psh0 Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 witam właśnie warze sobie kolejną warkę i mam dylemat jakie drożdże zadać? zasyp: 4 kg słodu poznańskiego 1 kg słodu monachijskiego typ I 0.5 kg czekoladowy jasny 0.5 kg pszenicy nieskładowane zacieranie w temp. 63 C w 20 l wody jakie drożdże zadać aby piwo było wytrawne ale bez aromatów alkoholowych mamy do wyboru us-05, s-04, ostateczności s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Ja wybrałabym S-04, ale US-05 też nie będą złym wyborem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dodaj S-04 wniosą więcej aromatów do gotowego piwa. US-05 i S-33 to raczej czyste smakowo szczepy, choć z tych dwóch również wolałbym US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nie powiedziałbym, że s-33 są czyste smakowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 S-04 są super jeśli chodzi o flokulację. Pięknie się zbijają na dnie i można w łatwy sposób klarowne piwko uzyskać. Czego nie można powiedzieć o US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dzięki za pomoc zadałem drożdże s-04 i piwko już bulga. Mam jeszcze jedno pytanie, nie robiłem wcześniej wytrawnego piwa i zastanawiam się czy dwa tygodnie fermentacji burzliwej i dwa tygodnie cichej będą optymalne? dodam że wyszło mi 15 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 W sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się