Jump to content

Goryczkowanie


Recommended Posts

Dyskusja ma to do siebie, że przeważnie jest na temat. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie temat: "Goryczkowanie piwa". Nie - chmielenie piwa, ale właśnie goryczkowanie ( przy okazji chyba wprowadziłem niechcący nowy termin piwowarski - goryczkowanie). Goryczkę do piwa można wprowadzać nie tylko poprzez chmielenie, ale również przez dodatki typu kolendra, curacao, że o słodach palonych nie wspomnę. Gdzieś czytałem, że amerykanie (nie wiem, czy starożytni) "goryczkowali" piwo pędami sosny. Myślę, że przez ostatnie kilkaset lat pomysłowość piwowarów zaowocowała innymi, niestandardowymi metodami. Czy Uczeni w Piwie Mężowie (i Niewiasta) zgłębiali ten temat?

 

 

edit elroy: wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1334

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

Goryczkowano piwo ziołami przez długie lata, ale moment w którym zaczęto stosować chmiel był kamieniem milowym postepu.

Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?)

Link to comment
Share on other sites

w użyciu było coś co nazywało się gruit i była to mieszanka ziół (niektórych o działaniu psychoaktywnym - czyli było dwa w jednym :-) goryczka i odlot. na gruit składały się m.in.: woskownica europejska, bylica pospolita, krwawnik pospolity, bagno pospolite i właśnie wrzos, o ktorym wpominał coder.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Gruit

 

a tu przepis na piwo "gruitowane": http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm

 

tutaj abstrakt ciekawego artykułu o historii przypraw w piwie: http://www.springerlink.com/content/kg462g294t137781/, moze ktos z kolegów z uczelni przyrodniczych ma dostęp do baz artykułów i mógłby zdobyć pdf?

Edited by yemu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

W kuchni rosyjskiej widziałem przepis na piwo gdzie jednym ze składników był młode pędy sosny. Nie pamiętam czy się je gotowało, ale napewno należało wywar z nich, który leżakował około 4 miesięcy, dodawać do piwa przed fermentacją, 1-2 butelki na 30 l wody.

Link to comment
Share on other sites

Miałem okazję pić domowe piwo warzone z dodatkiem młodych pędów świerku. Pamiętam, że posiadało wyraźny żywiczny smak. Piana była.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.