hofjan Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Dyskusja ma to do siebie, że przeważnie jest na temat. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie temat: "Goryczkowanie piwa". Nie - chmielenie piwa, ale właśnie goryczkowanie ( przy okazji chyba wprowadziłem niechcący nowy termin piwowarski - goryczkowanie). Goryczkę do piwa można wprowadzać nie tylko poprzez chmielenie, ale również przez dodatki typu kolendra, curacao, że o słodach palonych nie wspomnę. Gdzieś czytałem, że amerykanie (nie wiem, czy starożytni) "goryczkowali" piwo pędami sosny. Myślę, że przez ostatnie kilkaset lat pomysłowość piwowarów zaowocowała innymi, niestandardowymi metodami. Czy Uczeni w Piwie Mężowie (i Niewiasta) zgłębiali ten temat? edit elroy: wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1334 Edytowane 11 Maja 2009 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Goryczkowano piwo ziołami przez długie lata, ale moment w którym zaczęto stosować chmiel był kamieniem milowym postepu. Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) w użyciu było coś co nazywało się gruit i była to mieszanka ziół (niektórych o działaniu psychoaktywnym - czyli było dwa w jednym :-) goryczka i odlot. na gruit składały się m.in.: woskownica europejska, bylica pospolita, krwawnik pospolity, bagno pospolite i właśnie wrzos, o ktorym wpominał coder. http://en.wikipedia.org/wiki/Gruit a tu przepis na piwo "gruitowane": http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm tutaj abstrakt ciekawego artykułu o historii przypraw w piwie: http://www.springerlink.com/content/kg462g294t137781/, moze ktos z kolegów z uczelni przyrodniczych ma dostęp do baz artykułów i mógłby zdobyć pdf? Edytowane 11 Maja 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Woskownica europejska jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?) Warzone w szkocji Jeszcze poluje na to piwo z pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgstanley Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 W kuchni rosyjskiej widziałem przepis na piwo gdzie jednym ze składników był młode pędy sosny. Nie pamiętam czy się je gotowało, ale napewno należało wywar z nich, który leżakował około 4 miesięcy, dodawać do piwa przed fermentacją, 1-2 butelki na 30 l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Miałem okazję pić domowe piwo warzone z dodatkiem młodych pędów świerku. Pamiętam, że posiadało wyraźny żywiczny smak. Piana była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się