Krzyko Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Szukałem, nie znalazłem więc pytam: jak długo i w jakiej temperaturze doradzacie trzymać Rauchbier Märzen przed pierwszą degustacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 bo to nie łatwa odpowiedź i każdy powie co innego... ja na przykład lagery fermentuje 2 tygodnie, 3 dni klarowania z żelatyną i do butelek, po tygodniu jest gaz i wtedy próbuje pierwszy raz, czyli próbuje piwo po ok. 3-4 tygodniach, lager zwykle ma sporo siarki w aromacie i smaku (ale to nie przeszkadza ludziom z poza branży) niemniej jeszcze 2-3 tygodnie lagerowania w -2 do +5 st dopiero czyni z lagera dobre piwo, ewentualny diacetyl i siarka znikają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Jak lagery tyle tygodni ile °Blg, w temperaturze poniżej 10°C. edit: Oczywiście pierwszą degustację można zrobić wcześniej np po 3-4 tygodniach żeby zobaczyć czy się np nagazowało itp. Edytowane 24 Października 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 lagery tyle tygodni ile °Blg No to jak ma 14o Blg, to lagerować 14 tygodni?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 lagery tyle tygodni ile °Blg No to jak ma 14o Blg, to lagerować 14 tygodni?? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 lagery tyle tygodni ile °Blg No to jak ma 14o Blg, to lagerować 14 tygodni?? Tak powinno się tyle lagerować... jednak popatrzcie chociażby na browary restauracyjne i rzemieślnicze, lager tam trafiają do sprzedaży po 5-6 tygodniach od uwarzenia, Ja także uważam, że to wystarczy. Nawet jak mnie ciśnie czas bo robię imprezę to przy sztucznym gazowaniu jasny lager trafia u mnie na stół po 3 tygodniach... mi trochę przeszkadza siarka, ale gościom nie przeszkadza nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się