banzaj Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 @dorgoth Ja osobiście z piekarnika nie korzystałem, ale przed butelkowaniem, szkło wymyłem wrzątkiem a później płukałem pirosiarczynem. Z tego co widzę to na razie w butelkach nic złego się nie dzieje. Na wiki bodajże było info, że czystość jest nawet ważniejsza niż sterylność, więc lepiej mieć butelki dobrze umyte a gorzej wysterylizowane niż na odwrót Ale pewnie piekłbym je w piekarniku gdybym nie miał starego gazowego tylko elektryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 http://www.piwo.org/forum/t4392-Wszystko-o-Duvelu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Rzeczywiscie, sprawdzilem z Brew Like A Monk, do Duvela idzie dextrose, czyli glukoza. Za to 80% innych belgów ma w zasypie sucrose, czyli cukier biały, albo beet sugar, czyli dosłownie buraczany. I jakoś ich nie czuć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Rzeczywiscie, sprawdzilem z Brew Like A Monk, do Duvela idzie dextrose, czyli glukoza. Za to 80% innych belgów ma w zasypie sucrose, czyli cukier biały, albo beet sugar, czyli dosłownie buraczany. I jakoś ich nie czuć.... Też o tym słyszałem w książce Jamila - najtańszy cukier buraczany - i przyjąłem to za dobra monetę; ale jak zacząłem głebiej grzebać to wcale nie jest takie pewne. W browarach klasztornych tak naprawdę nie wiadomo co stosują, bo się specjalnie nie chwalą. Większe browary na pewno stosują invert sugar - syrop glokozowo-fruktozowy, bo jest najłatwiejszy w transporcie i obróbce. Na pewno jest też w użyciu cukier kandyzowany. Cukier buraczany w Belgii czy USA może być też nieco inny niż ten nasz rodzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) cukromierz wykazał 2blg! czekać czy rozlewać w butelki:D? w smaku jest jak wygazowane ( bardzo delikatne bąbelki) normalne piwo ;p Edytowane 24 Stycznia 2011 przez dorgoth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Cześć Poradzę Ci tak mnie niż 4g cukru czy glukozy. Ja przerobiłem troche tych brewkitów i zawsze piwko było przegazowane mimo jak pokazywał cukromierz dobrego odfermentowania pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 i jeszcze jedno jeśli grzałkę akwarystyczną włozyłeś bezpośrednio do brzeczki to najlepiej ja wywal i nie używaj już do następnych piw bo je zakazisz. Wiem bo mimo jak mi sie wydawało bardzo dobrego wyczyszczenia jej zawsze gdzieś coś w zakamarkach zostaje i tak zepsułem kolejną warke. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 i jeszcze jedno jeśli grzałkę akwarystyczną włozyłeś bezpośrednio do brzeczki to najlepiej ja wywal i nie używaj już do następnych piw bo je zakazisz. Wiem bo mimo jak mi sie wydawało bardzo dobrego wyczyszczenia jej zawsze gdzieś coś w zakamarkach zostaje i tak zepsułem kolejną warke.Pozdrawiam z tą grzałką zrobiłem tak że w brzeczce jest tylko szklana część grzałki, gumowych elementów ani kabla nie zanurzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Tą grzałkę to na przyszłość sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Do "dorgoth". Grzałka raus, out, pa pa, Zauważ, jeśli masz grzałkę zanurzoną od góry to znaczy, że grzeje Ci ona tylko górną część brzeczki w fermentorze, zgodnie z zasadami fizyki. Także jeśli masz fermentor w pomieszczeniu ze zmienną temperaturą, to najwyżej co zaizoluj fermentor, opatul go, kołdrą, pierzyną, kocem. Żadnych grzałek. Jeśli ta warka Ci się uda to kolejne się przez tą grzałkę zepsują, tylko kwestia czasu! Kolejna sprawa. Grzeb jak najmniej. Jeśli robisz coś przy drożdżach, brzeczce(!), młodym piwie, dokładnie myj ręce, dodatkowo przepłucz je roztworem oxi lub słabym wybielaczem. Butelki Po dokładnym wyszorowaniu idą do piekarnika lub przepłucz je chemią, obowiązkowo. Jeśli ich nie użyjesz od razu to szyjki owiń folią spożywczą lub aluminową. Kapsle gotuj przez 1-2min, lub przepłucz chemią. Co do Twojej aktualnej warki. Koledzy powyżej mają rację - Wywal tą instrukcję i przewertuj forum oraz wiki. Piwu daj jeszcze poleżeć parę dni. Próbuj się nie ekscytować wynikiem gęstości °Blg , jakie będzie takie będzie. Cukru radzę dać kompromisowo 3g/but, ale w taki sposób: Oblicz ile wyjdzie butelek, pomnóż x3 gramy. Taką ilość cukru rozpuść w 0,5l wrzątku, wlej do wysterylizowanego fermentora do rozlewu, do tego wlej młode piwo i rozlej do butelek. Podsumujmy: - Wywal grzałkę - Higiena - Co wygląda na czyste, czyste nie jest! Myśle że choć troszkę pomogłem na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 dzięki śliczne! następne w kolejce jest Irish Stout, spróbuje zrobić bez grzałki jeśli wyjdzie wywalam ją całkowicie:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Zakken met suiker staan klaar bij brouwerij Bosteels om in de brouwketel bij het kokende wort te worden gestort. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się