Spartan Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Witam, co myślicie o drożdżach BrewGo-01. Użyłem ich i moim zdaniem są one mocno wyczuwalne. Może to też wina fermentacji w 20 stopniach. Fermentator stał w piwnicy i myślałem, że jest tam chłodniej. Czy możliwe, że temperatura na to wpłynęła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Może za nisko odfermentowałeś? Miałem podobnie z t-58 i po rozlaniu do PET-ów piwo wróciło do balonu na dofermentowanie. Nie dało się pić i smakowało mniej wiecej jak Koniec Świata z Pinty. Jedną butelkę zmęczysz,ale na dłuższą metę drożdżę miażdżą wszystko. Spartan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Jest to możliwe, następnym razem zleję jeszcze na fermentacje cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Jest to możliwe, Też myślałem,że już jest okej. A tu nagle zapach rosnącego placka drożdżowego. Cicha jak cicha. Porządnie przetrzymaj na burzliwej. 10 dni na burzliwej naprawdę nie zepsuje piwa a pozwoli drożdżakom powoli dofermentować resztki cukru i zasnąć snem sprawiedliwego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 raz używałem tych drożdży i osobiście nie polecam, jw. są wyczuwalne i jak dla mnie nie dają przyjemnego aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Może dobrze było by napisać taką recenzję w temacie http://www.piwo.org/topic/9969-biowin-drozdze-piwowarskie/ ?? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Może dobrze było by napisać taką recenzję w temacie http://www.piwo.org/...ze-piwowarskie/ ?? Zdecydowanie poproszę o taką recenzję - walczę ze sobą czy nie użyć ale boję się stracić surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 jako że jestem początkującym piwowarem to moja opinia jest bardzo subiektywna, i trudno powiedzieć czy wady w piwie zrobiony na tych drożdżach są z mojej winy czy z powodu drożdży. Na początku piwo przypominało "kasztelana" później pojawiły się w aromacie nuty owocowe ( kojarzące mi się z landrynkami ) ale ostatnio wyszedł octan etylu który wcześniej nie był przeze mnie wyczuwalny i cały czas czuć drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Hmmm... A ja myślę, że na ostateczny efekt ma wpływ milion innych czynników niż tylko drożdże - a z kolei na drożdże najłatwiej zrzucić winę. Jak już piszecie co wyczuliście warto podlinkować warkę, albo chociaż podać zasyp i trochę szczegółów fermentacji - wtedy da to pełniejszy obraz. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Nie ma zlych drozdzy. Za to widze bardzo duzo przykladow zle uzytych drozdzy. crosis i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Zapunktowałeś teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się