hopek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witam, Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak osiągnąć możliwie jak najmniej ściągającą, niezalegającą goryczkę. Marzy mi się uwarzyć piwo, które walnie goryczką jak młotem, ale nie będzie zalegać, po to abym chciał wypić kolejny i kolejny łyk. Do tej pory moje piwka chmielone raczej solidnie miały uczucią zalegania, i ściągania. Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem. Czy ściąganie i zaleganie zależy od rodzaju chmielu, zawartości alfakwasów, zawartości olejków aromatycznych? Może jednak od sposobu chmielenia? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami co zrobić, aby w piwie było czuć intensywnie chmiel, ale aby nie zalegał i nie ściągał. Tomassino 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 U mnie taką goryczkę daje Iunga, ale też nie za dużo, 1-1,5 g na litr na 60'. Reszta musi być z późnego chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Poziom goryczki, jej rodzaj i jakość w piwie zależy od wielu rzeczy. Np. gatunku chmielu, zawartości kohumulonu, ph, parametrów wody, poziomu polifenoli, odfermentowania, użytych słodów, szczepu drożdży, poziomu alkoholu, obecności drożdży w zawiesinie, obecności zakażenia, ba, nawet temperatura podania piwa i chmielenie na smak ma wpływ na percepcję goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 @Dagome - jesteś w stanie podać linki gdzie można więcej na ten temat poczytać? Bo chyba nie jest tak, że do tego wszystkiego trzeba dojść samemu metodą eksperymentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 oooo o tuż to tibek. Również bardzo proszę o źródła, mogą być anglojęzyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Goryczka w największej mierze zależy czy chmiel jest gotowany wspólcześnie czy wg przepisów z XVIII-ego wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 A czym te sposoby się różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Wg London and Country Brewer gotuje się chmiel przez 30 minut, a później bez chmielu samą brzeczkę, współcześnie waha się to między 60-90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Wg London and Country Brewer gotuje się chmiel przez 30 minut, a później bez chmielu samą brzeczkę, współcześnie waha się to między 60-90 minut. Ciekawe A wiesz jak pozbywali się chmielu po tych 30 minutach? Mieli coś na wzór tych siateczek? hm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Zachęcam do lektury: http://books.google.pl/books?id=63FZAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=london+and+country+brewer&hl=pl&sa=X&ei=dplyUsnGDaaa4wSemYC4CA&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=london%20and%20country%20brewer&f=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Witam, Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak osiągnąć możliwie jak najmniej ściągającą, niezalegającą goryczkę. Marzy mi się uwarzyć piwo, które walnie goryczką jak młotem, ale nie będzie zalegać, po to abym chciał wypić kolejny i kolejny łyk. Do tej pory moje piwka chmielone raczej solidnie miały uczucią zalegania, i ściągania. Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem. Czy ściąganie i zaleganie zależy od rodzaju chmielu, zawartości alfakwasów, zawartości olejków aromatycznych? Może jednak od sposobu chmielenia? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami co zrobić, aby w piwie było czuć intensywnie chmiel, ale aby nie zalegał i nie ściągał. następne piwo wyklaruj żelatyną, pomoże ale nie w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 @Dagome - jesteś w stanie podać linki gdzie można więcej na ten temat poczytać? Bo chyba nie jest tak, że do tego wszystkiego trzeba dojść samemu metodą eksperymentów? W większości sensownej literatury o warzeniu piwa są większe lub mniejsze strzępki informacji o goryczce. Sporo jest w "For the love of hops", Stana Hieronumusa, ale bardziej w kontekście goryczki chmielowej. Eksperymenty są wskazane. Tym bardziej, że często człowiek jak coś przeczyta, spłynie to po nim i tak będzie robił po swojemu. A jak spiep... parę warek - wtedy dotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 a know-how nikt się nie chce podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Moja wiedza jest taka, że trzeba uważać żeby nie przechmielić. Zrobisz trochę warek to będziesz wiedział i bez książek ile czego nasypać, żeby było dobrze. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Goryczka w największej mierze zależy czy chmiel jest gotowany wspólcześnie czy wg przepisów z XVIII-ego wieku. Powinieneś sobie uzmysłowić, że współcześnie nie dysponujemy ani XVIII wiecznymi słodami, ani chmielem. W XXI wieku korzystamy z zupełnie innych odmian chmielu, ówczesne odmiany jęczmienia od dawna nie istnieją, słód jest inaczej wytwarzany i ma zupełnie inne parametry. Dostosowywanie współczesnych przepisów do warunków jakie panowały 300 lat temu nie ma sensu. a know-how nikt się nie chce podzielić? Know-how jest w literaturze. Weź sobie jakąś sensowną książkę o piwowarstwie i poczytaj. A jeżeli masz jakieś konkretne pytanie, to pisz - postaram się odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 a know-how nikt się nie chce podzielić? im miększa woda tym lepsza goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Miększa w sensie zawartości HCO3, czy ogólnej twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem. Polecam w takim razie użyć niemieckich, np. Perle. Daje wyraźną ale nie gryzącą, zaokrągloną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Polecam chmielenie brzeczki przedniej skraca czas gotowania a goryczka jest naprawdę przyjemna. Ją robię zazwyczaj częściowe chmielenie brzeczki przedniej na goryczke dalej gotuje chmiel ok 30 min na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się