Otek Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Hej, Szukam konkretnych przykładów i oczywiście sprawdzonych dań i pasujących do IIPA Znam przepisy od naszej słynnej Agnieszki: http://kuchniapiwowa...gonki-z-ipaweny http://kuchniapiwowa...-india-pale-ale jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? Bardziej liczę na konkretne przepisy niż rady... Dziękuję za pomoc, Otek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? Golonka, stek, karkówka z grilla, kiełbasa, boczek...? Generalnie nie jestem zwolennikiem łączenia jedzenia z piwem, a już na pewno nie wegańskiego. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dla mnie do piwa (w zasadzie każdego) to niestety chipsy i orzeszki, a w połączeniu z jedzeniem to przed, albo po. W trakcie to raczej nie. Chyba że jest coś wyjątkowo ostre - wtedy robię wyjątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem. Rzeczywiście kaszanka komponuje się. Taka z kaszą gryczaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otek Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Kaszanka to raczej z pęczakiem... i chyba nie do piwa, ale raczej do chleba pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Kaszanka to raczej z pęczakiem Z gryczaną to ta z wyższej półki Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Z gryczaną to ta z wyższej półki Zapomniałem, że koniecznie z podrobami Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc. Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu. Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser Edytowane 29 Października 2013 przez scooby_brew Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otek Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc. Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu. Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser Jest w tym jakiś sens... ale może ktoś zna właśnie jakiś przepis na nie wiem grillowane pikantne np. żeberka, które fajnie popić właśnie takim piwkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Może podgrzej na patelni aipe.Dodaj do niej miód, tak żeby konsystencja przypominała budyń.Jeśli będzie zbyt wodniste dodaj mąki aby zagęścić. Pokrój żeberka na takie małe części, podgotuj jakieś 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym.Posyp sola zmiękczającą.Zamarynuj z tym sosem aipowo-miodowym. Trzymaj to w lodowce przez dwa dni.Upiecz to.Podawaj z sosem bbq i czosnkowym. Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Z bigosem myśliwskim. A ktoś łączył ze śledziami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia". nie lubię też łączyć ale czasami trzeba coś zjeść między kolejnymi piwkami:-) Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otek Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Czyli "suma sumarum" proponujecie do tej IIPA szklankę i tyle z koniecznych dodatków ? Ale te żeberka mogą być całkiem całkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Piwo jest dobre. Jedzenie jest dobre. Razem też są dobre. Jak ktoś twierdzi inaczej, to albo obżera się parówkami z Sokołowa, albo pije Tyskie, albo oba na raz. Inaczej nie widzę. Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 A ja do piwa mimo że to Czeskie polecam http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/11/z-piwem-i-do-piwa-czeskie-utopence.html Otek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Tak po prostu, parówa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otek Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 To nie jest parówka, ale utopenec Karkan, nie znałem tego, a Czechy tak blisko Może dla tego że "Polaki" ich nie kupują Z ciekawości sam spróbuje to zrobić pod jakąś destike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się