hofjan Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 (edited) Dyskusja ma to do siebie, że przeważnie jest na temat. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie temat: "Goryczkowanie piwa". Nie - chmielenie piwa, ale właśnie goryczkowanie ( przy okazji chyba wprowadziłem niechcący nowy termin piwowarski - goryczkowanie). Goryczkę do piwa można wprowadzać nie tylko poprzez chmielenie, ale również przez dodatki typu kolendra, curacao, że o słodach palonych nie wspomnę. Gdzieś czytałem, że amerykanie (nie wiem, czy starożytni) "goryczkowali" piwo pędami sosny. Myślę, że przez ostatnie kilkaset lat pomysłowość piwowarów zaowocowała innymi, niestandardowymi metodami. Czy Uczeni w Piwie Mężowie (i Niewiasta) zgłębiali ten temat? edit elroy: wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1334 Edited May 11, 2009 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Goryczkowano piwo ziołami przez długie lata, ale moment w którym zaczęto stosować chmiel był kamieniem milowym postepu. Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 (edited) w użyciu było coś co nazywało się gruit i była to mieszanka ziół (niektórych o działaniu psychoaktywnym - czyli było dwa w jednym :-) goryczka i odlot. na gruit składały się m.in.: woskownica europejska, bylica pospolita, krwawnik pospolity, bagno pospolite i właśnie wrzos, o ktorym wpominał coder. http://en.wikipedia.org/wiki/Gruit a tu przepis na piwo "gruitowane": http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm tutaj abstrakt ciekawego artykułu o historii przypraw w piwie: http://www.springerlink.com/content/kg462g294t137781/, moze ktos z kolegów z uczelni przyrodniczych ma dostęp do baz artykułów i mógłby zdobyć pdf? Edited May 11, 2009 by yemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Woskownica europejska jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?) Warzone w szkocji Jeszcze poluje na to piwo z pompy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kgstanley Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 W kuchni rosyjskiej widziałem przepis na piwo gdzie jednym ze składników był młode pędy sosny. Nie pamiętam czy się je gotowało, ale napewno należało wywar z nich, który leżakował około 4 miesięcy, dodawać do piwa przed fermentacją, 1-2 butelki na 30 l wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 Miałem okazję pić domowe piwo warzone z dodatkiem młodych pędów świerku. Pamiętam, że posiadało wyraźny żywiczny smak. Piana była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now