, więc z goryczką będzie nieźle. Później chciałem trochę aromatu chmielu uzyskać więc citrę dałem na 20 przed końcem i na 0min. Zacieranie szło fajnie a potem filtracja przez oplot już nie tak fajnie. Najpierw zlałem 2L i się ładnie wyklarowało leciało ładnie ale zagapiłem się i woda cała zleciała. Młóto się zbiło i jak dolałem wody do wysładzania już nie szło. Poruszałem wszystko znów odstało chwilę i znów 2L zawróciłem ale już szło mizernie i trochę mętniej niż pierwszym razem. Potem gotowanie trochę chmielu. Była godzina 1 w nocy, nie miałem chłodnicy (miałem w wannie studzić ale wszystko miało szybciej iść . Wszystko z chmielinami przelałem do fermentora i do wanny i tak zostało na noc. Rano chciałem wrzucić drożdże. Rozrobiłem w wodzie pół saszetki 05 ale pomyślałem że lepiej jakby cieplej miały to dodałem trochę wody ciepłej. Tylko, ciepłe dla mnie to ponad 36st a dla drożdży już za ciepło (ale to dopiero później sobie uświadomiłem) Wlałem drożdże ale do wieczora nic, ani pianki. Wtedy sobie uświadomiłem że chyba je ubiłem:) Dodałem resztę saszetki do brzeczki na wierzch. Po 10h też słabo. Na wiki a tam żeby napowietrzyć brzeczkę (oczywiście zapomniałem). Pomieszałem i ruszyły. 10 dni bulgotały a blg spadło do 2. Zlałem na cichą. Drożdże zebrałem, piwo w smaku nawet nawet, chyba zakażenia nie ma ale bardzo mętne. W weekend butelkowanie, ciekawe o czym zapomnę tam:) Tydzień później robiłem milk stout i myślałem że będzie jak w książce bo zakupiłem za 30zł tą chłodnicę i schłodziłem w 15 minut, ale znów uwodnienie drożdży nie wyszło i mam teraz mieszankę 05 i 04 w warce:) Warka nr 2 (20.10.2013) – Sweet stout 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 3 (08.11.2013) – AIPA 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 4 (01.12.2013) – Koźlak Wędzony 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 5 (14.12.2013) – Brown Ale 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 6 (18.01.2014) – APA 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 7 (31.01.2014) – APA 12°BLG (własna kompozycja) Warka nr 8 (28.02.2014) – Sweet stout 12°BLG (własna kompozycja) Sweet stout II Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 35,35 l Post Boil Volume: 29,97 l Batch Size (fermenter): 25,00 l Bottling Volume: 23,30 l Estimated OG: 14,122 Plato Estimated Color: 80,3 EBC Estimated IBU: 18,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 92,2 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ # %/IBU 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Drożdze 11 - 0,80 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) SłĂłd 3 12,7 % 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) SłĂłd 2 71,4 % 0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) SłĂłd 6 4,8 % 0,30 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) SłĂłd 5 4,8 % 0,40 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) SłĂłd 4 6,3 % 15,00 g Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 14,2 IBUs 15,00 g Lublin [5,00 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 4,1 IBUs 20,00 l Boston, MA Woda 1 - 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Drożdze 12 - 1000,00 mg Laktoza (Gotowaniu 20,0 mins) Inny 9 - 25,00 g Kawa (Gotowaniu 1,0 mins) Przyprawa 10 - Edytowane 20 Marca 2014 przez kiedos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Chmiel goryczkowy nie dodaje się do zacierania tylko na początku gotowania. Przy zacieraniu nie masz wystarczającej temperatury żeby wyciągnąć z chmielu to co potrzebne do goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Dodawanie chmielu do zacieru daję jakąś tam goryczkę, znikomą, a 15g Marynki to pewnie ledwie kilka IBU. Para idzie głównie w aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 @up Niby tak ale powiem że chciałem zostawić z tej warki młoto do chleba ale jak spróbowałem to od razu zrezygnowałem, było straszliwie goryczkowe:) Warka też ma goryczkę (choć nie piłem piw 100IBU to nie mam skali), choć wielka ona nie jest, z tego co spróbowałem na cichej. Przypominam że to warka 10L nie 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Dziwnie to obczaiłeś. "Standardowo" chmielenie przebiega już po zacieraniu, jak gotujesz brzeczkę. Przy pierwszej warce lepiej robić standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się