nezrok Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Zadałem pierwszy raz drożdże Danstar Nottingham (warka z ekstraktów), podjęły temat po +/-12 godzinach. Utworzyła się piękna czapa na około 5cm, ale po 24 godzinach postanowiła opuścić fermentor przez rurkę. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, ogarnąłem okolice i sam fermentor (rurkę wyjąłem i wyczyściłem), problem w tym piany już nie ma, a drożdżowy osad na fermentorze jest pod samym deklem. Pytanie czy dodać nową paczkę, czy aktualna warka mimo wszystko dofermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Dofermentuje, drożdże czasem wychodzą z wiadra, to normalne, oczyść rurkę i poczekaj spokojnie. Zaglądałeś do środka (nie rób tego jak coś)? nie wiadomo czy piana całkiem opadła, a nawet jak piana znikła to znaczy, że kończy się fermentacja, a drożdże opadły na dno fermentora. Postępuj normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Zajrzałem przez dziurkę od rurki Nie otwieram żeby się coś nie przypałętało. Gadało pięknym basem 24h, a teraz głucha cisza w kuchni. Dam mu kilka dni, zerkne na blg i będę działał dalej. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Miałem wczoraj to samo . Robiłem 19 Blg Double AIPĘ , wyszło piękne 23 litry . W pokoju miałem 20 st.C - chciałem , żeby wystartowało i przenieść do piwnicy do 16 stopni . Wyszło rurką . Uspokoiło się . Wyczyściłem , zdezynfekowałem otwór i rurkę i wyniosłem do piwnicy . Zaglądam na drugi dzień i przez to niesienie na pewno zmieszało się nieźle chyba i wylazło dużo , aż wybrzuszyło do góry pokrywę . Znowu czyszczenie i dezynfekcja . Później pracowało intensywnie ale już bez piany . Mam jednak cykora czy uda się to piwo . Szkoda by było na takim ciężkim , drogim stosunkowo piwie zaliczyć pierwszy kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się