jacer Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 No to d***, to tak chyba na oko troche cieżko ustalić czy już można butelkować. A niby dlaczego nie można? Co za problem umyć chochelkę, wyparzyć ją wrzątkiem, pobrać próbkę piwa, zmierzyć Blg, zlać na cichą, popatrzeć czy się sklarowało i rozlać do butelek? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Zmierz ekstrakt dwa dni po rząd, jeśli się nie zmieni to znaczy, że fermentacja się zakończyła. Jeśli to jest brewkit to bezpiecznie sądzę, że po tygodniu możesz butelkować. Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że wszystko przefermentuje to zrób dodatkowo fermentację cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 No ja wczoraj zabutelkowałem piwko z brew kita i był to piąty dzień od nastawu, a drugi po ustaniu burzliwej. Na dodatek trzymam to w pokoju Jak tylko wrócę z pracy to przenoszę do piwniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 No ja wczoraj zabutelkowałem piwko z brew kita i był to piąty dzień od nastawu, a drugi po ustaniu burzliwej. Na dodatek trzymam to w pokoju Jak tylko wrócę z pracy to przenoszę do piwniczki. no i git, pamiętaj tylko o zapewnieniu temp. potrzebnej drożdżom do fermentacji na jakiś tydzień dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam! Jestem w trakcie robienia mojego pierwszego i mam nadzieję nie ostatniego piwka! Piwo robię z koncentratu Coopers European Lager zamiast cukru Brew Enhancer 2. Dzisiaj mija 5 dzień od zalania pojemnika, fermentacja uspokoiła się jakieś 2 dni temu. Dzisiaj przymierzam się do butelkowania i moje pytanie jest pewnie banalne, czy zamiast cukru białego (4g na butelkę) można dodać do butelek cukier trzcinowy? Jaki jest bardziej zalecany? Pani w sklepie piwowarsko -winiarskim mówiła że klienci bardziej cenią sobie trzcinowy. Prawda to? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Cześć. Ilość cukru danego na refermentacje jest bez znaczenia dla smaku piwa. Wybór należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Cześć.Ilość cukru danego na refermentacje jest bez znaczenia dla smaku piwa. Wybór należy do Ciebie. nie chodzi mi o ilość cukru, w instrukcji jest napisane żeby dać dokładnie 4g. Pytanie moje jest o jakość cukru. Biały czy trzcinowy jest bardziej zalecany do drugiej fermentacji w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Najlepiej daj glukozy. Zrób z niej syrop tzn. rozpuść i zagotuj w około 0,5 litra wody odpowiednią ilość i wymieszaj z piwem. 5 dni to nie za szybko? Edytowane 24 Stycznia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 nie chodzi mi o ilość cukru, w instrukcji jest napisane żeby dać dokładnie 4g. Pytanie moje jest o jakość cukru. Biały czy trzcinowy jest bardziej zalecany do drugiej fermentacji w butelce? Ten tańszy. Nie ma wpływu na smak piwa, więc po co przepłacać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Cześć. Cześć.Ilość cukru danego na refermentacje jest bez znaczenia dla smaku piwa. Wybór należy do Ciebie. nie chodzi mi o ilość cukru' date=' w instrukcji jest napisane żeby dać dokładnie 4g. Pytanie moje jest o jakość cukru. Biały czy trzcinowy jest bardziej zalecany do drugiej fermentacji w butelce?[/quote'] Kurde ja zrozumiałem co napisałem ale może za bardzo skróciłem myśl. Spróbuje jeszcze raz. Ilość cukru danego na refermentacje (w ilości 4g/0,5l) jest bez znaczenia dla smaku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zwłaszcza gdy się wcześniej dodało Brew Enhancer 2 z glukozą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Najlepiej daj glukozy. Zrób z niej syrop tzn. rozpuść i zagotuj w około 0,5 litra wody odpowiednią ilość i wymieszaj z piwem. 