Pawcio_1977 Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 W sobotę zacierałem pszenicę. Wszystko poszło gładko, brzeczkę schłodziłem na dworze do 14 stopni żeby drożdże zaszokować ( wyczytałem o takich sposobach na tym forum ). Niestety poganiany przez kobiałkę ( strasznie spieszyło jej się na zakupy), trochę nieprzytomny po nocnym warzeniu zamiast dać WB-06 złapałem w moje łapska saszetkę S-04 i od razu wsypałem ( bez uwadniania ) do brzeczki. Nawet nie byłem świadom tego błędu, a dopiero po powrocie z zakupów wyrzucając pustą saszetkę zorientowałem się jakiego babola strzeliłem . Domyślam się, że moja 1 Pszenica nie będzie mieć aromatów "gwoździków i Chiquita" . Więc czego mam się po niej spodziewać ? Jak ma podejść do tematu ilości surowca do refermentacji tzn. dać jak do pszenicy czy jak do innego stylu piwa ? Skoro nie będzie typowych zapachów Weizena to może dochmielić trochę na zimno żeby w ogóle coś było czuć . Wiem, że u doświadczonych piwowarów trudno o takie doświadczenia ale może macie jakieś pomysły. Surowce : Słód pilzneński 1,9 kg Słód pszeniczny 2,1 kg Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Zacieranie było mniej wiecej takie : 45st - 15', 55st - 15', 62st- 40', 72st- 40' Mash Out chmielenie 60 ' całością chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Jak są S-04 to chyba najlepiej to przerobić na mocniej chmielonego jasnego ejla. Zagotuj (30 min) w 1l wody 30g chmielu goryczkowego np. Marynki, odfiltruj chmiel, szybko schłodź i dolej do piwa jak najprędzej. Bo w takiej formie jak teraz to masz, to piwo pewnie wyjdzie bardzo mdłe. Edytowane 4 Listopada 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 I wrzuć jakiś aromatyczny na zimno. Co do szokowania drożdży, to jednak polecam pierwszy raz robienie zgodnie z instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Zrobiłeś po prostu American Wheat na polskim chmielu. Oczekuj piwa bardziej zbliżonego do Pale Ale niż do Weizena. Możesz spokojnie dochmielić na zimno. Rada karczmarza z herbatką chmielową też ma sens, bo 15g lubelskiego to zbyt dużej goryczki nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mam w domu chmiel ElDorado więc zrobię zupkę chmielową tylko sypnę mniej niż poleca Karczmarz (ze 20 - 25 gram), a na zimno dam Centenniala. Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Użyj obydwu tych chmieli w obydwu fazach. El Dorado na zimno zwiększy gamę aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiesz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Ja miałem ostatnio podobną sytuację - w połowie zacierania zorientowałem się że zapomniałem zabrać z "magazynu" (piwnica moich rodziców) drożdży do weizena, a mam jedynie gęstwę S-04 w lodówce... Miałem za to 100g East Kent Golding. Szybka decyzja i powstało "English American Wheat" Wczoraj butelkowałem i jest calkiem przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Podłącze się pod temat. Do swojej pszenicy dałem za mało chmielu na goryczkę. Czy można ją podpić przy rozlewie ? Np. herbatka z chmielu dodana razem z roztworem cukru do refermentacji. Czy ktoś praktykował takie rozwiązanie ? Link do notatek z warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Link do odpowiedniej strony w wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Np. herbatka z chmielu dodana razem z roztworem cukru do refermentacji. Robiłem coś takiego ale z chmielem aromatycznym, efekt był słaby moim zdaniem, jeśli porównać z chmieleniem na zimno podobnej ilość - 50g na 20l. Goryczkowy chmiel wydaje się jednak bardziej sensowny, jesli chodzi o metodę herbatki, tylko lepiej chyba dodać jeszcze podczas fermentacji, aby pozbyć się resztek chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 20g lubelskiego na 21l pszenicy to nie aż tak za mało, ale to już kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Zależy. Jak dla mnie za mało, ale ja lubię pszenicę z goryczką w tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 20g lubelskiego na 21l pszenicy to nie