lampen139 Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Witam! jak w temacie chciałbym zapytać o temp. Mam ziarno pszenicy i chciałbym je skleikować. z info które uzyskałem wiem że temp. kleikowania pszenicy jest niższa niż jęczmienia...ale ile? jak rozumiem ziarno muszę najpierw rozdrobnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Tu masz wszystko opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lampen139 Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 no tak ale nie mam płatków ani mąki tylko całe ziarna prosto od rolnika:) mam je rozgnieść, zmielić, potraktować blenderem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Najlepiej ześrutować/rozdrobnić. Ponieważ nie ma ono łuski to sposób jest dowolny, byle drobno. Ja mam gniotownik i przepuszczam je kilka razy to otrzymuje mieszaninę płatków, drobin i mąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 no tak ale nie mam płatków ani mąki tylko całe ziarna prosto od rolnika:) mam je rozgnieść, zmielić, potraktować blenderem?? Bardzo ważne jest (zwłaszcza przy pszenicy) dokładne jej ześrutowanie. Nie musisz jej osobno kleikować, bo temperatury kleikowania dla pszenicy to 65-67°. Czyli zacierając pszenicę jednocześnie ją kleikujesz. marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się