5 dni to nie za szybko? To moje pierwsze piwko i operam się na instrukcji dodanej do koncentratu w której jest napisane że fermentacja trwa od 4 do 6 dni jeśli utrzymuje sie zalecaną temperaturę 21-27C. Jako że u mnie z temperaturą bywa różnie zainstalowałem grzałkę akwarystyczną ustawioną na 22C i taką temp. utrzymywała cały czas. Jako że dzisiaj jest 5 dzień i rurka fermentacyjna się uspokoiła stwierdziłem że może czas zabutelkować. Jak uda mi się dorwać cukromierz to jeszcze potwierdzę czy brzeczka ma 1blg. Słowo wyjaśnienia mojego pytania o cukier: ja w ogóle nie używam cukru a w domu znalazłem trzcinowy to myślę że nie zaszkodzi jeśli go dam zamiast białego, taka ilość 4g na butelkę zapewne nie będzie miało żadnego wpływu na smak ale oto mi w ogóle nie chodziło tylko o nasycenie gazem i pienistość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Kurde ja zrozumiałem co napisałem ale może za bardzo skróciłem myśl. Spróbuje jeszcze raz. Ilość cukru danego na refermentacje (w ilości 4g/0,5l) jest bez znaczenia dla smaku piwa. Spróbuj jeszcze raz, bo to zdanie jest bezsensu albo ci pomogę: Rodzaj cukru danego do refermentacji jest bez znaczenia dla smaku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A ja mam zdanie odrębne: zwykły cukier czasem czuć w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wyłącz grzałkę i potrzymaj piwo jeszcze kilka dni. Możesz użyć cukru trzcinowego, jeżeli akurat taki masz, albo udać się do najbliższego sklepu po glukozę, cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A ja mam zdanie odrębne: zwykły cukier czasem czuć w smaku W jakich przypadkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wyłącz grzałkę i potrzymaj piwo jeszcze kilka dni. Możesz użyć cukru trzcinowego, jeżeli akurat taki masz, albo udać się do najbliższego sklepu po glukozę, cukier. Jeszcze raz nawiąże do instrukcji w której jest napisane żeby jak najszybciej po ustaniu fermentacji przelać do butelek co zmniejszy ryzyko zakażenia. Teraz nie wiem czy czekać pare dni czy sprawdzić dzisiaj czy brzeczka ma 1blg i butelkować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Butelkuj gdy się sklaruje, tą instrukcje wywal i czytaj to forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odczekasz do pełnego tygodnia to nic mu nie będzie - tylko nie zaglądaj do niego co chwilę. Wynik pomiaru wcale nie musi dać 1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A ja mam zdanie odrębne: zwykły cukier czasem czuć w smaku W jakich przypadkach ? Gdy piwo jest jasne, lekkie w smaku, a mocno nagazowane, gdy trzeba dać dużo cukru. Raz złapałem na gorącym uczynku weizena - wydawał mi się dziwny w smaku, a kolega, nieuprzedzony o jego składzie stwiedził, że czuje jakby syrop cukrowy. Mam jeszcze jednego weizena, który jest tak słodki, że praktycznie niewypijalny, też winię za to cukier, pewnie drożdże nie zdołały przerobić całości. Wydaje mi się, też, że w jasnych piwach belgijskich cukier daje taki efekt. W recepturze mam 1.36kg cukru, jak dodam jeszcze 250g do refermentacji, to nagle robi się coś w stylu brewkita. Teraz zrobię serię belgów z glukozą i porównam efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 ok, zatem dzisiaj otworzę pojemnik sprawdzę ilość cukru i klarowność, po czym zamknę pojemnik i wyłączę grzałkę do środy kiedy to będę butelkować złocisty napój:). BTW pytanie odnośnie butelek, kupiłem w sklepie normalne po piwie i wymyłem w bardzo ciepłej wodzie za pomocą szczotki. Taka czynnosć wystaczy i gwarantuje czystość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Czystość tak, ale nie sterylność Proponuję dodatkowo użyć piekarnika albo jakąś chemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wydaje mi się, też, że w jasnych piwach belgijskich cukier daje taki efekt. W recepturze mam 1.36kg cukru, jak dodam jeszcze 250g do refermentacji, to nagle robi się coś w stylu brewkita. No to Duvel musiałby smakować jak brewkit a tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 W Duvelu używają właśnie glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 W Duvelu używają właśnie glukozy Skąd to info? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się