aż tak za mało, ale to już kwestia gustu według BT - 9 IBU więc trochę mało jak dla mnie.Chyba, że źle obliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Link do odpowiedniej strony w wiki. Teorie znam, zależy mi na wypowiedzi popartej praktyką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Praktyka jest taka: jak chcesz goryczkę to herbatka, jak aromat to na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Link do odpowiedniej strony w wiki. Teorie znam, zależy mi na wypowiedzi popartej praktyką A to przepraszam - [sortKey]=title&search_app_filters[forums][sortKey]=title&search_app_filters[forums][searchInKey]=&search_app_filters[forums][sortDir]=&search_term=herbatka&search_app=forums&search_app_filters[forums][searchInKey]=&search_app_filters[forums][sortKey]=date&search_app_filters[forums][sortDir]="]poprawny link Edytowane 4 Listopada 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Użytkownik domin-w dnia 04 listopad 2013 - 16:42 napisał Użytkownik jaras dnia 04 listopad 2013 - 14:51 napisał Link do odpowiedniej strony w wiki. Teorie znam, zależy mi na wypowiedzi popartej praktyką A to przepraszam - poprawny link Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 zależy mi na wypowiedzi popartej praktyką mi praktyka mówi, że dużo zależy od zawartości alfa-kwasów w chmielu (tych danych nie mamy), a także indywidualnych preferencji metody podał crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 brzeczkę schłodziłem na dworze do 14 stopni żeby drożdże zaszokować Gdzie to wyczytałeś i co to ma dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Ja w swoim AIPA (16,5blg, 26L) robiłem herbatkę, 60' gotowania 10g mosaic (bodaj 13%alfa), goryczka wyraźnie się podbiła z 63 do 76IBU (wyliczone BS). Przy zlewaniu na cichą zauważyłem, ze goryczka jest niedostateczna, to podbiłem już do przyjemnej. Dodałem jeszcze Mosaic na zimno, więc wyszło bardzo fajnie. Edytowane 4 Listopada 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wszystko fajnie, tylko, że goryczkę najlepiej ocenić w gotowym piwie. IBU to tylko jeden parametr, który nie oddaje całości, tzn charakteru goryczki i jej współgrania (albo jego braku z resztą piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 brzeczkę schłodziłem na dworze do 14 stopni żeby drożdże zaszokować Gdzie to wyczytałeś i co to ma dać? W kilku miejscach na forum, np.: http://www.piwo.org/topic/4219-piwo-pszeniczne-weizen-pare-pytan/#entry84244 http://www.piwo.org/topic/10597-poczatek/page__st__40#entry225861 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A przeczytałeś dokładnie: "- zaszczepianie drożdżami brzeczki o niskiej temp. (11-13°C ) i 1-2 dniowe podnoszenie temp. fermentacji do końcowej 18-20°C. Warunkiem jest bardzo silny starter," To raz, a dwa: to są eksperymenty. Na początek wystarczy jak zrobisz dokładnie wg przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Nie wiem kogo pytasz konkretnie, ale ja przeczytałem dokładnie (choć kolega twierdzi, że nie jest to wymogiem http://www.piwo.org/..._60#entry235230 ). To taki OT, bo nie o tym jest przecież ten wątek . Padło pytanie skąd takie informacje, to wskazałem wątki, bo akurat przygotowuję się do pierwszej pszenicy i pamiętałem, że coś takiego było gdzieś na forum napisane. W przypadku autora tematu drożdże nie te, więc nie ma o czym mówić. No i nieuwodnione. Edytowane 5 Listopada 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) No to faktycznie nie doczytałem . Ilość wiedzy do przyswojenia jest tak duża, że jeszcze tego nie ogarniam. Gdybym nie przekombinował i zadał drożdże zaraz po schłodzeniu brzeczki po gotowaniu to na pewno byłyby to te odpowiednie. Dostałem nauczkę i mam mocne postanowienie żeby następne kilkadziesiąt warek robić wg. przepisów. Dopiero jak nabiorę doświadczenia zacznę "cwaniakować". Wczoraj wlałem herbatkę chmielową. W odpowiednim czasie podzielę się wrażeniami z degustacji. Edytowane 5 Listopada 2013 przez Pawcio_1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi