LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Planuję warzelnię dwunaczyniową 1000l pod jakiś tam możliwe że przyszły browar "rzemieślniczy". Sam przerabiałem jeden system instalacji (zacierno-filtracyjna + warzelna). Zastanawiam się nad wyborem systemu... Dlatego pytam bardziej doświadczonych - co lepsze? Który system będzie lepszy pod względem ekonomicznym, wydajnościowym itp. Konfiguracja kadź zacierno-filtracyjna + kadź warzelna z wirówką, a może kadź zacierno-warzelna + kadź filtracyjna z wirówką, a może system cyrkulacyjny RIMS lub HERMS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Lepiej whirpool osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Lepiej whirpool osobno. Przy konfiguracji zacierno-filtracyjna + warzelna + whirpool? Mógłbyś mi podpowiedzieć dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 zacierno warzelna, filtracyjna, whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 A mógłbyś podać mi jakieś wskazówki dlaczego akurat w ten sposób? W zacierno-warzelnej zacieram, potem pompuję zacier do kadzi filtracyjnej, płuczę zacierno-warzelną, filtracja + wysładzanie - pompowanie do zacierno-warzelnej, tutaj następuje warzenie. Dlaczego lepiej stosować dodatkowe naczynie na whirlpool? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dlaczego lepiej to nie wiem Większość sprzętu jaki widziałem tak ma. W momencie whirpoolowania mozna już zacierać kolejną warkę. Być może dlatego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Też tak mi się wydawało. No bo niby jaki dodatkowy plus miałoby to mieć. Dzięki jacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Sam przerabiałem jeden system instalacji (zacierno-filtracyjna + warzelna). Domowy czy coś komercyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 10 hl domowy to chyba lekka przesada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Przymiarki do rzemieślniczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Sam przerabiałem jeden system instalacji (zacierno-filtracyjna + warzelna). Domowy czy coś komercyjnego? A jeśli chodzi o to co przerabiałem - to oczywiście domowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Przymiarki do rzemieślniczego To chyba ciężko tak... Zresztą sama warzelnia, to 1/3 całego browaru. Druga kwestia, to ilość zbiorników do fermentacji i leżakowania piwa. Warzyć możesz coedziennie, no a fermentacja i leżakowanie już wymaga większego nakładu czasu i zajęcia sprzętu. Edytowane 28 Października 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. W planach: na początek 1 unitank plus 3 leżaki. Warzelnia 500l W miarę zwiększenia liczy odbiorców - leżakownię jak i fermentownię można zwiększyć Na razie to tylko plany poparte tym, że być może pieniądze na inwestycję się znajdą - węszę ile trzeba mieć na sam sprzęt, lokal już by był Edytowane 28 Października 2013 przez LukasB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 W planach: na początek 1 unitank plus 3 leżaki. To warzelnia 200l tu spokojnie wystarczy moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Warzelnię chcę zrobić ze złomu, wolę zatwierdzenie na te 500l i mieć większe moce warzelni na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Whirpool może być robiony w kadzi filtracyjnej, ale przy 10 hl problemem jest wyjmowanie sita, i inna geometria naczynia, więc docelowo lepiej mieć go osobno. Od biedy można zrobić whirlpool w kadzi warzelnej. System angelski (zacierna z sitem filtracyjnym) jest tańszy, ale ogranicza swobodę - zacieru nie da się grzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dodam że to "tańszy" to jest około 60% ceny systemu z ogrzewaną kadzią zacierną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dodam że to "tańszy" to jest około 60% ceny systemu z ogrzewaną kadzią zacierną. A tak z ciekawości, jak w takich systemach zrealizowany jest whirpool? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zwykle nie jest, przynajmniej w tych małych, po 10 bbl i mniej. Jest hop strainer i chmieli się szyszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Czy macie jakieś opinie odnośnie sprzętu Eurolux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Tak, bardzo popularna (i z dobrą renomą) niemiecka firma wsród nowofalowych polskich browarów typu CRAFT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Macie jakieś informacje, opinie na temat sprzętu z: http://www.pbcbreweryinstallations.com/breweries.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Czy macie jakieś opinie odnośnie sprzętu Eurolux? Mamy ich tanki, dość przyzwoite i b. tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się